Europa i Svijet
Regija
Pogled na igru Srbije iz Beograda

Pogled na igru Srbije iz Beograda

Jović poslao Turke na Hrvatsku ili Španjolsku

Nakon poraza od Rusije reprezentacije Turske i Srbije su se sastale u odlučujućem susretu za drugo mjesto u grupi D, osim u slučaju da Latvija ne napravi iznenađenje i savlada Rusiju.

U tom slučaju bi se otvorile neke nove kombinacije koje bi zakomplicirale situaciju u ovoj skupini.

S puno više energije Srbija je ušla susret s Turcima nego protiv Rusije, a to se pogotovo odnosi na Jovića koji je utakmicu otvorio s pet poena i tri asistencije i svom timu donio prednost od 13:8.

Ni izlazak Jovića nije Turcima donio ništa dobro. Domaćini djeluju potpuno zbunjeni i neorganizirano. Gube lopte, a protivnik to kažnjava kontrama i na minut do kraje prve četvrtine dolazi do +11 ( 21:10).

Ipak preko Osmana koji pogađa tricu Turska ipak dolazi na podnošljivih 21:13. S tim rezultatom se odlazi na prvu pauzu.

U drugu četvrtinu momčad Aleksandra Đorđevića ulazi vrlo agresivno te pravi seriju 6:0 i odlazi na prednost od 14 poena. Međutim, Turci s dvije brze trice opet dolaze na – 8 i tjeraju Đorđević na time out.

Nije odmor ništa pomogao Srbiji jer se serija domaćina nastavlja s još 6 poena i potpunog rezultatskog povratka (25:27).

Seriju protivnika od 12:0 prekida Kuzmić nakon skoka u napadu, a poslije ubačaja Birčevića i Sarica je primoran zatražiti odmor.

Ovaj prekid je razbio ritam utakmice i osim trojke Bogdanovića nismo do kraja poluvremena vidjeli puno košarkaških elemenata.

Takva igra nije donijela značajniju promjenu rezultata pa se na veliki odmor otišlo vodstvom Srbije 36:31.

Utakmica je u prvom poluvremenu imala dva različita lica. I dok smo 15 minuta gledali susret s puno ritma, u posljednjih 5 minuta zaredale su se greške na obje strane uz obilje faulova tako da tim dijelom ovog generalno dobrog meča ne možemo biti zadovoljni.

Kako je završilo prvo poluvrijeme u istom ritmu je nastavljeno drugo. Isprekidano s dosta grešaka i promašenih zicera.

Srbija je zatvorila reket tako da je Turskoj ostalo samo mogućnost šuta za tri poena, a tu nisu bili ni blizu uspješni kao u prvom poluvremenu.

S druge strane Srbija je promašivala dosta zicera, Bogdanović je imao nekoliko nerezonskih poteza, ali je i u takvoj igri tricom Jovića došla do 10 poena prednosti (46:36) pa turski izbornik opet tove minutu odmora.

U tim trenucima Turska igra s 5 niskih igrača i za samo pola minuta su uspjeli prepoloviti zaostatak. Treba reći da je Kuzmića zamijenio Štimac, obrana Srbije je pukla jer je reket s njim i Mačvanom bio auto put za turske bekove.

Đorđević je reagirao uvođenjem Marjanovića, a zatim i Kuzmića čijim je košem zaključen ovaj, ne baš kvalitetan, dio igre koji je Srbija dobila rezultatom 17:14 i u posljednju četvrtinu ušla s osam poena prednosti – 53:45.

Sipahijevom tricom Turci kreću u lov na prednost Srbije. U dvorani nastaje pakao, ali publiku utišava Milosavljević sjajnim zakucavanjem.

Samo za kratko jer domaćini poenima Osmana i Mahmutoglua prave seriju 5:0 i dolaze na samo četiri poena zaostatka, 57:53. U dvorani je nastala strašna buka, igrači Srbije su bili pogubljeni. Turska to kažnjava tricama Mahmutoglua i Osmana te prelazi u vodstvo 59:57.

Đorđević, reklo bi se malo kasno, zove time out. U tri sljedeća napad Srbija zabija 9 poena (dvije trice Bogdanovića) i opet vodi 66:61.

U ovim minutama gledatelji su uživali u odličnoj igri u kojoj se rezultat brzo mijenjao. Turska je uglavnom poentirala iz slobodnih bacanja i čime je zadržala rezultatski priključak.

Redom trice pogađaju Jović, Mahmutoglu i Lučić i Srbija opet dolazi na +6, 76:70 na dvije minute do kraja. Turci su se tricama pokušali vratiti u igru za pobjedu, no lopte su ostajale na obruču, dok su s druge strane Srbi bili precizni s linije slobodnih bacanja i zaključili utakmicu rezultatom 80:74.