Intervjui
'Picao sam' s nastave da bih gledao legendarnu utakmicu Zadar-Crvena zvezda

'Picao sam' s nastave da bih gledao legendarnu utakmicu Zadar-Crvena zvezda

Ljetni intervju s Lovrom Bašićem.

23-godišnji startni play KK Zadar nedavno je zbog svoje osobine da preuzme odgovornost u ključnim trenucima ključnog susreta od strane svog trenera bio proglašen 'kockarom'. No, u trenutku dok Warriorsi upravo tom 'kockarskom' igrom caruju nedodirljivom NBA ligom mi se s pravom pitamo - nije li upravo Lovre Bašić trenutno ako ne najbolje onda barem najintrigantnije rješenje za poziciju startnog playa reprezentacije Hrvatske?

S Lovrom Bašićem telefonski je razgovarao Marjan Crnogaj, suradnik portala Basketball.hr, košarkaški publicist, autor knjiga ‘Dražen - Godine Zmaja’ te ‘Most Genaracija’.
 

 Lovre dobar dan! Nadamo se da te nismo probudili. Kakav je trenutno tvoj dnevni ritam?

Prošli tjedan sam krenuo s lakšim treninzima. Krećem sad laganije pa ću s vremenom pojačavati ritam. Počeo sam lagano s teretanom te nekim lakšim modifikacijama na tehnici šuta. Mislim da ću na fizičkoj spremi raditi s trenerom Mariom Mandirom iz Cibone.

 

 Jesi li navijač Warriorsa i da li ti je najdraži NBA igrač Stephen Curry? Ako nije on tko jest?

Nemam neki omiljeni NBA klub. Svojevremeno su mi to bili Chicago Bullsi zbog Jordana. Što se tiče omiljenog igrača, iz razloga što je u NBA došao ove sezone, to mi je Miloš Teodosić iz L.A. Clippersa.



U vrijeme kad su Bullsi s Jordanom bili na vrhuncu vladavine imao si tek tri godine?

Rano sam počeo s košarkom - počeo sam trenirati s četiri i pol godine u KK 'Prvi koš' gdje su mi treneri bili Umberto Piasevoli, Boris Valčić i Hrvoje Vlašić. Već s 5-6 godina bio sam s ocem na svakoj Zadrovoj utakmici u Jazinama. U toj generaciji igrača bio sam nezaustavljiv u tandemu s Josom Škarom.

Umberto Piasevoli - Foto: 057info 

Josom Škarom koji danas nastupa u amaterskim ligama?

Škara je prije košarke trenirao nogomet. Kad je došao u klub bili smo u različitim smjenama i pitao sam se, sjećam se, 'Tko je taj Joso Škara?'. Već prvi put kad sam ga vidio na djelu stvarno je dobro igrao, bio je brz kao metak. Stvarno smo tad jako dobro igrali, a danas smo jako dobri prijatelji. Odličan je momak, uhvatio se više fakulteta nego košarke. No, da je baš krenuo u košarkaške vode maksimalno mogao je, u najmanju ruku biti - solidan ABA igrač. U tom 1994. godištu bio je i Dominik Mavra.


Imaš li i ti akademskih ambicija? 

Trenutno ne. 

 Kako bi ti u jednoj rečenici definirao playmakera?

To je igrač koji razigrava svoju momčad i koji čini svoje suigrače boljima. 

Da li bi radije zabio otvorenu tricu ili dodao suigraču koji je otvoren za tricu?

Ako imam stvarno šutera poput recimo Greya na terenu, i da vidim da je stvarno otvoren, onda bih njemu dao loptu. Ali ako sam ja otvoren neću se ustručavati šutnuti loptu. Zbog lošeg postotka šuta za tricu na posljednje tri utakmice doigravanja ja sad ispadam kao nekakav 'ludi šuter' koji uzima šuteve sa osam metera bez veze. Istina je da mi je lakše šutnuti tricu sa osam metara ili iz driblinga nego normalnu tricu. 

Zadarska publika i navijačka skupina Tornado nisu te previše kritizirali zbog toga?

Zadarska publika razumije košarku tako da me neće zbog dvije-tri 'lude' trica staviti na križ. Prethodnih sezona sam znao pogađati takve šuteve, i oni znaju da ja to mogu, te imam njihovu podršku.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)  

Na Wikipediji piše da si kapetanom Zadra postao prije sezone 2015/16, te da si drugi najmlađi kapertan ekipe u povijesti, uz legendarnog Pina Giergiu. Kako si se osjećao kad si kao 20-togodišnjak postao kapetanom KK Zadar te da li ti je legendarni Pino ikad prišao te dao poneki savjet?

