Hrvatska
Regija
Poljubac sreće za Partizan

Poljubac sreće za Partizan

Autor: Paulo Sarić

Susret je bio otvoren sve do posljednje dvije minute, a onda je presudila – trica od table.

Zadrani su upisali još jedan poraz u Jadranskoj ligi. Bolji od košarkaša koje vodi Aramis Naglić na otvaranju četvrtog kola bio je Partizan rezultatom 97-104. Pred 5500 gledatelja u dvorani Krešimir Ćosić domaća je momčad pružila solidan otpor najtrofejnijoj ekipi regionalne lige, a na koncu je presudila individualna kvaliteta gostiju i poljubac sreće u ključnom trenutku.

Utakmica je krenula očekivano borbeno. Prvi se u strijelce upisao kapetan Partizana Vanja Marinković i time nagovijestio da će danas biti raspoložen. Zadar nije imao rješenja za srbijanskog beka koji je za manje od osam minuta ubacio 14 poena. No, i s druge je strane raspoložen bio Kristijan Krajina koji je odgovorio s 11 poena u prvoj četvrtini pa je početak protekao u dvoboju ovih dvaju igrača. Pritom je na ruku domaćinima išla i činjenica da su samo dvojica igrača Crno-bijelih postigla koševe iz igre sve do posljednjeg napada prve dionice. Uz Marinkovića, osam je poena ubacio i Đoko Šalić. Upravo je treći strijelac Partizana iz igre u prvoj četvrtini, Patrick Miller, postigao zadnje koševe prije prvog malog odmora na kojeg se otišlo s 21-26 za goste.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Williams-Goss je zabio prve koševe u drugom periodu čime je odveo svoju momčad na plus sedam, no  Zadar je ekspresno vratio stvari na početak. Brzoja je nedugo potom košem i dodatnim slobodnim bacanjem odveo bijele do prvog vodstva nakon pete minute (31-30), ali problem je u tim trenucima predstavljala olako dosuđena treća osobna Prestonu Knowlesu koji je završio na klupi, a kada je nekoliko posjeda kasnije treći faul napravio i Brzoja dodatno je otupljena agresivnost domaćina u vanjskoj liniji. Rezultat toga je plus devet gostiju na ulasku u posljednju minutu prvog poluvremena (44-53), a u svlačionice se otišlo s prednošću Partizana poen manje (48-55). No, veći su problem Zadranima predstavljale osobne pogreške. Brzoja ih je imao četiri, a Knowles i Božić po tri. S druge je strane jedino Obrad Tomić imao više od dvije.

Kada je Knowles nakon samo dvije minute igre u trećoj četvrtini dobio svoju četvrtu osobnu, a Partizan nedugo potom otišao na plus 12 (50-62), stvari nisu dobro izgledale po domaći sastav. Gosti su u jednom trenutku imali i 14 poena viška, a tada je u igru ušao iskusni Šime Špralja koji je sa sedam koševa vratio svoju momčad u igru. Božić je potom tricom smanjio na minus šest iz zadarske perspektive, no onda su suci stupili na scenu. Cijelo su vrijeme držali kriterij na koji Zadrani nisu naviknuti na domaćem terenu, a sve je kulminiralo prvo nesportskom u napadu Ivi Ivanovu, a potom i isključujućom petom osobnom Mislavu Brzoji i posljedičnom nesportskom Šimi Špralji. Publika se zapalila, čula su se svakakva skandiranja, a i nekoliko je predmeta uletjelo u teren od kojih je jedan i pogodio ženu za zapisničkom stolu.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Partizan nije najbolje iskoristio poklone zadarskih košarkaša i sudaca pa je nakon svega bio na „samo“ osam koševa prednosti. Puno premalo s obzirom na sve što se događalo na terenu. S istom se razlikom ušlo i u posljednjih deset minuta. Gosti su se držali na desetak poena prednosti sve do pet minuta prije kraja, a tada Špralja i Božić uzimaju lopte u svoje ruke kod Zadrana i polako smanjuju zaostatak. Nakon što je najbolji mladi hrvatski igrač u regionalnoj ligi poslije nesportske Đoku Šaliću s četiri vezana poena doveo Zadar unutar jednog posjeda zaostatka (91-93) atmosfera se dodatno zapalila te je bilo očito da će u posljednje dvije minute presuditi mirnoća i individualna kvaliteta igrača. I sreća. A ona je danas bila na strani Partizana. Marinković je pogodio tricu s osam metara od table, svoju sedmu, i prelomio susret. Do kraja su gosti iskoristili još nekoliko pogrešaka Zadrana i lakoćom priveli utakmicu kraju. Nažalost, pritom smo svjedočili nečemu što je nekoć bila rijetkost u Zadru – napuštanju dvorane prije posljednjeg zvižduka.


Goste je do trijumfa odveo Vanja Marinković s 33 koša i fantastičnom tricom sedam od osam, a uz njega su se istaknuli i Đoko Šalić s 21 poenom i Patrick Miller s 19. Zadrane je, ne treba to posebno ni napominjati, ponovno predvodio Luka Božić s 29 koševa i osam skokova, a vrlo dobru rolu je odigrao i Šime Špralja koji je dodao 16 poena.