Hrvatska
PH za kadete: Cedevita i Cibona u finalu!

PH za kadete: Cedevita i Cibona u finalu!

Autor: Saša Ćirić

Cedevita je u prvom polufinalnom susretu pobijedila dečke iz riječkog FSV-a, dok su u drugoj polufinalnoj utakmici igrači Cibone i Splita bili iznimno efikasni. Cibosi su ušli u finale s rezultatom 119-107.

Nakon pretkadeta i juniora, na red su došli i kadeti. U ovoj, kao i u druge dvije kategorije, trojac Cedevita, Cibona i Split su činili tri četvrtine poluzavršnice. Uz Zadar u pretkadetima i Šibenik u juniorima, momčad riječkog Flumen Sancti Vitija (FSV-a) je u kadetskoj konkurenciji pokušala pomrsiti račune većim i bogatijim klubovima. 

Nisu imali lak zadatak u polufinalu, domaćin Cedevita je momčad koja je fizički iznimno snažna, a i širina klupe im omogućava održavanje visokog tempa. Riječani odlično otvaraju utakmicu - nakon dvije minute igre na semaforu stoji rezultat 3-7. Cedevita se vraća u igru, ali gosti održavaju egal do polovice četvrtine - 13-13. Kreće tada nalet Cedevite, pa se do malog odmora narančasti odvajaju na +8 (32-24). Druga četvrtina je odlučila smjer u kojem će utakmica ići. Domaći su ubacili u brzinu više, na što gostujući trener Mladen Šarčević nema odgovor. Na poluvrijeme se odlazi s rezultatom 61-35 i činilo se da je utakmica riješena. Dodatno je to mišljenje učvrstila činjenica da je Cedevita treći period otvorila serijom 6-0. Šarčević zove minutu odmora, nakon koje njegovi igrači pokazuju puno bolju igru, te serijom 16-2 smanjuju na podnošljivih 18 razlike (69-51). Ipak, više snage od toga nisu imali, pa je Cedevita na kraju slavila s rezultatom 86-63.

Najefikasniji pojedinci u redovima Cedevite su u ovom susretu bili Karlo Lukačić (22 poena, 12 skokova, 6 asistencija), Rok Radović (15 poena za 11 minuta) i Marko Farkać (13 poena, 4 skoka). FSV su predvodili Mislav Kolić (16 poena, 4 skoka), Marko Grbavac (15 poena) i Jan Bušljeta (14 poena, 4 asistencije).

Punu statistiku utakmice možete naći na sljedećoj poveznici: Cedevita 86 63 FSV

Drugo polufinale donijelo nam je iznimno efikasan susret između Cibone i Splita. Momčadi su od početka igrale u visokom tempu s brzim šutevima i kratkim posjedima. U takvoj igri su se od početka bolje snalazili Cibosi, koje je predvodio Roko Prkačin. Gosti su dobro šutirali za tri, ali nisu mogli parirati u skoku agresivnijim Zagrepčanima. Prva dionica je završila s Ciboninim vodstvom od 28-24. Druga dionica se nastavlja u istom tonu, kako tempom, tako i povećanjem prednosti Cibone. Splićani su još uvijek u igri na poluvremenu, rezultat je 56-50 za Cibonu. 

Otvaranje treće četvrtine je usmjerilo utakmicu na način koji je Cibona priželjkivala. Nakon trice Lukše Buljevića, Ante Perkušić uzvraća dvicom, koju Prkačin anulira u idućem napadu. Još jedan ubačaj mladog reprezentativca natjerava trenera Splita, Srđana Subotića, na minutu odmora. No, njegovi igrači ne reagiraju adekvatno po povratku na teren, pa Cibona u četvrtoj minuti drugog dijela odlazi na +15 (71-56). U tom trenutku je jedini raspoložen u splitskim redovima Ivan Perasović, koji uzvraća sa sedam uzastopnih poena, pa je red za minutu odmora na Ciboninom treneru Anti Samcu. Zagrebačka momčad uspijeva vratiti momentum s početka perioda, te na ulazu u posljednju četvrtinu ima +14 (86-72). Dvicom Buljevića i tricom Sandra Rašića na samom otvaranju posljednjeg perioda Cibosi odlaze na najviših +19 (91-72), te natjeravaju splitsku momčad na ganjanje rezultata. Polovicom četvrtine Subotićevi su puleni uspjeli doći na svega sedam poena zaostatka (102-95), ali Rašić s novih pet poena vraća dvoznamenkastu prednost Zagrepčanima. Nakon minute odmora, Splićani kreću u posljednju bitku. Nevjerojatno je što su tada uspjeli postići - u manje od dvije minute, trice su postizali Stipe Omrčen, pa dvaput Roko Gizdavčić i na kraju Karlo Fulgosi za vraćanje potpune neizvjesnosti utakmici (109-107). Samac ponovno poziva minutu odmora dvije i pol minute prije kraja, nakon koje su Cibosi postigli deset poena, a Split niti jedan. Tako je, nakon neuspješnih polufinalnih predstava njihovih kolega iz pretkadeta i juniora, Cibona ostvarila plasman u finale tek u kadetskom uzrastu.

Najefikasniji igrači Cibone bili su Prkačin (29 poena, 13 skokova), Rašić (28 poena, 4 skoka) i Buljević (19 poena, 6 skokova. Split su predvodili Gizdavčić (31 poen, 5 skokova), Perasović (26 poena, 6 skokova) i Perkušić (20 poena).

Punu statistiku susreta možete pronaći na sljedećoj poveznici: Cibona 119 107 Split


Utakmica za treće mjesto je na rasporedu sutra u 16:30, dok će se finale igrati u 18:30.