Kolumne
Pismo kapetanu (umjesto rođendanske čestitke)

Pismo kapetanu (umjesto rođendanske čestitke)

Autor: Branko Tabak

Oprosti što ti se obraćam sa ti, ali tu smo negdje generacijski...

Kapetane, 

danas bi ti imao 55, a mi desetak odličja više u riznici, što tvojih, što onih koji bi se zaljubili u ovaj sport zbog tebe.

Ne znam vidiš li dobro od gore, želiš li vidjeti ili ne, zanima te ili ne, ali usudit ću se dočarati ti trenutno stanje u hrvatskoj košarci. Pročitao ti ovo ili ne.

Sigurno će te razveseliti da se Šibenka opet zove Šibenka. Tvoja Šibenka, naša Šibenka! I da su prošlo ljeto kadeti osvojili naslov europskih prvaka u sred Novog Sada. U NBA ligi imamo više Hrvata nego ikada: Bojan Babo Bogdanović, tvoj Šiši, mali Ivica Zubac, pa još jedan mali Ante Toni Žižić, pa još jedan manji od njih Luka Šamanić, tu je i Dragan Bender, a onaj gospar Hezonja u Portlandu nosi tvoj broj!

U europskim klupskim natjecanjima ne znamo za poraz. Ma ne, nitko nije naslijedio zlatnu generaciju Cibone, nego niti jedan klub ne igra Europu. Da mi se ovi iz Škrljeva i Vrijednosnica ne naljute. Oni igraju Alpe Adria kup. Neki se rugaju da je to Kup Djeda Mraza. Ja bih rekao tek da natjecanje nije ekstra jako, ali isto se i jednima i drugima zalome porazi od četrdesetak poena razlike.

U regionalnoj ABA ligi Zadar i Cibona su u tri kola zajedno prikupili - nula pobjeda. No, neće to dugo trajati. U petak se sastaju međusobno! Kakva će to fešta biti na kraju utakmice! Cibona se solidno držala protiv FMP-a, a Zadar je 20 minuta utakmice s Megom bio u egalu. Ne, nisu to Partizan i Crvena zvezda s novim imenima, ovo su drugi klubovi iz Beograda. 

Split igra Drugu ABA ligu. Trostruki prvak Europe je nedavno skoro pazario u Novom Pazaru. Šibenka ne želi igrati regionalnu ligu, ali stigne nadoknaditi sve u domaćem prvenstvu. Evo baš nedavno je izgubila na Baldekinu od Gorice, čekaj da vidim, da te ne lažem... Evo ga - 58:82!!! Ali ne brigaj, tek su odigrana četiri od 33 kola. Taj trokružni sustav ti je super nešto. Vidjet ćeš!

Reprezentacija je bez postolja od 1995., ali u zadnjem kvalifikacijskom ciklusu smo, iako se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo, uspjeli pobijediti i Rumunjsku i Nizozemsku. Ne šalim se! Rumunje smo tukli na strani nakon poraza u Zadru. I svaki put sedam, osam novih igrača dobije status reprezentativca. Neki kažu da se reprezentacija tako bagatelizira. Glupost kapetane - tako ti mi danas gradimo kult reprezentacije.

Domaća natjecanja su ti posebna priča. Prva liga se zove Premijer liga, a druga je Prva. Treća je Druga i onda je dijele na strane svijeta plus Centar.  Završnica Kupa se igra s osam momčadi. Iako nema skoro nikoga na tribinama (posebno ako ne igra domaćin) 'mi koji smo sve što vrijedi u hrvatskoj košarci' se lijepo okupimo i družimo na zatvorenoj zabavi.

Zagreb je narastao do velikog kluba. Igrao je Euroligu! I ugasio se! Jolly je igrao finale Krešinog kupa! I ugasio se! Cedevita je uzela 11 trofeja od 2014. do 2019.  pa se preselila u Ljubljanu.

U konačnici tvoj je brat doveo Hrvatsku na jednu loptu od polufinala Olimpijskih igara. Riješili smo ga se. Za kaznu je odveo Brazil na Svjetsko, a ne nas! Tvoja Generacija '92 je preuzela sudbinu hrvatske košarke u svoje ruke. I rješavaju pomalo neke sitne probleme s kojima te ne želim zamarati. 

Ti, kapetane, samo odmaraj! Ovdje je sve pod kontrolom! Čak i dobar dio medija!

Sretan ti rođendan! I ne brini da ćemo se izgubiti bez tebe! Mi smo ionako već izgubljeni slučaj!