Hrvatska
Regija
FOTO: Pobjeda nakon šest godina

FOTO: Pobjeda nakon šest godina

Autor: Paulo Sarić

Cibona je promašila tri šuta u posljednjem napadu.

Košarkaši Zadra slavili su na gostovanju pod Tornjem u hrvatskom derbiju u Jadranskoj ligi. Momčad Aramisa Naglića nakon punih šest godina svladala je Cibonu u Zagrebu rezultatom 78-80.  Zadrane su do pobjede odveli izvrsni Amerikanci Preston Knowles i Josh Bostic te zonska obrana na koju Vukovi dugo vremena nisu imali odgovora.

Pripreme za dvoboj obilježili su brojni problemi u domaćim redovima koji su kulminirali s kratkotrajnim odlaskom Luke Žorića iz momčadi i porazom od Hermes Analitice. No, samo otvaranje utakmice nije odavalo dojam da se pod Tornjem protekli tjedan događalo išta neuobičajeno. Cibona je bolje krenula u susret te je na isteku sedme minute nakon polaganja Žorića otišla na plus šest (15-9) što je primoralo gostujućeg trenera na prvu minutu odmora. Ona je urodila plodom pa u Zadrani do isteka četvrtine izjednačili na 19-19.

Cibona je i u nastavku bolje igrala, a to se posebno odnosi na razdoblje sredinom druge četvrtine kada je momčad Slobodan Subotića, može se slobodno reći, zagospodarila terenom. Young je tricom u 16. minuti odveo svoju momčadi na 33-26, da bi mladi Karlo Uljarević novim dalekometnim ubačajem minutu prije velikog odmora postavio do tada najvećih plus devet za zagrebački sastav (40-31). Zadar je u tim trenucima bio u krizi iz koje se izvadio uz svesrdnu pomoć Luke Žorića koji je pogriješio i napravio nesportsku osobnu pogrešku i tako dao Dalmatincima priliku da prepolove zaostatak uoči poluvremena. Gosti su ponuđeno polovično iskoristili pa se u svlačionice otišlo s 40-35 za Vukove.

Cibona/Zeljko Baksaj i Goran Lusic & Domagoj Vranar

Dojam je bio da je zaostatak premalen s obzirom na viđeno na terenu. Cibona je igrala bolje i nije izgledala kao momčad koja je prije tek tri dana poražena u Premijer ligi. U istom se ritmu nastavilo i prvih nekoliko minute treće četvrtine. Zadrani su, doduše, nakon minutu i pol izjednačili tricom Knowlesa, no onda je krenula serija Vukova 10-0 kojom su po prvi puta otišli na dvoznamenkastu prednost (52-42). Trener Naglić je, jasno, reagirao minutom odmora. I onda je krenulo.

U igru je ušao Špralja koji je u kratkom roku ubacio pet poena, a razigrali su se i Amerikanci te su gosti napravili 0-13 pa se u posljednjih deset minuta ušlo s poenom prednosti za Zadar. Cibona je izgubila sve niti igre iz prvih 25 minuta, goste je krenuo šut, te su u narednim minutama Dalmatinci zagospodarili terenom. Iako bi preciznije bilo kazati – Amerikanci. Bostic i Knowles su pogađali iz svih pozicija, a ruku su im dali Špralja i Božić, pa se Zadar lakoćom održavao u prednosti. Serija 2-9 započeta točno pet minuta prije kraja u koju su Naglićevi momci ugradili dvije trice i tri slobodna bacanja odvela je Zadrane na prvu dvoznamenkastu prednost. Semafor je pokazivao 67-78, nešto više od tri minute prije kraja.

S obzirom na to kako je domaća momčad izgleda u tim trenucima i koliko je nesnalaženja pokazala na zonsku obranu Zadra, brojni su počeli zaključivati utakmicu.

Cibona/Zeljko Baksaj i Goran Lusic & Domagoj Vranar

No, tek je onda počela drama. Trener Subotić je na zonu gostiju odgovorio zonom svoje momčadi što je iniciralo veliki povratak Cibone. Zadar je najbolji napad na zonsku obranu imao u svom prvom napadu kada je Špralja izgubio loptu, dok je Tomas s druge strane tricom uz (nesuđeni) faul započeo seriju svoje momčadi 9-0 koja je na svome kraju poravnala rezultat na 78-78. Sve se u tim trenucima okrenulo. Gosti su radili pogreške, ulazili u ishitrene i promašivali otvorene šuteve, dok su Vukovi zabijali i preko ruke i pod faulom.

Nakon promašaja Knowlesa, loptu je prisvojio Young koji je pumpao cijeli napad i na koncu opalio tricu. Lopta je pala u ruke Bostica kojega je Rozić lagano povukao za ruku te je Zadar dobio dva slobodna bacanja. Kad ne može iz igre, možda može iz penala? No, Bosticu se zatresla ruka i promašio je oba bacanja, ali srećom po goste Luka Božić je fantastično pratio igru, pretrčao veterana Marka Tomasa koji je puno više mahao rukama i gledao u suce i suigrače nego pazio svoga igrača, uhvatio napadački skok i pogodio za plus dva Zadra. Ciboni je ostao napad kojom su mogli dođi do pobjede ili produžetka. Imali su momci Slobodana Subotića čak tri prilike, čak tri šuta, no Tomas je dvaput bio neprecizan a u zadnjoj je sekundi iz „odbojke“ promašio i Cleveland Melvin pa je Zadar došao do druge ovosezonske gostujuće pobjede u ABA ligi.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Preston Knowles s 21 košem i sedam skokova, dok je Bostic dodao 18 poena uz sedam asistencija. Cibose je predvodio Cleveland Melvin s 18 koševa i osam skokova.