Time-out
Pivo za Vasila - boca puna tuge, sjećanja i nesalomljivog duha Šibenika

Pivo za Vasila - boca puna tuge, sjećanja i nesalomljivog duha Šibenika

Podsjetnik na legendarnu utakmicu.

Vasil Tupurkovski, bivši predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije koji u Šibeniku ima specifičan status (negativne) povijesne ličnosti jer ga se i danas smatra jednim od glavnih krivaca za najveću i najbolniju sportsku nepravdu - oduzimanje titule prvaka države košarkaškom klubu "Šibenka" 1983. godine, primio je od Pivovare 022 šibensko craft pivo koje se zove 83 : 82, a skuhano je u spomen upravo na tu utakmicu - javlja mok.hr.

Nemoguće je ne znati za priče i legende ispričane o trećoj utakmici finala jugoslavenskog košarkaškog prvenstva u sezoni 82/83. Mladi, tada još 18-godišnji Dražen Petrović vodio je Šibenku kroz sito i rešeto tada jednog od najjačih klupskih natjecanja na svijetu. Klub iz malog grada na obali bio je simpatična priča dok nije počeo prijetiti starosjediocima u vrhu ljestvice. Čelni ljudi jugoslavenske košarke nisu ozbiljno shvaćali momčad predvođenu juniorom, kao da su razmišljali - evo, ovi će ih sad izbaciti. No, protivnici su redom padali - Jugoplastika u četvrtfinalu, Crvena zvezda u polufinalu. Ma dobro, potrefilo im se - vjerojatno se čulo iz prostorija KSJ-a. Bosna je jaka, bili su prvaci Europe prije koju godinu. Nema šanse da izgube ovo.

Ali jesu.

Stotine puta odgledana sekvenca. Lopta sa strane dolazi do Petrovića, koji nakon driblinga ide na skok-šut s distance. Njegov čuvar Sabit Hadžić je u bliskom kontaktu, dovoljnom da kod suca Ilije Matijevića pobudi nagon za dosuđivanjem prekršaja. Zlobnici koji danas zazivaju "dobra stara vremena" u kojima se igralo čvrsto, ponekad i grubo, reći će da je po današnjim pravilima ovaj prekršaj vjerojatno za isključenje. Povijesnu nezbiljnost na stranu, golobradi mladić uzima loptu i, skoro niti ne gledajući koš, ubacuje oba slobodna bacanja. 83:82! Slavlje. Vodeći čovjek KSJ-a, Makedonac Tupurkovski, rutinski dodjeljuje pehare i medalje šibenskim košarkašima.

">

Što se dogodilo u prostorijama košarkaškog saveza te noći? Nije više bitno. Ujutro je izašla vijest da se Šibenci oduzima titula te da se treća utakmica finala mora ponovno odigrati, ovaj put na neutralnom terenu u Novom Sadu. Šibenčani su odbili sudjelovanje u tom igrokazu. Titula je administrativno dodijeljena Bosni, ostalo je povijest.

Tupurkovski je umirovljenik koji baš danas slavi sedamdeseti rođendan. Vrijeme provodi za tipkovnicom, kaže da želi napisati knjigu o razvoju svijeta. Možda mu poklon šibenskih pivara pomogne u tom naumu.

Tagovi