Europa i Svijet
Hrvatska
Pope vrati se, skuvali smo ti pašta šutu!

Pope vrati se, skuvali smo ti pašta šutu!

Autor: Branko Tabak

Status španjolskog novinara: Bog je stvorija zemlju, Zadar košarku i Popovića.

Marko Popović i njegova Fuenlabrada igraju sezonu snova. Na diobi su drugog i trećeg mjesta ACB lige, a pobjedom protiv Murije 88-86 osigurali su nastup na Kupu kralja.

Po tko zna koji puta Popovićeva je bila zadnja. Sedam sekundi prije kraja kod rezultata 86-86 primio je loptu, nakon nekoliko driblinga napravio je korak unatrag i iz skok šuta pogodio preko ispružene ruke Brada Olesona.

Na društvenim mrežama Popovićev potez se brzo proširio, a jedna od najupečatljivijih objava je status španjolskog novinara Josea Manuela Puertasa Garcije koji na ovoj društvenoj mreži ima oko 800 prijatelja, uglavnom iz košarkaškog svijeta.

- Bog je stvorija čovika, Zadar košarku! - napisao je Garcia te preveo poznatu zadarsku krilaticu na španjolski jezik.

Uz to je nadodao kako je Zadar stvorio i Popovića.


Garcia je veliki ljubitelj Hrvatske, Dražena Petrovića, Zadra... Često posjećuje Lijepu našu. Široj sportskoj javnosti poznat je i kako jedan od autora knjige o Luki Modriću - Sin rata.


Kada je prvi puta kročio u Jazine tijekom turnira Zadar Basketball Tournament napisao je: 

- Osjećam se privilegirano jer sam stavio svoje noge na parket dvorane Jazine. Moja turistička posjeta Zadru s Franom Fermosom nije bila uobičajena. Željeli smo posjetiti hram košarke. teren na kojem je Zadar godinama igrao košarku. Nisam mogao ni zamisliti kakav će to doživljaj biti. Više od sat vremena svaki smo trenutak udisali košarku. Preplave te osjećaji. Stari parket, krilatica "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku" velika slika velikog Krešimira Ćosića...Dvorana, kao da je od Boga svemogućega. Mjesto sjećanja na zlatna vremena i ona manje dobra u gradu u kojem ti je košarka upisana u DNK od rođenja.



Taj posjet Jazinama rezultirao je i sada već legendarnim uzvikom tijekom TVprijenosa nakon jedne Popovićeve trice. Ne, to nije bio, Garcia, bio je to njegov kolega Fran Fermoso kojeg spominje u prethodnoj izjavi.


U košarkaškim kuloarima spominje se mogućnost Popovićevog povratka u reprezentaciju u susretima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Rumunjske i Nizozemske. Zašto ne? - kažu neki. Zašto ga nije bilo u prva dva susreta protiv Nizozemaca na gostovanju i Italije u Zagrebu? -  pitamo se mi.

Popović jest u poznim igračkim godinama, ali i u godinama u kojima su pali svi okovi s ruku. Pop se igra košarke i uživa u njoj.

- Dao bih 100 Amerika, sve na svijetu ja bih dao da opet vidim Popovića u dresu Zadra, komentar je jednog posjetitelja portala Basketball.hr na Facebooku.


<

Popovića mnogi zovu kući. Je li vrijeme? Pokušajmo i mi: 'Pope vrati se, skuvali smo ti pašta-šutu'.