Hrvatska
Petrović o Cedeviti: Žao mi je što do suradnje nije moglo doći u Zadru ili Splitu

Petrović o Cedeviti: Žao mi je što do suradnje nije moglo doći u Zadru ili Splitu

Autor: Sportske novosti Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Konfrontirat ću se sa svakim tko misli kako je dobro što jedan uredan klub nestaje s naše košarkaške scene. To je katastrofa.

Bivši izbornik hrvatske i aktualni brazilske reprezentacije Aco Petrović u razgovoru za Sportske novosti prokomentirao je najnoviji potez vodstva Cedevite i spajanje kluba s KK Petrol Olimpija. 


- Prije 4-5 mjeseci sam pričao o potencijalnoj fuziji Cedevite i Cibone, bez nekih važnih informacija govorio o tome kako samo tako Zagreb može dobiti euroligaša. Međutim, sezona je pokazala, ne samo zbog naslova prvaka, već i sjajnih rezultata mlađih kategorija, da je Cibona vrlo živa. Vlasnik Cedevite će pak svoje ambicije sad pokušati ostvariti s Olimpijom, a iskreno mi je teško dokučiti kakve će to posljedice imati na hrvatsku košarku. Ovo je poraz Cedevite kao velikog košarkaškog projekta jer nakon što godinama nisu uspijevali prijeći barijeru, a nisu zato što u klubu nije bilo dovoljno stručnosti, definitivno su shvatili da će ovo uvijek biti Cibonin grad. Najbolje se to moglo vidjeti tijekom finalne serije u kojoj je reakcija navijača pokazala da ih košarkaška emocija veže isključivo za Cibonu.

Može li onda odlazak Cedevite pomoći klubu pod Tornjem?

- Da se ne lažemo, financijski će Ciboni biti lakše jer odlazi jedan konkurent za gradski novac, koji je dobivala i Cedevita, makar ne u onom obimu kakvom su na Velesajmu težili. Opet, i konkurencija je vrlo važna, jaka konkurencija i tebe gura naprijed, a Cibona će sad to izgubiti. Zato nisam siguran da im odlazak Cedevite može pomoći.

Zna Aco i zašto...

- Činjenica je da su napravili sportsko čudo sa 4-0 u finalu i na tome čestitam svim sudionicima, koji zaslužuju najveće pohvale. Međutim, naslov prvaka nije riješio Cibonine financijske probleme, koji i dalje vrebaju tu odmah iza ugla, čim se zaključi ovih nekoliko slavljeničkih dana. Odrađene su tek dvije od sedam godina predstečajne nagodbe, a ne znam kako i koliko se to otplaćuje, u sljedećem razdoblju trebat će zatvoriti i proteklu sezonu... Uglavnom, dok ne dođe u fazu da može plaćati tekuće troškove na dnevnoj i mjesečnoj bazi, Cibona je i dalje u istim problemima.

Na kraju smo se pak još jednom vratili Cedeviti, odnosno mišljenju dijela košarkaške javnosti da peterostruki uzastopni prvak Hrvatske nikome neće nedostajati, odnosno da je odlazak Emila Tedeschija čak i dobra stvar.


Konfrontirat ću se sa svakim tko misli kako je dobro što jedan uredan klub nestaje s naše košarkaške scene. To je katastrofa. Cedeviti je jedini problem bio grad u kojem su živjeli i djelovali, ali isto tako je Tedeschi 2010. htio ući u Cibonu pa mu to nisu dali. Jedino mi je žao što do suradnje kakvu je dogovorio s Olimpijom nije moglo doći u Zadru ili Splitu, jer bi bilo sjajno vidjeti kako bi ti klubovi funkcionirali u sređenoj situaciji. Posebno Zadar koji ima infrastrukturu i navijače - zaključio je Aco Petrović u razgovoru za Sportske novosti.