Hrvatska
Regija
POBJEDA: Zadar imao +13, Borac napad za pobjedu

POBJEDA: Zadar imao +13, Borac napad za pobjedu

Autor: Branko Tabak

Čupanje!

Košarkaši Zadra su u zaostaloj utakmici 11. kola ABA lige pobijedili ekipu Borca iz Čačka 75-73. I to je, uz igru Dominika Mavre, jedina dobra što se može podvući nakon završetka utakmice.

Posebno intrigira činjenica da su Zadrani u zadnju četvrtinu ušli s +13, a na kraju je Borac imao napad za pobjedu. Srećom Nikola Kočović se odlučio za ulaz pod koš, njegova je lopta zaplesala po obruču, a nakon promašaja dograbio ju je Chinanu Onuaku za potvrdu zadarske pobjede.

Borac je početkom te zadnje četvrtine izgledao kao momčad koju se moglo poraziti s 20 i više poena, a to bi bilo izuzetno važno zbog konačnog raspleta na dnu ljestvice ABA lige. Naime, Čačanima se u sljedećem kolu pišu bodovi bez borbe (Primorska), a vrlo brzo Zadrani putuju na gostovanje u Čačak. Poraz od tri i više poena u slučaju jednakog broja pobjeda značio bi za Zadrane da su ostali iza Čačana, a to bi moglo značiti i odlazak u dodatne kvalifikacije za ostanak u ABA ligi.

No, najbolji igrač Zadra Dominik Mavra te Amerikanci Justine Carter i Chinanu Onuaku ostali su na klupi, a u završnih 10 minuta u zadarskoj petorci krenuli su Martin Junaković, Duje Brala i Jure Planinić. Serijom trica gosti dolaze na samo dva posjeda zaostatka, nervoza se vraća u zadarske redove i samo je sreća spasila Mršićev brod od potonuća.

Nije ovo bila igra dostojna regionalne lige i baš zbog toga nakon susreta Zadrani nemaju razloga za optimizam. 

Prvo ime u zadarskim redovima bio je Dominik Mavra, kojeg iznenađujuće nije bilo u prvoj petorci ni na otvaranju utakmice. Mavra je zabio 16 poena, vukao je odlične poteze, pokazao mirnoću i mudrost, nije izgubio niti jednu loptu i emotivno je reagirao na svaki poen svoje momčadi. Igrao je kapetanski. 

Onuaku je uz 18 poena imao 5 skokova i 3 asistencije, no imao je i 3 izgubljene lopte, zaradio je tehničku zbog prigovora, pokazivao dosta nervoze. Carter je malo po malo nakupio 15 poena, no ostavio je dojam nedostatka svježine. Sigurno može više. Vrijedi spomenuti i Aleksandra Bursaća (9 poena, 10 skokova) koji je uz Mavru vukao dok su se drugi tražili.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore