Europa i Svijet
Hrvatska
Perić pobjednički krenuo u obranu naslova

Perić pobjednički krenuo u obranu naslova

Autor: Paulo Sarić

Dvoznamenkast je bio i trio nekadašnjih hrvatskih reprezentativaca.

Ovog je vikenda prvim kolom započela nova sezona talijanskog košarkaškog prvenstva. Natjecanje su otvorili viceprvak Dolomiti Energija iz Tridenta i povratnik u elitni razred talijanske košarke Virtus iz Bologne. U neizvjesnom su susretu slavili domaćini rezultatom 78-74 preokretom u posljednjoj četvrtini nošeni na krilima Shavona Shieldsa koji je utakmicu završio s 19 koševa i pet skokova, dok gostima nisu pomogli ni vrlo dobri Pietro Aradori s 21 poenom niti Gentile koji je dodao 15. Treba istaknuti i solidnu partiju nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Olivera Lafayettea koji je zabio 12 koševa, dok je u domaćim redovima nastupio i lanjski igrač Zadra Yannick Franke koji je za 11 minuta na parketu ubacio šest poena.

FOTO: web.legabasket.it screenshoot

Na samom jugu Italije, u Sassariju, susreli su se domaćin Dinamo te gostujući Cantu. U dvoboju koji je odlučen u trećoj četvrtini imali smo dva predstavnika, Roka Stipčevića i Darka Planinića. Obojica (nekadašnjih) hrvatskih reprezentativaca pružila su dobre partije, a neznatno je bolji bio Zadranin koji je zabio 11 koševa i podijelio osam asistencija, dok je Darko Planinić dodao deset poena uz šest skokova. Treba naglasiti izvrsnu utakmicu Shawna Jonesa koji je predvodio Dinamo do pobjede s 19 poena i čak 17 skokova, dok je bolji od ostalih kod gostiju bio Jaime Smith s 22 koša.

FOTO: web.legabasket.it screenshoot

U nedjelju je na parket istrčao još jedan Hrvat koji nastupa u elitnom razredu talijanske košarke. Riječ je, naravno, o Dubrovčaninu Hrvoju Periću koji je sa svojom Venezijom pobjednički krenuo  u obranu naslova. Aktualni su prvaci bez puno problema svladali Varese rezultatom 62-80, a bivši je igrač Splita, Zadra i Zagreba pobjedi svoje momčadi doprinio s četiri poena i tri skoka za 16 minuta na terenu. Šampione je do pobjede vodio Dominique Jones s 22 koša, dok je najefikasniji u redovima poraženog sastava bio lanjski igrač Mornara Antabia Waller koji je ubacio 14.

FOTO: web.legabasket.it screenshoot

U ostalim susretima Cedevitin protivnik u EuroCupu FIAT Torino na gostovanju je nadvisio domaćine iz Brindisija 67-72 uz dobre partije Saše Vujačića i bivšeg igrača KK Zagreb Diantea Garreta, dok je Emporio Armani Milano, također u gostima, svladao Cremonu, kao i Brescia Pesaro.

Prvo kolo se nastavlja danas utakmicom između Avellina i Reggio Emilije, dok ga susretom u četvrtak zatvara Capo d'Orlando našega Marija Delaša koji će odmjeriti snage s Pistoijom.