Hrvatska
VIDEO: Poraz Krke donio novu dimenziju velikom derbiju Zadra i Cibone na Višnjiku

VIDEO: Poraz Krke donio novu dimenziju velikom derbiju Zadra i Cibone na Višnjiku

Autor: Branko Tabak

Velić je svojevremeno Zadrovu uvjerljivu pobjedu nad Cibonom pripisao kompleksima, a potom se upustio u usporedbe sezona u kojima su Ciboninim brodom kormilarili Nazor i on.

Krka je poražena od FMP-a u Novom Mestu nakon što je veći dio utakmice bila u uvjerljivom vodstvu te u posljednju četvrtinu ušla s +11 (62-51).

Na 3:45 od kraja Dominik Mavra je zabio za +6 slovenske momčadi (70-64). Bio je to zadnji poen Krke iz igre. Mavra je pogodio još jedno bacanje, a sve ostalo odradio je FMP koji je serijom 12-1 stigao do konačnih 71-76 i pobjede vrijedne ostanka.



Osma je ovo pobjeda FMP-a, Krka je ostala na pet, koliko ima i Petrol Olimpija. Zadar ima šest, a Cibona sedam pobjeda. U sljedećem kolu Cibosi stižu na Višnjik. Kako je u prvom susretu u Zagrebu Zadar slavio 66-97, eventualnom pobjedom Zadrani bi preskočili Zagrepčane i napravili ogroman korak prema ostanku, ovisno o drugim rezultatima, čak i izbjegavanju pretposljenjeg mjesta.

Cibona je nakon pobjede protiv Olimpije imala prilično stabilnu i ugodnu 'klimu'. No dva su je povezana poraza (Mornar na strani i Partizan kod kuće) uz jedan 'neočekivani' rezultat (pobjeda Zadra protiv Mege) četiri kola prije kraja doveli do ruba nesigurnih voda. Olimpija i Krka su ipak najugroženiji momčadi lige, a s obje Vukovi imaju bolji skor. S Olimpijom 2-0, a s Krkom 1-0 i domaći susret).


Hrvatski derbi je nakon zadarskog uspjeha u Srijemskoj Mitrovici i posrtanja Krke kod kuće od FMP-a dobio novu dimenziju. Pobjedniku širom otvara vrata ostanka, poraženom ostavlja  strepnju s kojom je teško igrati.

Nakon pobjede protiv Olimpije trener Cibone Ivan Velić je naglasio, onako usput, kako Vukovi šest kola prije kraja već imaju sedam pobjeda, a da ih je lani na kraju natjecanja bilo šest. Trener Cibone tada je, usput budi rečeno, bio Ante Nazor.



Nazor je sada u prilici preskočiti Velića. Velić ima priliku pokazati 'nevjernim Tomama' da je s razlogom zasjeo na Nazorovo mjesto na klupi Cibone. Prisjetimo se, u prošlosezonskom doigravanju, nakon poraza Cibone od Škrljeva u drugoj utakmici četvrtfinalne serije, dobro upućeni mediji su već objavili informaciju kako će Velić po završetku sezone naslijediti Nazora. Unatoč demantijima, to se i dogodilo. Motiv splitskog stratega, koji se u međuvremenu vratio na užarenu klupu KK Zadar, tim je veći.  

I koliko god Velić, izazvan novinarskim pitanjem, u Zadrovom 'gaženju' Cibone u prvom susretu vidio nečije kompleksea, a bilo je +31  za Zadrane,  pokazalo se da je sada ta prednost as iz rukava za Zadrane, praktički, slamka spasa. 


U pustim kombinacijama u kojem su mogući krugovi momčadi s jednakom brojem pobjeda i poraza tih +31 u svakom krugu Zadra i Cibone može biti presudno.



Kako samo jedan 'neočekivani' rezultat u prilično izjednačenoj ligi, posebice od petog mjesta prema dolje, može promijeniti stvari naglavačke, jasno je da je prerano za bilo kakve kalkulacije.

No, dobro je ispred sebe imati rasporede natjecanja za momčadi sa sedam i manje pobjeda u završna četiri kola. Krka primjerice u zadnja dva kola igra s Cibonom i Olimpijom i ima se pravo nadati do zadnje sekunde. Uđe li u posljednje kolo s pobjedom manje od Olimpije, podjeda protiv Ljubljančana od dva poena razlike i više, pomiče je sa posljednjeg mjesta (u prvom susretu Olimpija je bila bolja za poen).

Ne zaboravite, ove sezone posljednji ispada, a pretposljednji ide u dodatne kvalifikacije s drugoplasiranom momčadi ABA 2 lige. Sedam pobjeda se čini dovoljno za ostanak, da li i za izbjegavanje kvalifikacija?  


Mornar 7-10 (još pet utakmica do kraja)

18. kolo - gostovanje kod Budućnosti
19. kolo .- kod kuće Crvena zvezda
20. kolo - gostovanje kod Igokee
21. kolo - kod kuće FMP
22. kolo - gostovanje kod Cedevite


Cibona 7-11


19. kolo. - gostovanje kod Zadra
20. kolo - kod kuće s Megom
21. kolo - kod kuće s Krkom
22. kolo - gostovanje kod Budućnosti

Zadar 6-12

19. kolo - Cibona kod kuće
20. kolo - gostovanje kod Budućnosti
21. kolo - Crvena zvezda kod kuće
22. kolo - gostovanje kod Igokee

Igokea 6-12

19. kolo - gostovanje kod Petrol Olimpije
20. kolo - kod kuće s Mornarom
21. kolo - gostovanje kod Partizana
22. kolo - kod kuće sa Zadrom

Petrol Olimpija 5-13

19. kolo - kod kuće s Igokeom
20. kolo - gostovanje kod FMP-a
21. kolo - kod kuće s Cedevitom
22. kolo - gostovanje kod Krke

Krka 5-13

19. kolo - gostovanje kod Mege
20. kolo - kod kuće s Cedevitom
21. kolo - gostovanje kod Cibone
22. kolo  - kod kuće s Krkom