Europa i Svijet
Hrvatska
Pobjeda koja znači više od dva boda, Hrvatska slavila u Poljskoj

Pobjeda koja znači više od dva boda, Hrvatska slavila u Poljskoj

Autor: Branko Tabak Photo: HKS

Povratak iz minusa, dobar početak pretkvalifikacija, samopouzdanje pred EuroBasket...

Hrvatska košarkaška reprezentacija je u prvoj pretkvalifikacijskoj utakmici za nastup na EuroBasketu 2025 na gostovanju pobijedila Poljsku 69-72 (15-11, 16-10, 16-28, 22-23). 

Bila je to utakmica s dva različita poluvremena. Otvaranje je nagovijestilo veliku borbu. Poljaci su poveli 5-0, a na svako približavanje odgovarali još snažnije pa su na odmor otišli s 10 poena prednosti 31-21.

Za razliku od siromašnog prvog, drugo je poluvrijeme donijelo kvalitetniju i lepršaviju košarku. Prvi su povukli Hrvati koji su serijom 11-3 stigli na samo posjed zaostatka 34-32.


Izgubljena lopta Jaleena Smitha i nesportska pogreška Darija Šarića vraćaju Poljsku na +6 (42-36). Hrvatska ipak ne gubi ritam te vrlo brzo preuzima vodstvo 44-47. Slaughter je odgovorio tricom za izjednačenje, a Krunoslav Simon se pobrinuo da se u posljednju četvrtinu uđe s +2 na hrvatskoj strani 47-49. Činjenica da su igrači Damira Mulaomerovića u trećoj četvrtini zabili 7 poena više (28) nego u prve dvije zajedno (21) dovoljno govori koliko je to drugačija Hrvatska bila.

Završna je dionica donijela više pogrešaka i nervoze s obadvije strane. Značaj utakmice i umor sputavali su obje reprezentacije. Već na njenom početku je bilo jasno kako će presuditi individualna kvaliteta, nadahnuće, jedan potez…

Ovako je tekao rasplet. Hrvatska je vodila 51-53 i imala napad u kojem je iscurila Šarićeva trica. Jaroslaw Zyskowski je tricom vratio prednost na stranu domaćina, novom se nadovezao Mateusz Ponitka i u tren oka Poljaci su pobjegli na 57-53.

Simon i Šarić ne dopuštaju bijeg domaćina (57-57), no na dvije i pol minute od kraja zaostatak je ponovno tri poena (62-59).

Nakon Mulaomerovićevog time-outa sijevnule su tri hrvatske trice (Simonova i dvije Hezonjine) i samo minutu kasnije Hrvatska je bila na +4 (64-68). Ponitka tricom najavljuje dramu 67-68. Sjani Ivica Zubac je miran s linije slobodnih bacanja, a nakon promašaja Sokolowskog i Smith te je 7 sekundi prije kraja Hrvatska stigla na nedostižnih 67-72.

Ivica Zubac je ostvario double-double učinak (19 poena, 10 skokova). Bojan Bogdanović je odigrao svestranu utakmicu. Zabio je 16 poena uz 8 skokova i 4 asistencije. Mario Hezonja je uz 10 poena ima 5 skokova, dok je Dario Šarić postigao 9 poena uz 6 skokova i 6 asistencija. Valja istaknuti i Krunoslava Simona (9 poena, 4 asistencije) te Jaleena Smitha (6 poena, 8 skokova, 4 asistencije).


Hrvatsku u nedjelju 28. kolovoza u Opatiji (20 sati) očekuje novi susret pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. Protivnik je Švicarska.

Ulaznice se mogu nabaviti putem sustava ulaznice.hr ili na blagajni dvorane ‘Marino Cvetković’ u Opatiji na dan utakmice.