Hrvatska
Petogodišnji plan za KK Zadar: bez milijun € iz proračuna slijedi nam degradacija kluba

Petogodišnji plan za KK Zadar: bez milijun € iz proračuna slijedi nam degradacija kluba

Autor: 057info Photo: 057info (L.P.)

Nadzornici predstavili tri scenarija, jedan je poguban, dva obećavajuća

Nadzorni odbor KK Zadar - predsjednik Dino Martinović, članovi Dario Kljaić, Siniša Pečanac i Davor Karlović, uz v. d. direktorice Vanu Dundov, prezentirali su danas u Jazinama petogodišnji plan za financijski oporavak kluba.

Najvažniji naglasci su - hitna pozajmica Grada u iznosu od 132.000 € kako bi se riješile goruće obveze u svibnju, vraćanje „oduzetih" 331 tisuće iz proračuna (do ukupno milijun eura), jamstvo Grada za jednogodišnju pozajmicu od banke u iznosu od 868.000 € najkasnije do 10. lipnja, kako bi se podmirile sve dospjele obveze i mirno ušlo u iduću sezonu, pristanak na financiranje od milijun eura iz proračuna u sljedećim godinama te otplata duga Višnjiku kroz kapitalne projekte, javlja portal 057info.

- Prihodi od sponzora ove godine iznosili su 491.000 €, najviše u hrvatskoj košarci. Od kapitalne pomoći Grada ove godine zatvoren je kredit OTP banci te pozajmica Gradu, pa je Klub realno imao svega 80.000 € iz gradskog izvora. U regionalnoj ligi bili smo među tri momčadi s najmanjim budžetom i ostvarili izvrstan rezultat. Unatoč tome, klub će sezone završiti s gubitkom od 765 tisuća eura, što pokazuje da je takvo stanje neodrživo. Ako se proračun smanji, slijedi nam degradacija momčadi, pad u Drugu ABA ligu, igranje samo hrvatskog prvenstva, a pitanje je hoće li se onda dugovi ikada platiti, prezentirali su Martinović i Kljaić.

Karlović je podsjetio kako je postignut politički dogovor da se klub financira s milijun eura godišnje, ali je gradonačelnik povukao prijedlog zbog ultimatuma SDP-a. To ne znači da se to ne može promijeniti već pri prvom sljedećem rebalansu.

Martinović je prezentirao tri scenarija za budućnost KK Zadar, od kojih je treći samo uvjetno scenarij, jer bi značio postupno gašenje kluba. Prvi je rebalans ovogodišnjeg proračuna i izdvajanje od milijun eura u sljedećima, čime bi se klub stabilizirao te odgovornim poslovanjem doveo u situaciju da privlači više sponzora i povećava budžet momčadi. Kada bi se otplatio dug gradu (sezona 2025./26.), sredstva bi se preusmjerila za otvaranje Akademije, iz koje će klub crpiti svoje buduće igrače.

Druga opcija je pozajmica uz povećanje iz proračuna od sljedeće godine, pri čemu bi povrat duga i osnivanje Akademiji kasnili jednu godinu, a treća je ostanak dugoročno na 5 milijuna kuna.

- S najmanjim budžetom u ABA ligi ispadamo iz lige, a time gubimo atraktivnost za sponzore i publiku, smanjujemo radnu zajednicu, klub seli u Jazine a naplata dugovanja ostaje upitna, navodi se u prezentaciji.

Od novosti je istaknuto kako će se uskoro raspisati natječaj za direktora kluba, koji bi trebao preuzeti poslovanje do početka srpnja, kao i to da će od sljedeće godine svi mlađi uzrasti trenirati na Višnjiku jer je dvorana u Jazinama neuvjetna.