Hrvatska
PH kadeti: Cedevita potvrdila ulogu favorita u finalu, Rok Radović MVP

PH kadeti: Cedevita potvrdila ulogu favorita u finalu, Rok Radović MVP

Autor: Saša Ćirić

Za razliku od kolega iz seniorske konkurencije, kadeti Cibone nisu mogli doći do pobjede sa samo dva raspoložena igrača.

Kadeti Splita su u dvoboju za treće mjesto pobijedili dečke iz FSV-a, dok su igrači Cedevite slavili nad Cibonom u finalnom susretu.

Riječani su dobro krenuli u susret, te su tri i pol minute prije kraja prve četvrtine imali prednost od dva poena, 15-13. Splićani tada pogađaju neke dalekometne šuteve, te zatvaraju period serijom 12-2 za prelazak u vodstvo od osam poena (25-17). Drugi dio se nastavlja u istom tonu, te prednost postupno raste do +14 na poluvremenu (47-33). Fizički jači Splićani su u drugom dijelu potpuno slomili otpor igrača FSV-a, te su uvjerljivom pobjedom (94-59) došli do bronce.

Kompletnu statistiku susreta možete pronaći na sljedećoj poveznici: KK Split 94 59 KK FSV

Finalni susret je igran u 18:30. Iskusni strateg na Cedevitinoj klupi, Anđelko Matov, imao je zadatak u pobjedničkom tonu zatvoriti ovaj višednevni košarkaški događaj na domaćem parketu Vitamina. Gradski rivali s Tuškanca pod vodstvom trenera Ante Samca su htjeli osujetiti planove Cedevite. 

Kao i FSV u susretu koji je prethodio ovom, Cibosi su kao autsajder bolje otvorili susret. Polovicom prve četvrtine, nakon koša i dodatnog bacanja Roka Prkačina, dolaze u vodstvo od četiri poena prednosti (14-10). No, ponovno isto kao i FSV protiv Splita, do kraja četvrtine uspijevaju ubaciti tek 2 poena, a primaju čak 16. Na prvi odmor se tako odlazi s deset razlike za Cedevitu (26-16). 

Cibona ponovno bolje otvara period te prisiljava Cedevitinu klupu na minutu odmora nakon serije 7-0, kojom su se primaknuli na 26-23. Igra se u narednom razdoblju koš na koš, da bi Cedevita pri rezultatu 33-30 ponovno povezala nekoliko pogođenih šuteva, te se serijom 9-0 odvojila na +12 (42-30). Cibosi se ne predaju, te u minutama do kraja prvog poluvremena ponajprije zahvaljujući dobrim rolama Roka Prkačina, Sandra Rašića i Lovre Gnjidića vraćaju rezultatsku neizvjesnost utakmici (44-40).

Nakon što je Lukša Buljević u prvoj akciji gostiju u trećoj četvrtini pogodio tricu za smanjenje zaostatka na samo jedan poen minusa (44-43), slijedi razdoblje u kojem se momčadi izmjenjuju u vodstvu. Briljiraju u tim trenucima Cedevitini centri Karlo Matković i Matej Bošnjak, koji s tri uzastopna zakucavanja i nekoliko skokova u napadu pokreću seriju crnih od 10-2. Gnjidić i Buljević s druge strane omogućavaju aktivan rezultat Cibosima na ulasku u posljednju četvrtinu (65-59).

Cedevita konačno uspijeva od početka četvrtine uspostaviti inicijativu na terenu, pa uz još jednu dobru rolu Matkovića i Bošnjaka serijom 10-2 odlazi na visokih +14 (75-61). Nakon što zbog petog prekršaja Gnjidić napušta igru, na parket se vraća Hrvoje Majcunić. Njegovom zaslugom (trica pa asistencija za tricu Mislava Majića) Cedevitin trener Matov mora pozvati minutu odmora 3:10 prije kraja utakmice pri rezultatu 77-69. Ispostavit će se da su to ujedno bili posljednji poeni Cibone na susretu, dok je Cedevita polako podizala prednost do konačnih, ujedno i najviših, +15 na kraju (84-69).

Najistaknutiji pojedinci na Cedevitinoj strani bili su Rok Radović (22 poena, 9 skokova i 4 blokade), dok su double double učinke ostvarili Matković (18 poena, 11 skokova) i Bošnjak (17 poena, 14 skokova i 5 asistencija). Cibonu su predvodili Prkačin (17 poena, 9 skokova) i Buljević (16 poena, 4 trice). 

Kompletnu statistiku utakmice možete pronaći na sljedećoj poveznici: Cedevita 84 69 Cibona

MVP završnog turnira kadeta, kao i trofej Sportskih Novosti, postao je Rok Radović iz Cedevite.