Hrvatska
Poraz Zadra, ozljeda Božića. Jusup poručio: Ne izgleda mi bezazleno

Poraz Zadra, ozljeda Božića. Jusup poručio: Ne izgleda mi bezazleno

Autor: KK Zadar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Zadar s uvjerljivih 112:87 poražen na gostovanju kod FMP Soccerbeta, ozljeda Božića.

Košarkaši Zadra poraženi su večeras na gostovanju kod FMP Soccerbeta u 22. kolu AdmiralBet ABA lige rezultatom 112:87 (28:29, 28:20, 27:24, 29:14). Razlika od 25 poena prednosti ne prikazuje vjerno tijek utakmice, koja je unatoč lošoj igri Zadra bila neizvjesna još krajem treće četvrtine, no sama završnica uvjerljivo je pripala domaćoj momčadi i najboljem pojedincu susreta Charlesu Mooreu, koji je postigao 31 poen.

Nadanja zadarskih navijača da će Zadar doći do svoje 11. pobjede, temeljena na dobroj formi momčadi, lošoj seriji FMP-a koji je izgubio posljednjih pet utakmica (nakon odlaska najboljeg igrača Trenta Fraziera), pa i činjenice da drugi najbolji igrač Paulius Valinskas nije istrčao na parket zbog ozljede, pala su u vodu tijekom druge četvrtine, koju je Zadar odigrao vrlo loše te ušao u zaostatak koji nije uspio preokrenuti do kraja utakmice.

Trener Zadra Danijel Jusup nije imao razloga mijenjati dobitnu kombinaciju s prvom petorkom, iako je to značilo ostavljanje Darija Drežnjaka na klupi. Lakić, Ramljak, Božić, Davis i Žganec silovito su krenuli i nakon minutu i 20 sekundi poveli 0:6. Manningova trica nakratko je prekinula seriju Marka Ramljaka, koji je nakon dva bacanja pogodio tricu preko ruke, a zatim i istrčao kontru za vodstvo 7:13.

Nakon odlaska Fraziera FMP se pojačao dvojicom Amerikanaca, a ulogu predvodnika preuzeo je treći, Beau Beech, koji je u prvih pet minuta došao do svog prosjeka u ABA ligi od 9 poena. Nije bio zadovoljan Jusup obranom na ovom igraču, pa je na time-outu zatražio od Ramljaka da se pobrine za njega. Beech je jednom daljinskom tricom ipak donio prvo vodstvo domaćinu 26:25. Slobodnim bacanjima Zadar je četvrtinu ipak okončao minimalnom prednošću 28:29.

Zadru je nedostajao dobar Božićev učinak, jer je u prvih 10 minuta imao samo četiri pogođena slobodna bacanja, uz tri izgubljene lopte. Unatoč vodstvu, brojka od 28 primljenih poena govorila je o problemima u obrani, a oni su se nastavili i u drugoj dionici. Jedna kreativna Čamparina faza s tricom i asistencijom Davisu ublažila je neumitni pad, do kojega je došlo sredinom četvrtine, kada FMP prelazi u vodstvo, rješavajući napade u svega nekoliko sekundi, najviše zahvaljujući Manningu, koji je prolazio prvom linijom obrane „kako je htio“.  Pred kraj četvrtine Zadar je ušao u dotad najveći zaostatak od osam poena (56:48), što je u zadnjem napadu za jedan poen ublažio Luka Božić. Loša obrana i čak 12 izgubljenih lopti u napadu bili su najveći krivci za ovakav rezultat.

Dobar ulazak u drugo poluvrijeme Božić je brzo pokvario svojim četvrtim prekršajem. Bilo je prerano da ga se čuva na klupi, pogotovo jer Zadru nije dobro išlo. Nakon povremenih bljeskova njega i Ramljaka Zadar bi dolazio nadomak izjednačenja pa opet tonuo. U 26. minuti sasvim se približio na 69:68, ali slijedi serija Moorea i Manninga od 9:0 i prvi zaostatak od 10 poena razlike, s kojim se otišlo u posljednju četvrtinu (83:73).

Nenad Stefanović zatražio je u svojoj momčadi da u posljednjoj četvrtini uspori igru, što drže održava postojeću razliku i u tome je uspio. Zadar nije uspijevao značajnije ugroziti stečenu prednost FMP-a, polovicom četvrtine Janković iz kontre zakucava za 16 razlike i praktički rješava pitanje pobjednika. Do kraja utakmice igra Zadra se potpuno raspala, što je završilo s čak 112 primljenih poena, a najlošija vijest je moguća ozljeda Luke Božića, koji je izvrnuo zglob.


Konačna statistika otkriva još jedan razlog poraza – klupa Zadra (uključujući Drežnjaka) postigla je je svega 18 poena, a FMP-ova 73. Najbolji pojedinac Zadrana bio je Luka Božić, koji je s 4 prekršaja „dogurao“ do 25 poena, jednako kao Marko Ramljak, ali uz 10 skokova i valorizaciju 39, veću čak i od Mooreove.

- Čestitam FMP-u na zasluženoj pobjedi, imao sam dojam da više žele pobjedu od nas. Kad primiš 112 poena uz 23 izgubljene lopte moraš se „pokriti ušima“ i bježati kući, hvatati se treninga i pokušati to ispraviti. Problem je i distorzija zgloba Luke Božića, stavili smo led, ne izgleda mi sada bezazleno, rekao je nakon utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

- Čestitam svojim momcima na pobjedi, a Zadru na izvanrednoj sezoni. Momčad koja pobijedi Cedevitu i Crvenu zvezdu zaslužuje respekt i nije lako igrati protiv nje. Nisam baš lagan kad se gubi, izgubili smo pet zaredom, ali nije to neka drama, znaju svi da je bilo i nekošarkaških stvari. Pokazali smo večeras da smo i dalje tim, mislim da smo bili jako dobri, točni svih 40 minuta, postigli smo 112 poena, nema se što pričati nakon toga, rekao je trener FMP Soccerbeta Nenad Stefanović.

Zadar je porazom zakomplicirao borbu za četvrtfinale, iako i dalje kontrolira situaciju i domaćim pobjedama protiv Igokee i MZT-a vjerojatno bi ostvario taj cilj. Ipak, prva briga trenera Jusupa i njegovih igrača je utakmica 1. kola Lige za prvaka HT Premijer lige, u kojoj Zadar u ponedjeljak od 18 sati u Dvorani Krešimira Ćosića dočekuje Split.