Hrvatska
Petrović skratio popis na 15 igrača pa prokomentirao Bogdanovićevu odluku o završetku reprezentativne karijere

Petrović skratio popis na 15 igrača pa prokomentirao Bogdanovićevu odluku o završetku reprezentativne karijere

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Tu su i tri dodatna imena

U zagrebačkom hotelu Aristos održana je konferencija za medije na kojoj je sportski direktor i v.d. izbornika reprezentacije Hrvatske Aleksandar Petrović objavio uži popis igrača koje zove na pripreme.

Reprezentacija 23. veljače igra pretkvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo u švicarskom Fribourgu, a 26. veljače na splitskim Gripama dočekuje Austriju.

Petrović se za kvalifikacijski ciklus u veljači odlučio za sljedećih petnaest reprezentativaca:

  • Dominik MAVRA
  • Borna KAPUSTA
  • Goran FILIPOVIĆ
  • Antonio JORDANO
  • Toni PERKOVIĆ
  • Roko BADŽIM
  • Toni NAKIĆ
  • Luka BOŽIĆ
  • Mateo DREŽNJAK
  • Dario DREŽNJAK
  • Matej RUDAN
  • Tomislav BULJAN
  • Roko PRKAČIN
  • Danko BRANKOVIĆ
  • Karlo MATKOVIĆ

„Zašto 15 igrača? Tijekom godina spoznaš da kada kroz tjedan dana formiraš u trenažnom procesu tri petorke, to bude puno kvalitetnije i svrsishodnije. Kada ih bude 12, 13 ili 14 pola treninga se provede u rotiranju igrača. Nakon konzultacija sa stožerom pozvao sam 15 igrača koji su ovog trenutka u fokusu i dobroj formi”, započeo je v.d. izbornika.

“Najvažnije, ovo je posljednje okupljanje reprezentacije prije nevjerojatno radnog ljeta koje će obuhvaćati 50 dana aktivnosti. Ne vjerujem da će se u ovom prozoru dogoditi neka nevjerojatna iznenađenja, primjerice da Švicarska dobije Poljsku pa da mi zauzmemo prvu poziciju u skupini. Realno je očekivati da nas ovo ljeto očekuju treći krug pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo, ali i pretkvalifikacijski Olimpijski turnir”, najavio je Petrović i nastavio pojašnjavati izbor od 15 igrača za pripreme reprezentacije:

“15 igrača je ovdje da se sve eventualne dileme među njima raščiste na terenu. Treninzi i utakmice će dati, kako meni, tako i nekom budućem izborniku jer svi su treninzi snimani, neke povratne informacije o svakom od igrača. Pri odabiru sam se rukovodio trenutačnom formom jer netko tko ne igra dobro ili nema dovoljnu minutažu u svom klubu, teško da može odmah prijeći na reprezentativni teren. Jedno je iznenađenje možda Tomislav Buljan. Dečko sjajno igra u Španjolskoj i bio je, uz Menala, najbolji igrač prošlogodišnje U20 reprezentacije te ga želim vidjeti u ovom ozbiljnom okruženju.”

No, osim navedenih 15 igrača, izbornik spominje i dodatna imena: “Međutim, obzirom da ulazimo u živ tjedan u kojem se u većini zemalja igraju kupovi i zaostale utakmice, logično je da može doći do ozljeda ili bolesti. Stoga imamo i zamjene po pozicijama kako bi se moglo promptno reagirati u slučaju potrebe. Na poziciji playa to je Vito Kučić, na poziciji dvojke i trojke to će biti Lovro Runjić, a na poziciji visokih igrača bit će Tomislav Ivišić. Stožer ostaje isti kao i u studenom.”

Tjedan reprezentacije koji počinje odmah po svršetku Kupa opisuje ovako: “Imat ćemo dva radna dana treninga u Zagrebu prije odlaska u švicarski Fribourg u srijedu, 22. veljače, u četvrtak je utakmica i potom se vraćamo u Split. Tamo nam slijede tri treninga i 26. veljače s početkom u 18 sati utakmica protiv Austrije.“

Upitan da komentira nedavne izjave Bojana Bogdanovića o prestanku igranja za reprezentaciju, izbornik Petrović je odgovorio: „Planirao sam tijekom trećeg mjeseca otputovati u Ameriku i obići sve igrače koji su tamo. Međutim, moram priznati da me iznenadila medijska reakcija – jer to je bilo apsolutno očekivano i logično. Sljedeće veliko natjecanje za Hrvatsku je praktički Europsko prvenstvo za dvije i pol godine i iluzorno je ovog trenutka od Bojana očekivati ikakvu drugu odluku. S Bojanom imam sjajan odnos i sjest ću ponovno s njim, ali smatram da je ovo bilo očekivano. Logično, ako bi se teorijski plasirali na Olimpijske igre, promjena u razmišljanju Bojana Bogdanovića bi nam dobro došla. Takav profil igrača definitivno treba svakoj iole ozbiljnoj reprezentaciji.“

Sportski direktor i v.d. izbornika Aleksandar Petrović  ponovio je i kako će po završetku prozora ponovno obaviti nekoliko razgovora s kandidatima za izbornike, te kako su predstojeći treninzi kvalifikacije i za same igrače, a teren će odlučiti dalje.

PRETKVALIFIKACIJSKE UTAKMICE ZA EUROPSKO PRVENSTVO 2025

23.2.2023. u 19:30 Švicarska – Hrvatska (Fribourg)

26.2.2023. u 18:00 Hrvatska – Austrija (Split)

Utakmice pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo moći će se pratiti u prijenosu uživo na SportKlubu i na FIBA YouTube kanalu.

Službena FIBA mrežna stranica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo