Europa i Svijet
Hrvatska
Pobjednički koš Zupca u sjeni izvrsne partije Balla

Pobjednički koš Zupca u sjeni izvrsne partije Balla

Autor: Paulo Sarić

Kako se Ljetna liga bliži kraju, tako naši predstavnici bilježe sve bolje partije.

Nakon što su u noći s utorka na srijedu svoje najbolje partije u Nevadi odigrali Ante Toni Žižić i Duje Dukan, noćas su to isto napravila i druga dvojica Hrvata u Las Vegasu. Dragan Bender je zabio 18 koševa uz pet skokova za 32 minute provedene na parketu, te je pomogao svojoj momčadi da dođe do druge pobjede u Ljetnoj ligi zahvaljujući kojoj će noćas u dva sata ujutro odmjeriti snage s dosad neporaženim Memphis Grizzliesima, dok je Ivica Zubac doprinio pobjedi Los Angeles Lakersa s izvrsnim 21 poenom te dva ključna bacanja kojima je u posljednjim sekundama donio pobjedu svojoj momčadi.


Ipak, priča susreta bio je fantastični Lonzo Ball. Radi ekscentričnog oca koji često zna pretjerati s iskonstruiranim PR-ovskim zaključcima mladi je košarkaš pokupio averzije osjetnog dijela javnosti i prije nego je odigrao svoju prvu utakmicu u NBA dresu. No, očito je da Ball – zna igrati! Nakon što je u prošlom susretu na kojemu je nastupio ubilježio trostruko-dvocifreni učinak prošle je noći, ili možda preciznije rečeno jutra, zabio 36 koševa, uz 11 asistencija, osam skokova, pet ukradenih lopti, dvije blokade i šut iz igre od preko 50 posto. Fantastične brojke za mladog igrača. Ostalim Lakersima s takvim razigravačem nije bilo teško doći do otvorenih pozicija za šut, što su većinom i koristili te su kao momčad pucali 51.4 posto iz igre. No, dojam na terenu je, makar u napadu, čak i bolji od suhoparnih brojki. Premda se radi tek o Ljetnoj ligi, mladić iz Kalifornije već je u prvih nekoliko susreta pokazao da bi mogao biti lice Lakersa na naredno razdoblje. Njegovo bivanje na parketu izvrsno je iskoristio i naš Ivica Zubac koji je ponovno pokazao lijep repertoar napadačkih poteza, iako u oči upadaju samo tri skupljena skoka.


Četvrti odabir na lanjskom draftu Dragan Bender također je odigrao svoju najbolju utakmicu u Las Vegasu. Uz već standardno dosta dobru obranu pri preuzimanju niskih igrača pokazao je mogućnost zabijanja nekoliko teških šuteva iz okreta, kao i prirodnu sklonost čitanju igre. Ono što najviše veseli jest dosta pravilniji luk pri dalekometnim pokušajima. No, i njegovu je dobru utakmicu zasjenio ovogodišnji novak, Josh Jackson, koji je uz vrlo dobar 21 poen uhvatio i 15 skokova i pokazao da će mu trebati puno manje vremena da da konkretan doprinos svojoj ekipi negoli je trebalo našem košarkašu.


Na parkete je izišao i Duje Dukan koji je nakon vrlo dobre jučerašnje predstave dobio priliku u prvoj petorci Chicago Bullsa. No, hrvatski je košarkaš za 20 minuta na terenu promašio sva četiri šuta iz igre, te je utakmicu završio s jednim poenom, jednim skokom i dvije asistencije.

Trojica najboljih Hrvata i danas će nastupit na utakmicama Ljetne lige. Prvi će na teren Ante Toni Žižić koji točno u ponoć po srednjeeuropskom vremenu igra protiv Golden State Warriorsa. Bender će u dva sata ujutro odmjeriti snage protiv Memphisa, dok će Ivica Zubac zaključiti dan susretom protiv Clevelanda.