Hrvatska
Počinje festival košarke u Domu Sportova!

Počinje festival košarke u Domu Sportova!

Autor: Saša Ćirić

Završnica prvenstva Hrvatske za mlađe kategorije počinje danas u 12:30 utakmicom pretkadetskog polufinala između Cedevite i Cibone. Neki od aktera završnice otkrivaju svoja očekivanja i želje.

Nakon dolaska nove garniture vodstva HKS-a je došlo do preoblikovanja mnogih sustava natjecanja, počevši od jedinstvene A1 odnosno HT Premijer lige, završnog turnira najbolje osmorke u Kupu, pa sve do zavšnih turnira mlađih kategorija. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog izdanja u Slavonskom Brodu, na red za organizaciju je došao i Zagreb. Utakmice završnice će se odigravati u Domu Sportova, a organizator događaja je KK Cedevita.

U kratkim razgovorima s većim dijelom involviranih u ovu završnicu smo otkrili neka od njihovih razmišljanja. Gotovo svi se slažu da bi rezultat trebao biti sekundaran u ovom tipu natjecanja, a naglasak bi trebao biti na stjecanju iskustva mladih igrača, kao i njihovom stvaranju. Jednoglasno je i razmišljanje da će turnir biti na iznimno visokoj razini organizacije, kako i priliči klubu Cedevitine veličine, ali i Zagrebu kao gradu.

Vodeći čovjek Cedevitine struke, sportski direktor Matej Mamić ističe:

- "Sve tri kategorije bi trebale ponuditi zanimljive utakmice. Cedevita, Split i Cibona imaju predstavnika u svakom uzrastu, a priliku za iznenađenje će tražiti Šibenik u juniorima, FSV u kadetima i Zadar u pretkadetima. S obzirom da je natjecanje za njihovu seniorsku momčad završilo, smatram da će juniori Šibenika pojačani igračima koji su bili involvirani u rad prve momčadi biti nezgodan protivnik za bilo koga."

Na pitanje o očekivanjima od mlađih kategorija Cedevite, Mamić skreće fokus s rezultatskog imperativa:

- "U hrvatskoj košarci je potrebno mijenjati svijest o mlađim kategorijama i rezultatskim očekivanjima. Koliko god svi htjeli određeni rezultatski uspjeh, on bi trebao biti podređen dobrom i sustavnom radu te stvaranju kvalitetnih mladih igrača. Naš cilj, a to bi trebao biti i cilj struke na razini cijele države, je da se postupno podiže razina kvalitete igrača koji se plasiraju u seniorsku košarku do razine prosječnog euroligaša. Dakle, trebaju se stvarati igrači koji taktički, tehnički i fizički mogu odgovoriti zahtjevima suvremene košarke."

O eventualnim imenima na koje bi prosječni gledatelj trebao obratiti pažnju ipak nije htio govoriti:

- "Svakako da znam sva imena na koja bi trebalo obratiti pažnju, ali smatram da to nije potrebno isticati i stavljati nepotreban pritisak na određene igrače, a istovremeno možda i nepravedno zanemarivati neke druge. Svoja razmišljanja ću zadržati za sebe, jer će uvijek biti onih koji se sa mnom neće složiti, ili čak i naći uvrijeđenima."

Za kraj, Mamić je pozvao gledatelje da dođu u Dom Sportova u što većem broju ako imaju tu mogućnost, a oni koji ne mogu da svakako ne propuste ispratiti završnicu na malim ekranima.


Struka kluba iz Splita je optimistična pred odlazak u Zagreb. Za početak, razgovarali smo s trenerom pretkadeta, Lukom Škevom.

-"Svi su zdravi i na broju, osim Šantića koji se vraća iz ozljede i zahtijeva pažljiv tretman do četvrtka. Nemamo rezultatski imperativ, sve ekipe su jednako dobre i imaju jednake šanse. Idemo bez ikakvog pritiska i ovaj završni turnir dolazi kao nagrada za dobar rad u toku cijele sezone.

Srđan Subotić, trener kadeta:

- "Cijela ekipa trenira dobro i zadovoljan sam njihovim zalaganjem. Vidi se da su svi u iščekivanju početka turnira, za kojeg očekujem da će biti jako dobar jer i tablica pokazuje da su sve momčadi izjednačene, odlučit će nijanse. Važno je dati svoj maksimum, a dalje što bude. Igrači se po prvi put susreću s kamerama koje prenose njihove utakmice, već čujem kako to međusobno komentiraju i sasvim je sigurno da će biti malo treme. Ipak, jednom kada utakmica krene, to će se zaboraviti."

Milan Karakaš, trener juniora:

- "Dolazimo u punom sastavu, svi su na broju. Igrači koji su uz prvu momčad, Omrčen, Vrgoč i Marić su kombinirano i s nama, i u tom duhu se pripremamo za polufinale sa Šibenikom. Svjesni smo da će ta utakmica biti prilično neizvjesna i teška, jer smo se u protekle tri godine često susretali i nerijetko su to bile utakmice koje su se odlučivale u završnici. Na kraju krajeva, jedini ovosezonski poraz smo doživjeli od njih. Sada dolaze pojačani igračima koji su već dugo u sastavu seniorske momčadi, ali s druge strane imamo i mi svojih kvaliteta i dolazimo na turnir s visokim ambicijama. Ipak, u sustavu natjecanja u kojem se igra na jednu utakmicu, sve je moguće."


FSV je najljepša priča ovogodišnje završnice. Njihovi kadeti su se uspjeli probiti na završni turnir, o čemu nam je svoj komentar dao njihov trener, Mladen Šarčević:

- "Nama je ovaj plasman došao kao nagrada za dugogodišnji rad. Ne dolazimo s megalomanskim očekivanjima, svjesni smo da smo mali klub iz male sredine. No, ne baš male sredine jer Rijeka nije mali grad, ali svakako klub koji nema tu veličinu ili popularnost kao naši protivnici. Naravno, na turnir ne dolazimo da bi netko nabijao razliku na nama i svakako ćemo dati sve od sebe da u što boljem svjetlu predstavimo sebe, naš klub, kao i grad i regiju iz koje dolazimo."

Prema mnogima će dark horse juniorskog turnira biti momčad Šibenika, pojačana Tonijem Nakićem i Domagojem Šarićem. Slaže se s tim i trener Petar Maleš:

- "Dolazimo bez Martina Klepe i kadeta Marina Tomića, koji je ozlijedio šaku. Bonus na momčad koja je izvukla juniorsko prvenstvo su igrači iz seniorskog pogona, ali trebalo je do ovog turnira doći i bez njihove pomoći. Igra se na jednu utakmicu, ona traje 40 minuta i treba držati visoku razinu koncentracije od početka do kraja. Split je neugodna momčad s velikom širinom i ne zaluđujemo se idejom da će to biti laka utakmica. Svakako bi bilo dobro da što više gledatelja poprati ovu utakmicu, jer se tu ima što vidjeti."


Do trenutka sastavljanja ovog teksta nismo uspjeli dobiti komentar od Cibonine struke, ali vjerujemo da su njihova razmišljanja slična.


Pratite utakmice završnice pretkadeta danas od 12:30 na youtube kanalima Cedevite i HKS-a.

Tagovi