Europa i Svijet
Hrvatska
Pobjednički niz U20 reprezentacije se nastavlja, pala je i Španjolska!

Pobjednički niz U20 reprezentacije se nastavlja, pala je i Španjolska!

Autor: Saša Ćirić

Naši mladi košarkaši su od početka prvenstva u dobrom ritmu. Mogu li tako nastaviti?

Mlada reprezentacija (U20) ne zna za poraz u Chemnitzu! Epilog je to trećeg kola EP-a, nakon kojeg je jasno da će naši košarkaši kao prvoplasirani iz skupine B u osmini finala igrati protiv Velike Britanije, koja je zauzela četvrto mjesto u skupini A.

Protivnik u posljednjoj utakmici u skupini bila nam je Španjolska, koja je do tog trenutka upisala po jednu pobjedu (Francuska) i poraz (Ukrajina). Naši mladići su nešto sporije ušli u susret, pa Španjolci nakon tri i pol minute igre imaju +5 (4-9), nakon zakucavanja Osasa Ehigitora. Hrvatska uzvraća preko Karla Uljarevića i Tonija Perkovića, te brzom serijom 7-0 prelazimo u vodstvo (11-9). Do kraja četvrtine gledamo igru s puno pogrešaka na obje strane, a ni strijelci nisu namjestli nišanske sprave, pa se na prvi odmor odlazi u egalu (15-15).

Druga četvrtina je donijela prvo ozbiljnije odvajanje jedne momčadi sredinom perioda, kada je Hrvatska nakon koša Perkovića povela sa sedam poena razlike (29-22). Španjolski izbornik Luis Guil poziva minutu odmora, koja inicira španjolsku seriju 7-0 za povratak u egal. Na poluvrijeme se odlazi s rezultatom 38-37 za Hrvatsku.

Treći dio započinje s dva pogođena slobodna bacanja Aleixa Fonta za španjolski prijelaz u mini-vodstvo, na što naši dečki odgovaraju serijom 10-0 i ponovno tjeraju Guila na time-out. Španjolci se na krilima Ehigitora još jednom vraćaju u susret i ne daju priliku našim mladićima da se odvoje na dvoznamenkastu razliku. U posljednji period se ulazi sa šest poena prednosti za Hrvatsku (61-55).

Izabranici Damira Rajkovića su u posljednjih deset minuta ušli iznimno motivirani i koncentrirani, pa je takav stav brzo urodio plodom. Razlika je s vremenom rasla sve do najviših +19 (82-63) nakon Uljarevićevog ubačaja. Španjolci su do kraja tek blago smanjili razliku za konačnih 85-70.

Toni Perković je ponovno bio u sjajnom šuterskom raspoloženju (21 poen, trice 5-9), a konačno su proradile nišanske sprave i Mati Kalajžiću (17 poena, 6 skokova, šut 6-11). Kod Španjolaca su najefikasniji bili Josep Puerto (14 poena, 4 skoka) i Osas Ehigitor (12 poena).

Danas je po rasporedu dan odmora, a eliminacijska faza kreće sutra. Hrvatska igra utakmicu osmine finala protiv Velike Britanije u 13:30.