Nije, stvarno nemam kontakta s gospodinom Giergiom. Postati kapetanom KK Zadar san je svakog mladog zadarskog košarkaša te sam ja osobno oduševljen što sam dobio tu čast!

Da li ti je neka druga zadarska igračka legenda pomogla nekim savjetom?

Marko Popović, nekoliko sam puta sam razgovarao s njim. On je bio igrački uzor igračima moje generacije. Jasno se sjećam 'Popove' asistencije Meeksu za tricu u polufinalu ABA lige 2003. godine. 'Picao sam' iz škole da bih gledao tu nezaboravnu utakmicu na televiziji!

Foto: Šime Zelić  (Basketball.hr) 



Koliki je utjecaj na tvoj igrački razvoj imao trener Ante Nazor?

Kod trenera Nazora po prvi sam puta stupio u kontakt sa seniorskom košarkom te upao u prvo momčad KK Zadar dok sam bio zadnja godina juniora. Razlika između juniorske i seniorske košarke jako je velika, pogotovo u segmentu ozbiljnosti, te mi je jako pomoglo to što sam od njega usvojio neke radne navike. 

Kakva je bila tvoje reakcija kad je trener Nazor potpisao za Cibonu?

To je bila poslova odluka. On jest bio trener Zadra ali već prije njegovog odlaska u Zagreb viđeni su mnogobrojni slučajevi, poput recimo Popovića i Stipčevića, da su zadarski igrači i treneri dali svoj veliki doprinos u Ciboninom dresu.  

 
Tijekom ABA sezone 2017/18 na parketu si u prosjeku provodio 17.8 minuta te u prosjeku osvajao 3.1 uz 1.3 izgubljenih lopti, što je odličan assist-to-turnover ratio. Koliko je taj konkretni statistički indikator bitan za opis uspješnosti igre playmakera te da li si tijekom sezone obraćao pažnju na isti?

Iskreno, nisam pratio dinamiku tog statističkog pokazatelja, što naravno nije dobro, ali sam u svakoj situaciji na terenu gledao da učinim ono što je najbolje za ekipu. Pokušavam imati što manje izgubljenih lopti. Riskantni pasovi su mi još prije nekoliko sezona bili, zbog nedostatka iskustva, problem.  

Za playa iz Hrvatske imaš odličnu vještinu vođenja lopte. Da li si u tom segmentu imao neke uzore ili si od nekoga dobio neki koristan savjet?

Općenito, Amerikanci koji bi došli igrati za KK Zadar na mojoj poziciji, bili su vrhunski dribleri. Nekog posebnog uzora nisam imao, jednostavno sam radio na tome, i pokušavam iz dana u dan, iz treninga u trening, što više poboljšati taj, za poziciju playa, nezaobilazni segment igre.

Postoji li igrač u NBA ligi prema kojemu modeliraš svoju igru, u smislu donošenja odluka na parketu?

Više sam to prije gledao dok sam bio mlađi. Jako mi se sviđa način igre playmekera Houston Rocketsa Chris Paula, način na koji koristi driblinge i asistencije kako bi na najbolji mogući nači riješio situacije. 

Kad bi mogao nekako ponoviti one dvije minute protiv Cibone u drugoj i trećoj utakmici polufinalne serije doigravanja da li bi možda napravio nešto drugačije, odigrao možda nekakav pick-&-roll?

Sad kad sam pogledao snimku, a pogledao sam je detaljno dva-tri puta, uvidio sam da je dolje na niskom postu bio Ive Ivanov s niskim čuvarem. U toj situaciji, na terenu, to nisam primijetio. Da se sad ta situacija može ponoviti sigurno bih spustio loptu njemu, jer na njemu je bio playmaker pa bi on to vjerojatno to bolje riješio. Ali nekako sam se osjećao u dobrom ritmu, a kako sam već pogodio dvije-tri trice prije toga te poentirao iz prodora, donio sam kao igrač odluku da se dignem na taj šut.

Na toj si utakmici pogodio i sa centra terena! Sreća ili i takve šuteve treniraš na treningu?

Nije da treniram, ali moji suigrači mogu potvrditi da ja toliko tih ludih šuteva pogodim na treningu. Na primer, uđem u dvoranu, bacim je iz svlačionice i lopta uđe u koš (smije se). Niti sam ne mogu vjerovati nekad, ali ja jednostavno imam taj osjećaj za daleke šuteve. Šuteve sa osam-devet metara ne treniramo, ali znamo tu i tamo baciti okladu u piće tko će pogoditi, recimo s centra, to mi je najdraže! Kad igram nekad se jednostavno dogodi dan kad se osjećaš jako dobro šuterski te čim izbaciš loptu jednostavno znaš da ona ulazi u koš. Na šutu treba raditi svaki dan, nadograđivati se. To je jednostavno čisti rad.


