Europa i Svijet
Piromani u Pireju – finale prekinuto dvije minute prije kraja

Piromani u Pireju – finale prekinuto dvije minute prije kraja

Autor: Paulo Sarić

Panathinaikos novi prvak Grčke.

Panathinaikos je novi prvak Grčke! U susretu koji je dvije minute prije kraja prekinut na gotovo pola sata radi bakljade domaće publike PAO je slavio rezultatom 51-66. Prva je to pobjeda gostujuće momčadi u petoj utakmici finala grčkog doigravanja još od 1999. godine, kada je također Panathinaikos rastužio pobornike pirejskog sastava.


Već od početka je bilo jasno da je večerašnji susret više od košarke. Doduše, to je tako svaki puta kada igraju ove dvije momčadi, no peta, odlučujuća, utakmica finala je ipak nešto posebno. Navijači domaćih su se danima uoči susreta bunili zbog poteza vodstva svoga kluba koje je gostima dalo čak 700 ulaznica za „prijatelje Panathinaikosa“. Zgroženi ustupkom, fanovi Olympiakosa iskoristili su to za zbijanje svojih redova i danima su se mobilizirali za večerašnji susret. Uprava Olympiakosa je pokušala sve da smiri uzavrelu atmosferu, čak je predsjednik kluba izašao na teren zajedno s momčadi Panathinaikosa, uostalom kako je i čelništvo njihovih rivala napravilo u OAKA areni, ne bi li makar donekle spriječio gađanje gostujućeg sastava kojekakvim predmetima. No, bilo je iluzorno očekivati da će takav potez imati ikakav učinak.

Zeleni su, kao i u prošlu utakmicu, krenuli s Borousisom i Calathesom na klupi. Ovaj put im se to nije isplatilo jer su Crveno-bijeli izvrsno otvorili susret i sa tri trice, od čega dvije Mantzarisa, u prvih nešto više od četiri minute poveli s 11-3. Ipak, povratkom Calathesa, vraća se i Panathinaikos koji je prvu dionicu završio nadohvat jednog posjeda. Gosti su zatim zaigrali izvrsnu obranu i polako počeli sustizati i prestizati velike rivale. Posljednje izjednačenje bilo je pri rezultatu 21-21, a zatim PAO radi seriju 2-13 i odlazi na dvoznamenkastu prednost. Spanoulis je polaganjem uoči odmora uspio smanjiti na devet razlike, no to je bilo najbliže što je domaćin stigao. Na krilima nevjerojatne obrane Zeleni su zatvorili sve prilaze svome obruču i punih šest minuta na otvaranju drugoga dijela nisu primili koš. Zahvaljujući takvoj igri otišli su na plus 20 sredinom treće dionice, a možete i zamisliti kakva je atmosfera vladala u dvorani Mira i prijateljstva.

Redari, koji su od početka susreta strastveno navijali za domaće, polako su počeli napuštati svoje pozicije svjesni onoga što se sprema ukoliko momčad iz Pireja ne preokrene. No, Olympiakos je u srednje dvije četvrtine zajedno ubacio tek 20 koševa i bilo je potrebno pravo čudo da se nešto promjeni do kraja susreta. Oly je dao sve od sebe, ali najbolje što su mogli, bilo je prići na minus 11. Domaćim navijačima se nije svidio minus i učinili su sve ne bi li zagrijali atmosferu. Nekoliko minuta prije kraja počeli su s piromanskim showom, a nakon što je James Gist snažno zakucao dvije minute prije kraja i odveo goste na 49-66, te odagnao i najmanju sumnju u to tko će biti novi prvak Grčke, počeo je pakao. Uz postojeće, zapaljene su i nove baklje, a klupa Panathinaikosa je gađana petardama što je, naravno, rezultiralo prekidom susreta.

Zeleni su otišli u svlačionicu, otvorili šampanjac i počeli slaviti povratak na tron nakon što je na njemu prethodne dvije sezone sjedio Olympiakos. Dok se nad dvoranom nadvio gusti dim, a eksplozije odjekivale svako malo, igrači i stručni stožer su slavili u svlačionici. Suci su naredili pražnjenje tribina pa smo idućih 20-ak minuta gledali nadrealnu scenu. Dok su se igrači domaćeg sastava gušili u sivome dimu, a dvoranom i oko nje odjekivale petarde koje bi periodično bile nadglasane skandiranjem u slavu domaće momčadi, gosti su pili u svlačionici.


Susret je na koncu nastavljen, ali košarka se nije igrala. Printezis je samo položio za 51. koš domaćina i to je bilo to.

Rivers je bio najefikasniji u redovima Panathinaikosa s 13 koševa, Calathes je dodao 12, a možda i najbolji igrač Zelenih bio je Michael James koji je zabio 11, ali je dodao deset skokova i šest asistencija. U redovima neprepoznatljivog Olympiakosa jedini dvoznamenkasti je bio Agravanis s deset poena.