Regija
Pojačavaju se abaligaši: Partizan doveo dva beka s pedigreom

Pojačavaju se abaligaši: Partizan doveo dva beka s pedigreom

Autor: Saša Ćirić

Jedan je osvojio zlato na prošlogodišnjem Eurobasketu, dok je drugi rekorder svog eminentnog sveučilišta.

Sezona 2018/19 bi u regionalnoj ABA ligi mogla biti iznimno kvalitetna. Uz Cedevitu, koja je povukla snažan potez dovođenjem renomiranog stratega Sita Alonsa na klupu, te Budućnost, koja ozbiljno planira obraniti naslov i odigrati važnu ulogu u Europi, i Partizan pokazuje ambicije. Dokaz toj tvrdnji je dovođenje dvojice iznimno zanimljivih bekova, koji bi svojom energijom i dalekometnim šutom mogli stvarati velike probleme momčadima u regionalnom natjecanju.

Prvi od njih je slovenski reprezentativac Aleksej Nikolić (23), koji je u dosad nastupao za Brose Bamberg. Riječ je o čovjeku koji je na prošlogodišnjem Eurobasketu imao važnu obrambenu ulogu u slovenskoj reprezentaciji, u kojoj je najčešće odmarao Gorana Dragića i Klemena Prepeliča. Nije se pretjerano naigrao u Euroligi (2.6 poena i 1.7 asistencija u prosjeku), dok je u njemačkom prvenstvu ostvarivao nešto bolje brojke (5.3 poena i 1.5 asistencija). Prema izvorima bliskim klubu, Nikolić je potpisao ugovor na tri sezone.

Drugi je Amerikanac Marcus Paige (25), koji je studirao na North Carolini od 2012. do 2016. Riječ je o 185 cm visokom razigravaču koji je sveučilišnu karijeru završio s prosjecima od 13.3 poena i 4.3 asistencije, a ujedno je rekorder Tar Heelsa s ukupno 303 ubačene trice. Nije se nešto naigrao u NBA ligi, u kojoj su mu priliku dali tek Charlotte Hornetsi. Je li to zbog lokalpatriotizma, ili je Michael Jordan slab na dečke sa sveučilišta na kojem je i sam studirao, nije nam poznato. Paige je u prošloj sezoni odigrao tek pet utakmica za Hornetse, sa skromnim prosjecima od 2.4 poena i 0.8 asistencija po utakmici. Ipak, europski ritam košarke bi mu trebao odgovarati, pa se očekuje da će biti veliko pojačanje za beogradsku momčad. Kako će na ove poteze odgovoriti hrvatski predstavnici u ABA ligi?