Europa i Svijet
Hrvatska
Pobjede domaćina i skroman učinak Mavre obilježile otvaranje trećeg kola ACB lige

Pobjede domaćina i skroman učinak Mavre obilježile otvaranje trećeg kola ACB lige

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski je reprezentativac na terenu proveo samo 14 minuta.

Treće kolo španjolske ACB lige otvoreno je večeras utakmicama između Gran Canarije i Baskonije, te Obradorija i Joventuta. U njima je Hrvatska imala samo jednog predstavnika, Dominika Mavru koji nastupa za momčad Diega Ocampa.

U prvom susretu večeri snage su odmjerili Gran Canarija i Baskonija. Kao i u većini domaćih dvoboja domaćeg prvenstva Kanarci su opravdali status favorita i došli do uvjerljive pobjede rezultatom 100-82. Iako je utakmica sve do poluvremena bila rezultatski neizvjesna, to je bilo prvenstveno zahvaljujući izvrsnom Jaysonu Grangeru koji je držao svoju momčad na pristojnom zaostatku. Domaćini su se već u sedmoj minuti odvojili na prvu dvoznamenkastu prednost (18-8), no Urugvajac je držao Baske u igri prvih 20 minuta. Drugi je dio otvoren serijom Kanaraca 7-0 koja je vratila domaćine na plus deset.  Susret je konačno prelomljen u posljednjoj četvrtini u kojoj su gosti zabili samo 12 poena te je Gran Canarija s ravno sto koševa došla do svoje treće pobjede. Domaćine je do trijumfa predvodio ubojiti šuter Marcus Eriksson koji je zabio šest trica iz sedam pokušaja te je susret završio s 22 poena, dok je na drugoj strani nezaustavljiv bio Granger s 28 koševa i četiri asistencije.

FOTO: ACB Photo/ Miguel Henriquez

U drugom dvoboju dana Obradorio je nadvisio Joventut 77-68. Domaćini su bolje otvorili susret i poveli 5-0, a prvu su četvrtinu završili s ogromnih plus 16 (23-7) i utrli si put ka pobjedi. U drugoj su se dionici gosti probudili i smanjili zaostatak, a upravo je naš Dominik Mavra tricom smanjio na minus šest, u 16. minuti. S istim se rezultatom otišlo na poluvrijeme. Joventut se sve do dvije minute prije kraja držao na jednoznamenkastom zaostatku, no najbliže što je stigao bilo je minus tri (52-49) u 27. minuti, te je domaćin na koncu došao do zaslužene pobjede. Najefikasniji u redovima Obradorija bio je Pustovji sa 17 koševa i sedam skokova, dok je Radović dodao dva poena manje, uz dva skoka više. Kod gostiju se istakao bivši igrač Hemofarma i Krke Jerome Jordan sa 16 poena i šest skokova, dok je Zadranin Dominik Mavra za 14 minuta na parketu ubacio tri koša, uz to podijelivši i tri asistencije.

Sutra je na rasporedu preostalih sedam dvoboja trećeg kola. Barcelona Dubrovčanina Ante Tomića dočekuje Burgos, Popova Fuenlabrada će odmjeriti snage s Unicajom, Sutonov Estudiantes igra protiv San Sebastijana, dok Lovru Mazalina očekuje težak posao u gostima kod Real Madrida.