Europa i Svijet
Hrvatska
Poraz od Poljske koji nas je vratio dva koraka unatrag

Poraz od Poljske koji nas je vratio dva koraka unatrag

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Crna rupa ili žuta minuta, kako god je zvali, dogodila se kad je najmanje trebalo.

U četvrtom susretu pretkvalifikacija za EuroBasket 2025 hrvatska košarkaška reprezentacija je doživjela prvi poraz. Poljska je u Draženovom domu slavila 79-87 i tako preskočila Hrvatsku na ljestvici. Podsjetimo, u prvom susretu Hrvati su u Poljskoj bili bolji za 3 poena (72-69).

Prvoplasirana reprezentacija ide direktno dalje, dok drugi i treći dodatno razigravaju za odlazak u kvalifikacije za EuroBasket 2025. .

Nakon početnih poena Danka Brankovića s linije slobodnih bacanja Poljska preuzima inicijativu i stiže do prednosti 2-9. Aco Petrović mijenja postavu. S klupe u igru ubacuje Darija Drežnjaka, Dominika Mavru, Roka Prkačina i Tonija Perkovića, zaustavlja poljski nalet te zahvaljujući trici Tonija Nakića stiže do izjednačenja 16-16. Do kraja prve četvrtine Poljaci su se vratili u vodstvo (18-21). Nastavak utakmice donio je tvrdu košarku u kojoj je Hrvatska pobjegla na šest poena viška (34-36). Gosti ne dopuštaju daljnji rast Hrvatske te izjednačuju na 34-34. Trica Roka Badžima i blokada Danka Brankovića ipak su do poluvremena donijeli Hrvatskoj prednost 37-34.

Imala je Hrvatska u trećoj četvrtini prednost od 56-52,  no tri slobodna bacanja na isteku dionice od kojih su dva završila u košu donijeli su Poljacima prednost s kojom su ušli u završnih 10 minuta (56-58).

Dugo pregledavanje snimke oko osobne pogreške Matea Drežnjaka i cijela situacija koja se nakon toga rasplela ostavili su traga na hrvatsku momčad. Istina, Badžim je tricom nakratko vratio prednost (61-60) na hrvatsku stranu, ali kod rezultata 63-63 kreće poljska kanonada trica. U tren oka bili su igrači Igora Miličića na +10 (67-77), a u jednom trenutku i na +15 (70-85).

Hrvatska je serijom 9-0 uspjela istopiti prednost na 79-85 i imala napad  za doći na minus 3, što bi momčadi izjednačilo u poretku jer je Hrvatska slavila u Poljskoj s tri poena razlike.

Perkovićeva trica nije ušla, kao ni Bundovićevo polaganje pa je Niziol s linije slobodnih bacanja postavio konačni rezultat 79-87.

Standings provided by Sofascore