Time-out
Plećaševih 40 poena za Lokomotivin prvi euro trofej, u finalu je pao OKK Beograd

Plećaševih 40 poena za Lokomotivin prvi euro trofej, u finalu je pao OKK Beograd

Umjesto čestitke...

Nakon osvajanja Kupa Jugoslavije drugi veliki trofej u povijesti zagrebačke Lokomotive stigao je 7.ožujka 1972. godine kada je momčad koju je s klupe vodio Marijan Catinelli osvojila prestižni Kup Radivoja Koraća, trofej koji su žarko želili i košarkaši OKK Beograda kluba u kojem je igrao pokojni Korać.

U sezoni u kojoj je igralo osam klubova iz pet zemalja Lokosi su u četvrtfinalu dva puta uvjerljivo slavili protiv francuskog Caena, a u polufinalu i s 2-0 su nadigrali belgijski Standard.

Finale je bio veliki dvoboj sa spomenutim OKK Beogradom koji je prvi susret dobio u svoju korist 83:71. Težak zadatak imali su Plećaš, Kavedžija, Omašić i ekipa koja je napravila pravo malo čudo u uzvratnoj utakmici.

- Ta utakmica je meni posebno bila draga jer trofej nosi ime velikana jugoslavenske košarke i divnog čovjeka Radivoja Koraća. Sastali smo se nažalost s njegovim klubom i jedni i drugi smo imali veliku želju da taj trofej osvojimo. Nakon poraza u Beogradu bili smo malo skeptični i nismo se predali te uspijeli nadoknaditi veliku razliku i pobjediti. - ističe fantastični Nikola Plećaš nakon pobjede Lokomotive 94:73 i osvajanja vrijednog trofeja. Plećaš, koji je deset godina nosio dres Lokomotive, briljirao je u tom susretu ubacivši 40 poena, a sjajno je bilo drugo poluvrijeme koje je zagrebački sastav dobio 54:25.

- Naša dvorana Kutija šibica otkada smo se preselili u nju uvijek je bila puna, a na toj utakmici nažalost jedan veliki broj gledatelja nije imao sreću vidjeti tu našu utakmicu vrijednu trofeja već su je gledali ispred dvorane - dodaje Plećaš.

Za Lokomotivu su u drugoj utakmici nastupili: Omašić 10, Ercegović, Plećaš 40, Kovačić 2, Šute, Abveršek, Kavedžija 13, Dav.Rukavina 15, Bočkaj 8, Valek 6, Jelić, Gospodnetić. Nismo zaboravili trenera Bimba Catinellija, tehnika Vladimira Anzulovića i predsjednika Pere Zlatara.


Novi euro-trofej stigao je u Zagreb 1982.godine…