Hrvatska
Pobjeda u pravi čas!

Pobjeda u pravi čas!

Autor: Paulo Sarić

Na korak od ispunjenja cilja.

Nakon tri poraza u skupini, od kojih je posebno odjeknuo onaj posljednji od Srbije koja je naše kadete svladala s ogromnih 50 razlike, izabranici Damira Miljkovića došli su do prve pobjede na Europskom prvenstvu A divizije koje se održava u Podgorici. I to u idealan čas. U popodnevnom susretu osmine finala Hrvatska je svladala Sloveniju rezultatom 65-76. Ključnom se pokazala treća četvrtine koju su naši momci dobili s devet koševa razlike i izgradili prednost koju nisu ispuštali do kraja susreta.

Slovenija je nešto bolje ušla u utakmicu te je u sedmoj minuti imala 15-10, no tada je jednostavno stala te do kraja četvrtine nije zabila niti koša što su naši momci iskoristili da naprave seriju 0-11 i preokrenu dvoboj. Druga se dionica nastavila u istome ritmu za ukupnih 2-19 Hrvatske i velikih 11 koševa viška. Ipak, susjedi su se vrlo brzo konsolidirali te zaigrali čvršću obranu što je rezultiralo brzim povratkom u susret. Serija 9-0 u manje od tri minute vratila je stvari gotovo na početak. Do kraja četvrtine naši zapadni susjedi su uspjeli izjednačiti te se na odmor otišlo s poravnatim rezultatom (36-36).

Foto: FIBA.com

Sve do 27. minute igralo se praktički koš na koš, a tada kreće serija Hrvatske koja je prelomila utakmicu. Tri minute izvrsne obrane i dvije trice ugrađene u seriju 0-9 odvele su naše mladiće na ugodnu prednost koja je nastavila rasti sve do pred sam kraj dvoboja. U nekoliko je navrata bilo i plus 15 za hrvatsku reprezentaciju, a iako su Slovenci učinili sve da se vrate u susret naši im momci jednostavno nisu dopustili. Imali su odgovor na sve, pa i na presing preko cijeloga terena koji je u određenim trenucima zbunjivao Miljkovićeve izabranike. Gizdavić je s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu pa je veliko slavlje moglo početi.

Hrvatsku je predvodio Matej Rudan s 23 koša, devet skokova i pet asistencija, dok je Roko Gizdavić dodao 15 poena. Zanimljivo je primijetiti da je izbornik odlučio maksimalno smanjiti rotaciju te je koristio samo šest igrača, pri čemu je Karlo Lukačić koji je jedini dobio priliku s klupe igrao manje od 12 minuta. Najbolji Slovenac Rok Radovič je zaustavljen te je zabio tek deset koševa uz šut od vrlo loših 23 posto, a u takvoj je situaciji najbolji strijelac susjeda bio Gregor Glas koji je zabio 22 koša.


Po reakcijama naših igrača moglo se vidjeti koliko im ova pobjeda znači te se nadamo da će zaboraviti loše igre iz grupne faze i poput feniksa se vratiti te ispuniti zadani cilj – plasman među najboljih pet. A da bi to postigli dovoljna im je još samo jedna pobjeda. Protiv Latvije koja je danas tijesno svladala Rusiju (83-81), sutra s početkom u 13.45h.