Europa i Svijet
Hrvatska
Perić s 21 poenom odveo Veneziju do finala

Perić s 21 poenom odveo Veneziju do finala

Autor: Paulo Sarić

Dubrovčanin je još jednom bio nezaustavljiv

Hrvatska će ipak imati predstavnika u finalu talijanskog košarkaškog prvenstva. Nakon ispadanja Krunoslava Simona i Jasmina Repeše sve su nade ostale na plećima dubrovačkog krila, a on ih je na najbolji način uslišao. U rezultatski neizvjesnoj utakmici suigrači hrvatskog reprezentativca svladali su u gostima Sidigas Avelino rezultatom 83-84.

Presudna je bila druga četvrtina. Sve do 15. minute stvari su dobro izgledale za domaći sastav koji je košem Kirila Fesenka poveo sa najvećih šest razlike. Ali tada je krenula rafalna paljba Venezije koja je do kraja poluvremena zabila čak šest trica i na odmor otišla sa prednošću od devet razlike. Umjesto da se smire i vrate svojoj igri zahvaljujući kojoj su u prvih 15 minuta kontrolirali susret, domaćini su u nastavku podlegli pritisku. Samo 13 poena u trećoj četvrtini rezultat je vrlo dobre obrane Venezije, ali ponajviše nedostatka strpljenja u redovima domaćeg sastava. Gostujući je trener snizio petorku i dugo vremena igrao samo sa Batistom kao jedinim visokim igračem, vrteći preko njega duge napade svoje momčadi. Premda Urugvajac nije bio pretjerano scorerski raspoložen dao je svojoj momčadi dubinu u napadu i omogućio održavanje vodstva.

S protokom vremena sve se veća nervoza uvlačila u redove Avellina koji je polako gubio timsku igru i sve više pokušavao individualnim akcijama američkih bekova. Ragland je početkom posljednje dionice uzeo loptu u svoje ruke i zabio prvih osam poena zelenih, ali Tonut i Perić, kao jedini koji su zabili za goste iz igre, nisu dopuštali da se prednost istopi. U posljednju se minutu ušlo sa 71-80 i nije izgledalo da ćemo gledati neizvjesnu završnicu, no domaćin je pomoću dvije ukradene lopte prišao na samo posjed zaostatka. No, MarQuez je pogođenim slobodnim bacanjem digao na četiri razlike te je trica Logana sekundu prije kraja bila tek kozmetičke prirode.

Perić je još jednom pokazao koliko znači svojoj momčadi i koliki je missmatch na poziciji krilnog centra za većinu suparnika. Večerašnji je susret završio s 21 košem, dok je Batista dodao 14. Vrlo bitnu ulogu odigrao je i Stefano Tonut koji je za 14 minuta na parketu zabio 12 koševa. Domaćina je predvodio par Amerikanaca, David Logan s 20 i Joe Ragland s 19 poena.

Perićeva momčad će imati prednost domaćeg terena u finalu, a prva utakmica je na rasporedu u subotu u Veneciji s početkom u 20.30h.