Hrvatska
Pino na dan nominacije za Kuću slavnih o KK Zadar: Kada vam netko pljune u srce to se ne zaboravlja!

Pino na dan nominacije za Kuću slavnih o KK Zadar: Kada vam netko pljune u srce to se ne zaboravlja!

Autor: Paulo Sarić

Jedan od najboljih košarkaša u hrvatskoj povijesti još uvijek je aktivan na parketu. I ne samo aktivan, već i zabija trice. No, Pino se na dan nominacije za ulazak u Kuću slavnih dotakao i Zadra i činjenice da ga nije nominirao njegov matični klub, već KK Voštarnica.

Trebalo je to biti iznenađenje za legendu hrvatske košarke Giuseppea Pina Gjergju. No, takva se iznenađenja teško drže u tajnosti. Dan prije 81. rođendana jednog od najvećih igrača u povijesti ne samo KK Zadar, već i čitave hrvatske košarke, kako i priliči – u sportskoj dvorani, uz tortu i pjesmu, javnosti je obznanjena vijest da je KK Voštarnica nominirao Pina za ulazak u Kuću slavnih.

Kulise su bile za poželjeti. Dok je na parketu trenirao zadarski košarkaški pomladak, Gjergja se istezao kraj terena i spremao za utakmicu sa svojim prijateljima, veteranima Voštarnice. Prije termina na teren je iznesena torta s jednom svjećicom, Pino je informiran o nominaciji te su svi uglas, skupa s mladićima iz škole košarke Voštarnica, zapjevali „Sretan rođendan“.

- Nekad sam imao bolju frizuru i bio malo tamniji, ne znam što mi se dogodilo u međuvremenu. Ali eto, izdržat ću i ovo – započeo je kroz šalu jedan od simbola košarkaškog Zadra i osvrnuo se na nominaciju za ulazak u Kuću slavnih - vrlo lijepo iznenađenje. Nominacija je lijepa gesta s njihove strane i nadam se da će u tome i uspjeti. Hoću li završiti u Hall of Fameu ili ne, sada ovisi o gospodi iz FIBA-e. Pratit ćemo razvoj situacije, ali imam informaciju da u 2019. godini neće nikoga pustiti u Hall of Fame, već tek 2020.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije slučajnost da je upravo dvorana odabrana za mini-svečanost. Pino, naime, i dalje redovito trenira i igra košarku što je za čovjeka koji je danas, na Dan grada Zadra, napunio 81 godinu - ravno čudu.

- Još uvijek sam živ – kroz smijeh je rekao Pino i nastavio – dok god budem mogao takmičit ću se, malo oznojiti, a ponekad i malo beštimati. Za mene je to lijepa rekreacija i lijepo druženje. I u ovim godinama znam nastupiti na nekim veteranskim turnirima. Danas sam trebao biti u Beogradu s kolegama koji su sa mnom prije puno godina igrali u reprezentaciji. Od nas 12 samo nas je osam živih… A ja sam još uvijek na terenu. Prema tome, moram zahvaliti Bogu što još uvijek mogu biti ovdje s vama.

Nominacija za ulazak u Kuću slavnih, imajući u vidu sve što je Gjergja napravio za vrijeme igračke karijere, logičan je korak. No, brojne je iznenadila činjenica da ona nije došla iz KK Zadar u kojemu je Pino proveo najbolje godine.

- Mene to ne iznenađuje. Pazite, ja sam cijeli život poklonio KK Zadar. Zadar je 40 godina živio na mojim leđima i dostigao najveće visine. Nije problem u meni, problem je u njima! Ako oni to ne shvaćaju… Jednom sam rekao, i mislim da to stoji, ako vam netko pljune u obraz vi se možete umiti, ali kad vam netko pljune u srce onda se to ne smije zaboraviti – iskreno je i emotivno prokomentirao legendarni košarkaš.


Stoga nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije pod čijim je vodstvom nacionalna momčad osvojila svoju jedinu svjetsku medalju više ni ne prati događanja u klubu kojeg je nekoć vodio do slave.

- Ne zanima me. Ne interesira me. Istjerali su me prije deset godina kada sam u četiri godine osvojio praktički sve. U četiri godine osvojili smo pet trofeja od čega dva naslova prvaka Hrvatske u vremenu kad je Cibona bila izuzetno jaka, kad je igrala Euroligu. Osvojili smo tri kupa, bili dobri u ABA ligi, igrali sva finala. Bili smo i na završnom turniru Eurokupa u Torinu. Razloga da me se istjera i vrijeđa i da mi se uz sve to šalju i optužnice zbog poreza s kojim ja nemam veze, kojeg oni moraju platiti, nema! – zaključio je Gjergja.