Europa i Svijet
Hrvatska
Poraz Zadra za kraj francuske avanture

Poraz Zadra za kraj francuske avanture

Autor: Paulo Sarić

Iako su upisana tri poraza, turnir u Angersu je poslužio svrsi jer je razotkrio brojne mane Zadra pred nadolazeću sezonu.

Zadar je upisao i treći poraz na međunarodnom Prostars turniru igranom u Francuskoj. Nakon Choleta i Strasbourga, u utakmici za peto mjesto bolji od hrvatskog abaligaša bio je i Nanterre92 rezultatom 95-71.

Iako su nominalno trebali biti najlakši suparnik u ova tri dana, Francuzi su se pokazali kao vrlo ozbiljna momčad te su nanijeli težak poraz momčadi Aleša Pipana. Od početka je bilo vidljivo da su momci u bijelim dresovima kvalitetni igrači koji su od prve minute nastupili s idejom da se dokažu treneru i iskupe za poraze u prva dva susreta. A u takvom dvoboju Zadrani nisu imali previše šanse.

FOTO: KK Zadar

Prva je četvrtina još i protekla u donekle izjednačenoj igri pa je semafor nakon isteka desete minute pokazivao 29-21 za Nanterre, no čim je krenula druga dionica do izražaja su došli nedostaci zadarskog sastava. Da su Francuzi puno atletičniji i da igraju moderniju košarku moglo se pretpostaviti i prije početka susreta, no kad se na to nadovezala premoć u pick igri gostima nije bilo spasa.

Već na otvaranju 13. minute domaćini su se odvojili na dvoznamenkastu prednost, a uskoro su zaredali s nekoliko atraktivnih akcija i dodatno podebljali svoje vodstvo. U samo tri minute vidjeli smo par blokada, nekoliko atraktivnih zakucavanja nakon što bi pukla zadarska obrana te pokoji alley-oop, no najveći je problem hrvatskom sastavu stvarala obrana od picka nakon kojeg bi u pravilu ostajale (pre)velike rupe. Ipak, napad je još funkcionirao, Littleu koji je bio raspoložen u prvim minutama priključio se Vuković, pa se na odmor otišlo s 51-39 za Francuze.

FOTO: KK Zadar

Nastavak nije donio puno promjena. Nanterre se u manje od tri minute odvojio na 60-41 i nastavio mirno broditi ka pobjedi. Minuta odmora koju je u tim trenucima pozvao trener Pipan donekle je konsolidirala zadarske redove, no obrambeni problemi su ostali pa je minus od 20 razlike samo odgođen za koju minutu. Do kraja smo vidjeli različite kombinacije na terenu, no glavni je zaključak da je najveća boljka ovosezonskog Zadra obrana picka.

Novi će centar morati imati izuzetno brze noge…

Do kraja su priliku dobili i mladi Luka Tomas i Jure Planinić, Francuzi su nastavili koristiti koridore do zadarskog koša, a Grant se nastavio napucavati pa je prednost domaćina u jednom trenutku iznosila i neugodnih 27 razlike (88-61). No, u posljednjim je minutama 'dignuta ručna' pa stotka ipak nije probijena.