Hrvatska
Popović i Stipčević stižu ozlijeđeni iz inozemstva, Božić i Zubčić odbili iz osobnih razloga

Popović i Stipčević stižu ozlijeđeni iz inozemstva, Božić i Zubčić odbili iz osobnih razloga

Autor: Paulo Sarić

Ozljede i problemi s otkazima muče reprezentaciju.

U Zadru je održana konferencija za medije povodom nadolazećih utakmica hrvatske reprezentacije koju na Višnjiku očekuju dvoboji protiv Rumunjske i Nizozemske. Podsjetimo, momčad koju s klupe vodi Ivica Skelin u prva je dva susreta skupine D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se dogodine održava u Kini upisala poraze te će na domaćem terenu morati vaditi kestenje iz vatre.

- 23. i 26. veljače igramo vrlo bitne utakmice protiv Rumunjske i Nizozemske te se nadamo dobroj atmosferi iako imamo određenih problema s povredama – kratko je rekao u uvodu predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković.

Kratku je dobrodošlicu reprezentaciji poželio i Željko Predovan, čelni čovjek Košarkaškog saveza Zadarske županije.

- Pred nama su dvije bitne utakmice za hrvatsku reprezentaciju, a na meni kao domaćinu je da pozovem sve građane da dođu u što većem broju i pomognu nam da ostvarimo bitne pobjede.

Na njegove se riječi nadovezao i glavni tajnik HKS-a Josip Vranković koji je dodao:

- Ovo nam je najvažniji projekt u ovom trenutku koji dosta toga generira. Osjeća se velika želja i napetost, što me veseli. Nadam se da ćemo slaviti u oba susreta i da ćemo nastaviti put ka Svjetskom prvenstvu. Moja je želja da se u Dalmaciji odigraju dvije kvalitetne utakmice u jako dobrom ozračju.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

A onda smo došli do najbitnijeg trenutka konferencije. Riječ je dobio izbornik Ivica Skelin koji je upoznao javnost s trenutnim stanjem u reprezentaciji.

- Popis 24 igrača je poznat. Bilo je dosta problema s ozlijeđenim igračima. Popović, Stipčević, Katić i Ramljak su trenutno ozlijeđeni što nam stvara velike probleme u vanjskoj liniji. Svi će biti oko reprezentacije, no morat ćemo ići dan za danom i vidjeti kako će se razvijati situacija s njima. Druga je utakmica za osam dana te će se naš medicinski tim pobrinuti da ih se osposobi ako ne za prvi, makar za drugi ogled – započeo je splitski stručnjak i nastavio s poteškoćama koje su zadesile Hrvatsku uoči ključnih dvoboja u Zadru - Zubčić nam je otkazao rekavši da mu se planovi ne poklapaju s planovima reprezentacije, dok je Rudež nedavno potpisao za novi klub koji ga ne pušta u reprezentaciju.

Iznenađenje za mnoge je odbijanje poziva od strane jedinog igrača Zadra koji je pozvan u reprezentaciju – Luke Božića.

- Zvao sam ga u subotu popodne, no nije mi se javio. Nazvao me natrag i rekao da će odbiti poziv iz osobnih razloga i da se ne osjeća dobro. U tom trenutku ni sam nisam znao što reći s obzirom na to da je bio jedan od sigurnih igrača.

Problemi tu ne staju. Svi su bili svjesni da će Krunoslav Simon teško dobiti odobrenje kluba da propusti utakmicu Eurolige kako bi zaigrao za reprezentaciju, no zbog klupskih obveza kasnit će i Pilepić.

- Situacija sa Simonom je komplicirana. U petak igra Euroligu, a što će biti u ponedjeljak - vidjet ćemo. Nikakvog dogovora između FIBA-e i ULEB-a nema, a ja čisto sumnjam da će Efes oslabiti sebe da nas pojača. Problem je i što se utakmice turske druge lige igraju u utorak pa će nam se Fran Pilepić priključiti tek u srijedu navečer. No tu ne možemo ništa napraviti. Radi slične je situacije propustio i prošli ciklus – otkrio je izbornik Skelin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, nije sve tako sivo. Centarska linija stiže u gotovo punom sastavu.

- Najbolji smo na pozicijama centra. S nama će biti Planinić, Bilan, Buva i Žorić koji dolaze u Zadar. Žora je ozlijeđen, ima distorziju zgloba koju je zaradio tijekom Kupa „Krešimir Ćosić“ te ćemo i s njim morati biti oprezni te vidjeti kako će situacija napredovati iz dana u dan.

Hrvatska će prvu utakmicu protiv Rumunjske igrati u petak 23. veljače, s početkom u 18 sati, u dvorani Krešimira Ćosića u Zadru.

POPIS REPREZENTATIVACA:

Babić Luka

Badžim Roko

Bilan Miro

Bošnjak Domagoj

Buva Ivan

Delaš Ante

Katić Toni

Krušlin Filip

Mavra Dominik

Mustapić Jakov

Perić Hrvoje

Pilepić Fran

Planinić Darko

Popović Marko

Ramljak Ivan

Šakić Željko

Stipčević Rok

Žorić Luka.