Hrvatska
Pino otvara Zadar Masters u kategoriji u kojoj su i duplo mlađi od njega već postali djedovi

Pino otvara Zadar Masters u kategoriji u kojoj su i duplo mlađi od njega već postali djedovi

Autor: Basketball.hr

U petak u 15 sati svakako budite na Višnjiku.

Godine su samo broj, a to najbolje pokazuje legenda zadarske košarke Josip Pino Gjergja. Vitalni 81-godišnjak aktivno se priprema za nastup na petom zadarskom Mastersu veterana koji će se od 22. do 24. ožujka održati u ŠC Višnjik. Upravo će susret Pinove KK Voštarnice i makedonskog Tikveša u petak od 15 sati otvoriti turnir.

Pino je jedan od igrača zbog čije karijere Zadar nosi titulu grada košarke. U razdoblju od 1965. do 1975. pet puta je s KK Zadrom bio prvak Jugoslavije, a s dva Svjetska prvenstva i jednog Europskog vratio se sa srebrom. Pino je bio i izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije te je Hrvatsku odveo do bronce na Svjetskom prvenstvu u Kanadi 1994. godine. O njegovoj uspješnoj karijeri najbolje govori državna nagrada za šport Franjo Bučar za životno djelo koju je primio 2014. godine. Desetljeća košarkaškog znanja Pino će pokazati u kategoriji 45+ gdje će mu neki suigrači biti skoro dvostruko mlađi.

Ritual - Dubljenje na glavi - Pino Giergia (Foto:Šime Zelić-Basketball.hr)

Poznata imena naći će se i uz teren. Tako će u stručnom stožeru ekipe Pet bunara biti Arijan Komazec, bivši reprezentativac i košarkaš bogatog europskog iskustva. Uz Pina, na turniru će nastupiti i druga poznata imena zadarske košarke kao što su Martin Vanjak, Domagoj Vidaković i Denis Mujagić. Nakon dugo vremena, u istoj ekipi će zaigrati braća Jure i Tomislav Ružić, a jednu od najjačih ekipa, onu MORH-a, predvodi bivši igrač Cibone i Zadra Davor Marcelić. Svoje košarkaške sposobnosti pokazat će i Josip Lozančić, bivši ravnatelj porezne uprave, koji će igrati za VKK Zagreb.

Davor Marcelić - MORH (Foto: Basketball.hr)

Sudionici turnira, njih više od 600, ispunilo je sve hotelske kapacitete u Zadru što je odlična najava turističke sezone. Riječ je o gostima visoke platežne moći i dobar primjer kako se sport može iskoristiti kao pokretač hrvatskog turizma i gospodarstva. Na turniru će 47 ekipa igrati 82 utakmice, a sudionici iz Turske, Litve, Srbije, Mađarske, BiH, Makedonije, Slovenije i Crne Gore dovoljan su pokazatelj snage turnira.

Košarkaški Masters veterana organizira zadarska tvrtka S-Event. Peto izdanje turnira izvrstan je uvod u još jednu godinu bogatu košarkaškim uzbuđenjima u Zadru. Rujan je rezerviran za šesto izdanje Zadar Basketball Tournamenta koji će ponovno pokazati zašto je riječ o najjačem pripremnom košarkaškom turniru u Europi.

Raspored natjecanja:

Petak, 22. ožujka 
SCHEDULE - RASPORED - 22.03. - ZADAR MASTERS 2019.pdf

Subota, 23. ožujka
SCHEDULE - RASPORED - 23.03. - ZADAR MASTERS 2019.pdf

Nedjelja, 24. ožujka 
SCHEDULE - RASPORED - 24.03. - ZADAR MASTERS 2019.pdf

Skupine Zadar Mastersa 2019

ZADAR MASTERS 2019 - GRUPE-GROUPS.pdf