Kolumne
Podijeliti minutažu uoči pakiranja za Istanbul

Podijeliti minutažu uoči pakiranja za Istanbul

Odbrojavanje do Češke

Hrvatska će u rano poslijepodne četvrtka odigrati svoju posljednju utakmicu u Cluju. Ispala je posve nevažna. Za Čehe će to biti jedna utakmica previše, jer su ionako nakupili pregršt frustracija u Cluju.

Od reprezentacije koja je maštala o tome da ponovi Cluj, serijom otkaza pretvorila se u veliko razočaranje. Ili realnost. Jer, Mađari su zasluženo na avionu za Istanbul, za osminu finala. Bili su ovoj skupini bolji od Čeha.

Što će Hrvatima značiti ogled s Česima. Ovdje su svi, ionako, već danima, a zapravo otkako su se skupili u nedjelji, 10. rujna. A ona je sve bliže. Osmina finala je jedino o čemu svi razmišljaju i Česi će poslužiti samo kao trening, pokusna utakmica za taj 10. rujan. Tko god nam u njemu dođe.

Aco Petrović je odlučio podijeliti minutažu, tako na parketu možemo očekivati svih 12 igrača. Svatko će dobiti neku priliku, svatko će oznojiti dres i nitko ne sumnja da će Hrvatska upisati i četvrtu pobjedu.

Bez stresa. I bez primisli o tome kako bi ovaj sraz mogao biti neka osveta za Lille otprije dvije godine.

Jer, Hrvatska je sada u nekom drugom filmu, a Česi su također mislima jako daleko. U svojim klubovima, daleko od reprezentacije, jer ovo ljeto za njih bilo sve samo ne idealno.

Uoči utakmice Aco Petrović otprilike ima sve što je htio. Svih 12 igrača je zdravo, Roko Ukić, kojega su zatezala leđa, kazao je kako se osjeća bolje i danas će biti na parketu. Kad su skupili 1. kolovoza ovo je bio neki okvirni plan u kakvom bi stanju Hrvatska trebala dočekati izlučnu, nokaut fazu.

Svi zdravi, prilično uigrani, bez one početne nervoze. I posve fokusirani na nedjelju.

Jedino je važno u takvom raspoloženju ostati do nedjelje. Iz Cluja će poletjeti u petak ujutro, smjestit će se u hotel Polat, u kojemu je većina reprezentativca već bila. Ili kad su u Istanbulu igrali neko veliko natjecanje, ili kad su ovdje bili u karanteni sa svojim istanbulskim momčadima, ili kad su u Polatu sa svojim klubovima dolazili na euroligaška gostovanja.

Sve je to poznato. Nema tu nekih iznenađenja. Sve je jasno.

I tako, ostaje još samo Češka. I onda ispred televizora pogledati što će učiniti navečer Turci i Latvijci, odnosno tko će pobjedom izbjeći Španjolce. Ako budu slavili Turci, s njima ćemo u osmini finala, ako to bude Latvija, čekaju nas Rusi. Što se tiče opasnijim ždrijebom, bez obzira na priče o vrelini domaćeg parketa, mogućoj sudačkoj pomoći domaćinu, itd...

Te sve priče neće imati veze, čak i ako nam dođu na megdan Turci. Vjerujte, oni če se tada više bojati Hrvatske, nego bilo koji naš igrač tribina ili tri tipa u sivom.

Ali, do tada ima još vremena. Sada su na redu Česi. Za četvrtu pobjedu, još malo samopouzdanja i razigravanja cijele momčadi.

Jedna mirna utakmica. Nadamo se da će i nakon nje biti tako. Za nešto drugo, uostalom, nema niti razloga...