Europa i Svijet
Pobuna u Španjolskoj zbog Lorenza Browna: Davanjem državljanstva igračima bez španjolskih korijena kradu se snovi španjolskim košarkašima

Pobuna u Španjolskoj zbog Lorenza Browna: Davanjem državljanstva igračima bez španjolskih korijena kradu se snovi španjolskim košarkašima

Autor: Z.D.

Sindikat španjolskih igrača jasan i glasan

Lorenzo Brown dobio je po kratkom i ubrzanom postupku u utorak španjolsko državljanstvo i tako stekao pravo nastupa na Eurobasketu 2022 koji je na rasporedu u ruju.

Ovaj je događaj izazvao reakciju Španjolskog sindikata igrača (ABP).Sindikalisti su izrazili nezadovoljstvo dodjele putovnice igraču 'bez ikakvih korijena u Španjolskoj' i naglasili da to ima "negativan utjecaj" na španjolske igrače. 

'S izričitim španjolskim državljanstvom igrača bez ikakvih korijena u Španjolskoj, poruka koja se šalje nacionalnim igračima vrlo je štetna i ima negativan utjecaj i na sadašnjost i na budućnost. Je li vjerodostojno da momčad trenutnog svjetskog prvaka ne nalazi španjolske igrače s kojima bi se natjecala na natjecanjima najviše međunarodne razine? San bilo kojeg igrača u trenažnim kategorijama klubova i Španjolskog košarkaškog saveza je da bi jednog dana mogao zaigrati za seniorsku reprezentaciju. Ova legitimna nada je frustrirajuća kada Savez i Nacionalno sportsko vijeće favoriziraju dodjelu legalnih, ali etički nepristojnih putovnica. ABP je godinama sustavno osuđivao normalizaciju brakova iz interesa i putovnica iz drugih zemalja koristeći isti sustav koji sada koriste Federacija i Nacionalno sportsko vijeće. Ovakav način djelovanja dinamizira očekivanja igrača, otuđuje navijače i eliminira sportske zasluge koje omogućuju da se sanja o igranju za reprezentaciju. Poražavajuće je vidjeti kako se svake sezone smanjuje broj reprezentativaca u profesionalnim sastavima naših natjecanja, čak i u mlađim kategorijama. Španjolski igrači imaju talenta i pokazuju ga već godinama, ali da bi ga razvili i iskoristili trebaju im prilike u njihovim klubovima i naravno u Španjolskom savezu. Odupiremo se otuđivanju budućnosti mnogim igračima koji žele igrati za reprezentaciju', stoji u priopćenju ABP-a.