Postoji li dvorana, u Hrvatskoj i regiji, osim Višnjika i Jazina, koja ti šuterski leži?

Znao sam odigrati dobrih utakmica u Zagrebu - i u Domu Dražena Petrovića, i u Domu Sportova. Ili možda jednostavno imam neki posebni motiv u utakmicama s Cedevitom i Cibonom.

Tko ti je omiljeni suigrač - dojam je da se odlično slažeš s Kraljevićem?

Nemam nekog posebno, dobra smo ekipa. S 'Fićom' (Filipom Kraljevićem) isam imao dličnih akcija prije par sezona kad smo igrali više skupa, više nego ove sezone. S njim sam imao jako dobrih rola na terenu.

A van terena?

Dobar sam sa svima, najbolji s mladim Tonijem Jelenkovićem, koji je također Zadranin. Dobar sam i sa Brzojom i 'Fićom'.

 Kako procjenjuješ napredak mladog Luke Božića tijekom ove sezone?

Jako dobro se snašao, posebno u ABA ligi koja je na razini iznad HKS Premium lige, posebno u prvom dijelu sezone. To je jedan momak koji se bori u svakom trenutku, baca na svaku loptu, bori za svaki skok. U napadačkom dijelu relativni deficit mu je šut no ako to ispravi može biti iznimno dobar igrač.


 
Postoji li u KK Zadar postoji trener koji je zadužen za individualni rad s igračima u segmentu šuta?

U tom segmentu s igračima dosta svakodnevno radi Samir Žuža

Je li je utjecaj na tvoj šut imao i svojevremeno pomoćni glavni trener KK Zadar Ante Matulović, sjajni šuter šampionske ekipe Zadra iz 1986.?

Dao mi je par korisnih savjeta, i što se tiče šuta, i općenito. Uvijek mi je prigovarao da se prilikom šuta ne smijem bacati na stranu, što znam raditi dosta često.

Trener Naglić te je nakon poraza od Cibone nazvao 'kockarom' te dobar dio odgovornosti za lošu igru u završnicama susreta svalio na tvoja leđa? O čemu se tu zapravo radi, molim te tvoj komentar. Je si li zaista 'kockar' ili  neke druge stvari, koje mi ostali ne vidimo, nisu bile posložene kako treba?

Ne bih se nazvao 'kockarom'. Vjerujem da je trener Naglić to izjavio malo vruće glave te upotrijebio taj termin u nedostatku nekog drugog, zgodnijeg. U taktičke analize ne bih želio ulaziti.


Pa imate li 'knjigu akcija'?

Imamo mi knjigu akcija, ali na kraju utakmice sve se ipak svodi na neki 'pick & roll' ili nekakvo individualno rješenje.

Kao kreator, preferiraš li više centralni ili pick & roll na strani?

Najviše mi paše jedan do dva metra od centralnog na obje strane, jer praktički tu imam veći prostor, lakše je centra 'odrolat' dolje, dobiva se šira slika i stvara bolja situacija za poentiranje. U današnjoj košarci dosta se toga svodi na 'pick & roll' igru - ako ti imaš dva šutera na strani i ako imaš centra koji će napraviti dobar blok mislim da nema te obrane koja to može braniti. 

Tvoje igre u završnici Prvenstva Hrvatske nisu ravnodušnima ostavile najveće Zadrove konkurente - postoji li novac za koji bi potpisao za Cedevitu ili Cibonu.

Nikad ne znaš gdje će te život odvesti, gdje će te taj košarkaški put odvesti. Puno igrača je reklo da ne bi pa je otišlo stoga ja to stvarno ne bih komentirao jer ne znam. Kad bi došla ponuda od bilo kojeg kluba izvan Zadra procijenio bih sam sa sobom i sa svojom obitelji, što je najbolje za mene te postupio tako.

Ljeto je obično vrijeme za iskorak u karijeri - kakvi su tvoji planovi za individualni rad ovog ljeta? Kad ćeš se odmoriti i zašto nikad?

