Europa i Svijet
Poljska i Španjolska već danas osigurale prva mjesta svojih skupina

Poljska i Španjolska već danas osigurale prva mjesta svojih skupina

Autor: Teo Cilar

Poljska i Kina odigrale prvi produžetak Svjetskog prvenstva, Španjolska teže od očekivanog do pobjede protiv Portorika.

Neizvjesnu i ludu utakmicu gledali smo između Poljske i domaćina Svjetskog prvenstva Kine, a pobjednika je odlučio produžetak. Poljska je na kraju slavila s 79:76 (15:25, 24:10, 18:19, 18:15, 7:4) i tako prije posljednjeg kola u skupini osigurala prvo mjesto te u drugi krug prenosi dva boda, a u posljednjem kolu će odigrati revijalnu utakmicu protiv Obale Bjelokosti koja je izgubila obje svoje utakmice. Kina i Venezuela borit će se za mjesto u drugom krugu. Španjolska se mučila protiv dobrog Portorika, a na kraju je upisala i drugu pobjedu te su kao i Poljska, osigurali prvo mjesto i prenose dva boda u idući krug jer će u posljednjem kolu igrati protiv posljednjeg Irana koji je nakon Portorika, upisao poraz i od Tunisa danas. Portoriko i Tunis će odlučivati u međusobnom dvoboju o drugom putniku u idući krug. Španjolska je slavila s 73:63 (17:21, 19:14, 21:10, 16:18)

Kina je protiv Poljske krenula nadahnuto u utakmicu, služio ih je i vanjski šut pa su nakon prvih deset minuta vodili s 25:15. U drugoj četvrtini potpuno drugačija slika. Poljska je odigrala puno agresivniju obranu, Kinezi se nisu snašli i u tom su periodu postigli svega deset poena. Poljaci su minus deset s kraja prvog perioda pretvorili u plus četiri na poluvremenu. 

Drugo poluvrijeme gledali smo neizvjesnu utakmicu, vodstvo se mijenjalo često, a Kina je imala pobjedu u rukama. Vodili su 72:71 na sedam sekundi do kraja i imali napad. Izvodili su loptu na svojoj polovici, ali to su izveli vrlo loše i Mateusz Ponitka krade loptu i kreće u kontru gdje ga prilikom pokušaja zakucavanja faulira Rui Zhao na četiri sekunde do kraja. Ponitka je pogodio prvo, promašio drugo, a Yi Jianlian promašuje s polovice igrališta i utakmica odlazi u produžetak u kojem smo vidjeli mnogo promašaja, mnogo slobodnih bacanja, a svaka je reprezentacija tek jednom pogodila iz igre. 

Poljska je vodila 76:73 da bi Minghui Sun pogodio tricu na 34 sekunde do kraja i poravnao rezultat. Uzvratio je Damian Kulig polaganjem sekundu do isteka napada za plus dva Poljske. Kina je tada nakon minute odmora opet izađala loptu na svojoj polovici i opet su je izgubili, točnije, nisu je uspjeli izvesti pet sekundi. Fauliran je Ponitka koji pogađa jedno od dva bacanja za 79:76. Na šest sekundi do kraja fauliraju tada Suna koji promašuje oba bacanja, ali Kina dolazi do skoka u napadu, a tricu iz teške pozicije promašuje Jianlian za novi produžetak. 

Ponitka je predvodio Poljsku s 25 poena, 9 skokova i 3 asistencije, A.J. Slaughter je zabio 22 uz 4 asistencije. Nitko drugi kod Poljske nije bio dvocifren. Jianlian najbolji kod Kine s 24 poena i 8 skokova. 

Španjolska je došla do druge pobjede na prvenstvu i tako osigurala prvo mjesto i dva boda u idućem krugu bez obzira na ishod posljednje utakmice. Portoriko se pokazao kao tvrd orah te je nakon prve četvrtine vodio s 21:17. Nakon što su preko Pierrea Oriole i njegova četiri poena u nizu izjednačili rezultat, Portoriko odgovara s dvije trice u nizu Angela Rodrigueza, a Oriola opet ubacuje za Španjolsku. Do kraja prvog poluvremena Španjolska uspijeva preokrenuti i otiši na odmor s minimalnim vodstvom 36:35. 

Početkom treće četvrtine Španjolska na krilima Marca Gasola bježi na osam poena prednosti, ali Portoriko se vraća i zakucavanjem veterana Renalda Balkmana dolazi na samo minus dva sredinom četvrtine. Gasol i Sergio Lull zaslužni su za novu seriju Španjolske kojom odlaze na 12 poena prednosti. u posljednju se dionicu ušlo vodstvom Španjolske 57:45. Španjolska je u posljednjoj četvrtini imala i plus 14, a Portoriko preko Giana Clavella na nešto manje od dvije minute do kraja dolazi na samo minus šest. Bliže ipak nisu mogli i Španjolska je mirno privela utakmicu kraju. 

Gasol je s 19 poena i 7 skokova bio najbolji kod Španjolske, a Ricky Rubio je ubacio 17 uz 8 skokova i 4 asistencije. Clavell najbolji kod Portorika s 13 poena, 5 skokova i 4 asistencije dok je Gary Browne ubacio 11 uz 6 asistencija i 4 skoka.