Hrvatska
Poput feniksa!

Poput feniksa!

Autor: Paulo Sarić

Ključ je ležao u smanjenoj rotaciji.

Hrvatska kadetska reprezentacija ispunila je svoj cilj! Iako nije slutilo na takav rasplet nakon uvodnih susreta, a pogotovo nakon debakla protiv Srbije, hrvatska reprezentacija do 16 godina ušla je u polufinale Europskog prvenstva A divizije koje se održava u Podgorici te izborila plasman na Svjetsko prvenstvo idućeg ljeta. U ranim poslijepodnevnim satima naši su kadeti svladali Latviju rezultatom 71-69.

Latvija je izvrsno otvorila susret te je povela s 0-9, a izabranici Damira Miljkovića pune četiri minute nisu zabili niti koša. Cijela je prva dionica protekla u znaku Latvije koja je u posljednjoj minuti otišla na dvoznamenkastu prednost. No, kako je vrijeme odmicalo naši su se momci polako dizali te su topili zaostatak. Izvrsna obrana u posljednje dvije i pol minute druge četvrtine u kojoj suparnicima nisu dozvolili niti poena vratila Hrvatsku na samo jedan posjed zaostatka, a tako je bilo puno lakše igrati u nastavku.

Latvija je ponovno koncentriranije izišla iz svlačionice te je otvorila treću četvrtinu s 3-12 i košem Berzinsa ponovno otišla na plus deset, da bi Macoha u 25. minuti odveo svoju momčad na u susretu najvećih 12 poena prednosti. Izgledalo je tada da je momčad s obala Baltičkog mora blizu da prelomi utakmicu, no Matej Rudan se nije s tim složio. Zabio je osam koševa zaredom i započeo veliki povratak Hrvatske. Ponovno je ključ bila obrana koja u posljednje četiri minute treće dionice suparnicima nije dozvolila niti jedan poen iz igre što je bilo dovoljno za seriju naše reprezentacije 12-1 koja je zaključena tricom Sandra Rašića u posljednjoj sekundi.

Foto: FIBA.com

U istom je ritmu otvorena posljednja četvrtina u kojoj je Hrvatska s 5-0, ili kombiniranih 17-1, po prvi puta otišla na dva posjeda prednosti. Nakon što se razigrao Viktor Šarić koji je ugradio četiri poena u novu seriju naše momčadi 8-0 koja je odvela izabranike Damira Miljkovića na prvu dvoznamenkastu prednosti pet minuta prije kraja, što je primoralo suparničkog izbornika na minutu odmora, pobjednik se polako počeo nazirati. Jasno, Latvija se nije predavala, no na posjed zaostatka je prišla tek tri sekunde prije kraja. A tada je već bilo kasno.

Za razliku od jučerašnje utakmice, izbornik Miljković je danas koristio sedam igrača, s time da je Matej Bošnjak igrao tek tri minute. U takvoj raspodijeli snaga najefikasniji je bio mladi Cibos Matej Rudan s 22 koša i osam skokova, dok je Viktor Šarić dodao 18, uz devet skokova, od čega čak pet u napadu. Latviju su predvodili prezimenjaci Berzins pri čemu je Ojars zabio 14, a Roberts 13 poena.


Polufinale je na rasporedu u petak u 20.30h, a suparnik našoj reprezentacija bit će bolji iz dvoboja Turske i Francuske.