Ovih 10-12 dana nakon završetka sezone uzeo sam si pauzu. Jednostavno što sam stariji shvaćam da se ne može uzeti neka pauza, neki igrači uzimaju, neki ne, a ja sam osobno shvatio da mi ne odgovara pauza od mjesec dana, u smislu da ne taknem loptu, a ne potrčim. U uorak 5.lipnja sam počeo s laganim treninzima te ću pojačavati intenzitet, u dogovoru s trenerom Mandirom. Želja mi je dobiti još koji ekstra kilogram kako bih lakše igrao jer imam manjak kilograma za svoju visinu, na svojoj poziciji.

Što možemo očekivati od tebe iduće sezone? Imaš lI ambiciju na samom startu sezone biti startni play Zadra te ako bude potrebno to dokazati u ljetnim dvobojima s eventualnim američkim pojačanjima?

Još u biti ne znam kakva je situacija vezano za kadrovsku križaljku za iduću sezonu pa trebam razgovarati s upravom kluba. Naravno, imam jasnu ambiciju I želja mi je biti prvi play ekipe!

 Koja ti je ekipa omiljeni protivnik u ABA ligi, u kojem gradu najrađe gostuješ i tko ti je omiljeni protivnik?

Osim Zagreba, lijepa su mi gostovanja i u Beogradu, i kod Zvezde i kod Partizana, u sjajnom košarkaškom ambijentu. Lijepo mi je igrati u takvim dvoranama.

Foto: KK Crvena zvezda mts


Košarka se u Dalmaciji lagano, ali sirugno vraća na ‘grane’ stare slave - uz Zadar, sad i Split i Šibenik imaju snažne klubove.. Da li i ti to primijećuješ?

Što se tiče Zadra to je jednostavno tako - treba dvije pobjede da se ‘zapali’’ cijeli grad. Ludilo. To je, recimo, kao fenomen Hajduka u Splitu. A što se tiče tih drugih klubova u Dalmaciji i Šibenik i Split imaju jako dobre rezultate.  Tako da, generalno, mislim da u tom smislu ima pozitivnih pomaka.
 

 Da se eventualno može igrati na Jazinama da li bi odabrao Jazine ili Višnjik?

Svakako Jazinama. To je nešto neopisivo. Ja sam imao čast igrati tamo dva puta, protiv Jazina u hrvatskoj ligi. Prepuna dvorana, to je jednostavno neopisiv osjećaj! Iskreno, Zadar je premali grad za dvoranu na Višnjiku i gotovo ju je nemoguće ispuniti svaku utakmicu. Jazine su Jazine, bile su ispunjene svaku utakmicu i puno bi lakše tamo bilo igrati nama a teže protivnicima. 


Gledajući utakmice, ali i statistike (prosječno 0.9 skokova po susretu tijekom ABA sezone 2017/18) stječe se dojam da imaš izuzetno puno prostora za napredak u skok igri, pogotovo u obrani?

Razlog je taj što prigodom defanzivnog skoka primarno pazim da zagradim svog igrača te ne idem na skok, već puštam da isti uzmu igrači poput Luke Božića, koji je izraziti specijalist za skok. Luka jednostavno ide na svaki skok. Iako, moram priznati, da i u tom segmentu vidim prostor za napredak.

 Imaš li ambicije vezano za reprezentaciju Hrvatske?

Naravno da imam. Mislim da mladi igrači među kojima se traži rješenje da vrlo skoro budu startni playevi reprezentacije Hrvatske jednostavno, u ovom trenutku, nisu tome dorasli! Tako da mi je želja dovesti se do te razine na kojoj bih i u susretima s najjačim svjetskim reprezentacijama jednostavno mogao u kontinuitetu odigrati na visokoj razini te u punom smislu riječi biti startni play reprezentacije Hrvatske!

 Prema tvojoj slobodnoj procjeni što ti još u tvojoj igri fali kako bi ostvario tu svoju želju?

Svakako mi u defanzivnom dijelu fali više agresivnosti, više čvstine, za što se nadam da će mi doći s dodatnom kilažom te radom u teretani. No, želio bih još poboljšati šut, da mogu biti na 40% u sezoni.

 Pa tko je onda od tebe trenutno bolji playmaker u Hrvatskoj, čak i u krugu onih koji igraju u inozemstvu?

Dominik Mavra, koji također nije pozvan u reprezentaciju za nastupajuće utakmice, također je vrstan play. Rok Stipčević je isto tu, pogotovo zbog svojeg iskustva. No smatram da se s njima, a pogotovo s ovom mlađom grupom igrača na toj poziciji (Uljarević, Kalajdžić…) mogu nositi.

 Imaš li što za poručiti čitataljima košarkaškog portala Basketball.hr?

Sve ih odreda pozdravljam!