Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Pobjeda za mir u kući - Cedevita svladala Albu u neizvjesnoj završnici

FOTO: Pobjeda za mir u kući - Cedevita svladala Albu u neizvjesnoj završnici

Autor: Saša Ćirić

Sito Alonso je uspio u naumu - sveo je Albu na svega 73 poena.

Nakon lošijeg ulaska u sezonu, Cedevitin trener Sito Alonso je u Zadru dobio priliku da laganom pobjedom protiv domaćina (koji je bio usredotočen na događanja van terena) osjeti pobjedu u novoj sezoni.
Danas je dobio priliku da s dvije pobjede u nizu okrene momentum u svoju korist. U najavi utakmice drugog kola 7 Days Eurocupa protiv berlinske Albe apostrofirao je napadačku moć njemačke momčadi kao segment koji moraju ukrotiti ukoliko misle doći do pobjede.

Nakon što su gosti u prvom napadu preko Kennetha Ogbea postigli tricu, činilo se da će taj zadatak biti teško ispuniti. No, slijedile su dobre minute zagrebačke momčadi, čiju seriju od osam uzastopnih poena atraktivnim zakucavanjem zaključuje Elgin Cook. Sve dobro u napadačkom dijelu je bila zasluga Justina Cobbsa, koji je sjajno distribuirao lopte svojim suigračima. Posebice se to odnosilo na Vitora Benitea, koji je pokazao da je u dobrom šuterskom ritmu. Na drugoj strani je bivši sveučilišni prvak (Louisville, 2013.) Peyton Siva parirao Cobbsu u razigravanju momčadi, pa je utakmica opet došla u egal (13-13). Umorni Cobbs tada izlazi iz igre, a mijenja ga Josh Maggette. Pokazat će se da je upravo na toj relaciji diktirano kretanje rezultata utakmice. Naime, premda su u dodavačkom dijelu bili podjednako uspješni u prosjeku, činjenica da je Cobbs bio trostruka prijetnja ga je činila puno efikasnijim na terenu. Stoga su gosti u trenucima kad je Maggette vodio igru domaće momčadi imali nešto više opcija u obrambenom dijelu, što se odrazilo na fluidnost igre Cedevite. Prva četvrtina završava s rezultatom 22-21.

Andrija Stipanović (Foto: KK Cedevita)

U drugom periodu se igra malo oslobađa, što vodi do nekih ishitrenih šuteva i izgubljenih lopti. Gosti prelaze u vodstvo na isteku treće minute druge četvrtine (24-25), nakon dva pogođena slobodna bacanja bivšeg juniora Cibone, Krešimira Nikića. U igru se vraća Cobbs, koji s šest poena i asistencijom za tricu Benitea vodi Cedevitu do najvišeg vodstva u tom dijelu susreta (33-25). U tom naletu se sveprisutni Cobbs opet malo ispuhao, pa gosti dolaze do daha i prilike za novi povratak u susret. Serijom 11-3 dolaze u egal (36-36) u posljednjoj minuti prvog poluvremena, a za kakvu-takvu prednost domaćih na odmoru (38-36) se pobrinuo tko drugi nego - Cobbs.

Alonso nije bio zadovoljan igrom, te je u kratkoj izjavi na poluvremenu obećao bolju igru svoje momčadi u drugom dijelu.

Uistinu, ulazak u nastavak je izgledao energično. Starosjedioci Filip Krušlin i Andrija Stipanović su bili glavni akteri početne serije u trećoj četvrtini, pa su nakon minute i pol Vitamini već bili na +9 (45-36). Ako ste imalo sumnjali, slijedila je nova kontraserija, pa su gosti u naredne dvije minute preko Sive i Lukea Sikme ponovno došli na minimalan zaostatak (45-44). Stipanović dvicom i Pablo Aguilar tricom ponovno dižu prednost na dva posjeda lopte (50-44), pa razlika minimalno varira idućih minutu-dvije. U završnici četvrtine Cedevita nakon ubačaja Ivana Ramljaka ponovno odlazi na +9 (56-47), ali Niels Giffey ekspresno uzvraća tricom, te se s tim rezultatom (56-50) ulazi u posljednjih deset minuta.

Elgin Cook (Foto: KK Cedevita Facebook)

Siva vatreno počinje završnicu, ubacuje tricu već u trećoj sekundi četvrte četvrtine. Na drugoj strani uzvraćaju Benite svojom četvrtom i Cobbs svojom trećom, pa je nakon dvije minute igre u posljednjem periodu već poslovičnih +9 (62-53). Budi se u tim trenucima Litvanac u redovima gostujuće momčadi, Rokas Giedraitis. Ubacuje koš i dodatno bacanje, a nakon toga i krade loptu te šalje u kontru za Sikmu, koji pronalazi Martina Hermanssona na trici za još jedan povratak gostiju na svega tri poena (62-59) zaostatka. Priključuje se tada u ofanzivnom dijelu do tog trenutka samozatajni Augusto Lima, koji je s devet skokova i tri blokade sjajno zatvorio reket domaće momčadi. Nakon što je na desetu Cobbsovu asistenciju postigao koš za +6 (72-66) manje od tri minute prije kraja, počeo se osjećati miris pobjede u redovima Vitamina. Ipak, vižljavi Siva im ne da mira, pa se njemačka momčad još jednom primiče na svega poen zaostatka (72-71). U završnici se ušlo u nadigravanje s linije slobodnih bacanja, u kojem su Alonsovi igrači pokazali više vještine od igrača Aita Garcije Renesesa. Nakon što su suci dugo pregledavali snimku nakon promašaja Giffeya sekundu prije kraja, došli su do zaključka da je vrijeme isteklo i da je Cedevita ostvarila prvu pobjedu (75-73) u ovogodišnjem izdanju 7 Days Eurocupa.

U trenucima kad je bilo kakva pobjeda važna, igra pada u drugi plan. Činjenica je da je ovo izgledalo vrlo nepovezano, kao i da nema onog momenta u kojem se slama protivnik na dvoznamenkastu razliku. To je bio slučaj i u Zadru, tako da unatoč vezanim pobjedama strateg na klupi hrvatskog prvaka ima puno briga u predstojećem razdoblju.

Najbolji strijelac u domaćim redovima bio je Benite (17 poena, 4 trice), ali titula igrača susreta svakako ide sjajnom Cobbsu (15 poena, 10 asistencija). Lima je uskočio s 11 poena i 9 skokova, a Krušlin je isti broj poena postigao sa samo sedam potrošenih lopti. Goste je predvodio Giedraitis (14 poena, 8 skokova, 5 ukradenih lopti), a Siva je ubilježio 11 poena i 6 asistencija, ali i izgubljenih lopti.


Za tjedan dana Cedevita gostuje kod Arke iz Gdynie.