Time-out
VIDEO: Pistol Pete-David Copperfield s loptom

VIDEO: Pistol Pete-David Copperfield s loptom

Autor: Teo Cilar

Maravich je bio jedan od onih igrača, ispred svoga vremena.

Aliquippa u Pennsylvaniji rodni je gradić legendarnog Pete "Pistol" Maravicha kojem korijeni sežu u Srbiju. Ovaj 196 cm visoki bek šuter definitivno je bio igrač ispred svog vremena, a iza sebe je ostavio mnogo rekorda, a jedan od njih do dan danas nije srušen.

Pistol Pete drži rekord NCAA divizije I po broju postignutih koševa. Igrao je na LSU sveučilištu od 1967. do 1970. godine, a u 88 odigranih utakmica postigao je 3.667 koševa ili nevjerojatnih 44,2 po susretu. On je u sve četiri sezone na Louisiana Stateu bio na prosjeku većem od 40 poena po susretu. U prvoj Freshman sezoni bio je na 43,6 u prosjeku i svake je sezone dizao prosjek koji mu je u posljednjoj sezoni sveučilišta iznosio 44,5 po susretu. Sve to ostvario je u vrijeme kada nije bilo trice, a volio je šutirati iz velike udaljenosti. 


Bio je čarobnjak s loptom, a legendarni John Havlichek proglasio ga je najboljim "ball handlerom" svih vremena. Njegova tehnika bila je besprijekorna, asistencije čudnovate i nikada niste mogli znati što će izvesti na terenu. 

Na NBA draftu izabrali su ga Antlanta Hawksi kao 3. izbor prve runde drafta, a već je u svojoj prvoj NBA sezoni bio na prosjeku od 23,2 poena po susretu. Nakon četiri sezone u Hawksima prelazi u New Orleans Jazz gdje je idućih pet sezona najbolji igrač, a u sezoni 76/77 bio je najbolji strijelac NBA lige s prosjekom od 31,1 poen po susretu. Nakon te sezone počeli su problemi sa ozljedama koljena tako je u toj sezoni odigrao 50 utakmica, sezonu poslije 49 da bi u svojoj posljednjoj sezoni 1979/1980 odigrao 17 utakmica za Utah Jazz nakon čega je mijenjan u Boston Celticse za koje je odigrao dodatnih 26 utakmica. Bila mu je to posljednja sezona u kojoj je bio na 14 poena u prosjeku. Zanimljivo, upravo su u toj njegovoj posljednjoj sezoni uveli tricu u NBA ligu, a on ju je pucao s čak 66.7 posto uspješnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti na kakvom bi prosjeku poena bio Pistol Pete da je trica uvedena ranije jer mnoštvo njegovih poena bili su upravo dalekometni šutevi. Prosjek poena u NBA karijeri mu je 24,2. 

Dostignuća Maravicha u karijeri:

Umro je sa samo 40 godina na leđima od zatajenja srca na košarkaškom terenu igrajući protiv prijatelja, a njegove posljednje riječi bile su: "Osjećam se odlično, jednostavno se osjećam odlično".