Europa i Svijet
VIDEO: Poljska bacila Hrvatsku na koljena

VIDEO: Poljska bacila Hrvatsku na koljena

Autor: Teo Cilar

Waczynski i Hrycaniuk pokopali Hrvatsku.

Hrvatska je odigrala vrlo lošu utakmicu u Poljskoj što su raspoloženi domaćini u drugom poluvremenu znali iskoristiti i našu reprezentaciju potpuno udaljiti od nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Poljska-Hrvatska 79:74 (21:21, 10:15, 23:22, 25:16)


Hrvatska je u posljednju četvrtinu ušla vodstvom 58:54, ali tricom Mateuša Ponitke na samom startu Poljska vodi s poenom prednosti. U nastavku se vodstvo mijenjalo pet puta. Hrvatskoj je novo vodstvo donio Dario Šarić, Ponitka opet kod domaćina precizan, uzvratio je Bojan Bogdanović dvicom, a malo poznati, a uz to rezervni centar Zielone Gore Adam Hrycaniuk pogađa pod prekršajem i ubacuje dodatno bacanje za vodstvo domaćina 64:62. Odmah idući napad, istom mjerom uzvratio je Bogdanović za novo minimalno vodstvo Hrvatske, a kako se kasnije pokazalo i posljednje, nažalost.

Najbolji pojedinac susreta, Adam Waczynski s dvije trice u nizu pokrenuo je seriju Poljske 11:2 za vodstvo 75:67 na tri minute i četrdesetak sekundi do kraja utakmice. Hrvatska je poslije trice Roka Stipčevića i četiri vezana poena Bogdanovića došla na 75:74 i uspjela je obraniti napad domaćina, ali otvorenu tricu promašuje Stipčević kojem je lopta kod šuta malo iskliznula iz ruke. Hrvatska je obranila i idući napad na 33 sekunde do kraja, barem smo tako mislili, sirena je svirala kraj napada, izgledalo je da lopta nije dirala obruč, ali suci su vidjeli prekršaj naših. Hrvatska nije bila u bonusu pa nije bilo bacanja, a u idućem napadu Poljske, Stipčević je uspio ukrasti loptu Waczynskom i krenuli smo u napad za pobjedu. Bogdanović je krenuo na ulaz, dodao loptu danas potpuno indisponiranom Krunoslavu Simonu kako u obrani, tako i u napadu. Lopta mu je pobjegla van granica igrališta. 

Uslijedio je nesportski prekršaj Bogdanovića, iako je žestoko protestirao kod sudaca, sudačka odluka bila je ispravna i A.J. Slaughter pogađa oba bacanja za 77:74. Skoro osam sekundi trebalo nam je tada da uhvatimo igrače Poljske i da napravimo prekršaj. Waczynski je oba puta bio precizan i na tri sekunde do kraja postavlja konačnih 79:74. 


Što se početka utakmice tiče, Hrvatska je kao i protiv Litve krenula loše pa je bila u zaostatku 6:2. Preko Ivana Ramljaka i Ivice Zubca poravnavamo, ali Poljska opet bježi na plus četiri i drži prednost sve do dvije i pol minute do kraja prvog perioda kada preko Bogdanovića, Šarića, i odličnog Ante Žižića u prvom poluvremenu dolazimo do vodstva 19:15. Prednost nismo uspjeli sačuvati pa je prva četvrtina završila rezultatom 21:21. 

Hrvatska je u drugoj četvrtini bila bolja bolja, posebno obrambeno jer tu smo Poljsku zaustavili na svega deset postignutih poena. Iako smo se mučili u napadu, postigli smo 15 poena i na poluvrijeme otišli s pet poena prednosti, 31:36. Bilo je to najviše vodstvo naše reprezentacije na utakmici. 

Domaćini su u trećoj četvrtini počeli pogađati otvorene šuteve za tri poena i to im je donijelo poravnanje rezultata na 44:44. Velika borba vodila se do kraja četvrtine, a Hrvatska je na kraju ipak uspjela doći do četiri poena prednosti nakon što Simon ubacuje svoje jedine poene na utakmici, tricu na samom kraju trećeg perioda. Uslijedila je tada gore opisana posljednja četvrtina u kojoj je Hrvatska ispustila pobjedu te se sada nalazi u vrlo teškoj poziciji uoči posljednje četiri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Najbolji kod Hrvatske bio je Bogdanović s 22 poena i 5 asistencija, Šarić je ubacio 17 uz 7 skokova i 4 asistencije, ali naša dva najbolja igrača imala su ukupno 10 izgubljenih lopti. Babo četiri, Šarić čak šest. Igračima ovakvog kalibra, protiv, uz svo dužno poštovanje, ovakve Poljske ne bi se smjelo događati. Dvoznamenkast je bio i Žižić s 13 poena i 8 skokova. 

Waczynski je ubacio 21, Hrycaniuk 14 uz 9 skokova, a Ponitka i Slaughter svaki po 12 poena za trenutno treće mjesto Poljske koje vodi na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je pala na posljednje mjesto skupine, mi smo uz Mađarsku koja je danas izgubila na domaćem terenu od Italije i Nizozemsku koja je u Litvi pala nakon dva produžetka na tri pobjede i pet poraza.