Europa i Svijet
Hrvatska
Poropat se vratio na mjesto prvog trenera Bundesligaša,  veliki potez Aleksandra Šćepanovića

Poropat se vratio na mjesto prvog trenera Bundesligaša, veliki potez Aleksandra Šćepanovića

Autor: Branko Tabak

Mladi stručnjak pokazao ljudsku veličinu.

Silvano Poropat se vratio na klupu BC Mitteldeutscher kojeg je 2012. uveo u Prvu njemačku ligu. Pomoćnik će mu biti dosadašnji trener, još jedan hrvatski stručnjak, Aleksandar Šćepanović.

Posljednji klub u kojem je Poropat radio bio je nizozemski Den Bosh s kojim se razišao u prvim danima nove sezone

U košarku se zaljubio kao 11-godišnji klinac, ali ju nije počeo trenirati sve do 16. godine pošto u to vrijeme u Rovinju nije bilo košarkaškog kluba. Ubrzo je shvatio da je njegova budućnost u trenerskim vodama, te je već s 21 godinom postao trener omladinskih kategorija. Krajem prošlog stoljeća odlazi u Njemačku u kojoj, s izuzetkom 2010., radi idućih 16 sezona.

Nakon pet godina rada u klubu, Poropat 2004. postaje glavni trener Ludwigsburga. Najveći uspjeh u karijeri ostvario je u sezoni 2006/07 kada odveo svoj klub do drugoga mjesta u ligi te je proglašen za trenera godine u Njemačkoj. Nakon kratke epizode u Latviji vraća se u BG Karlsruhe, da bi iduće godine preuzeo BC Mitteldeutscher kojega uvodi u prvu ligu. Za vrijeme boravka na klupi momčadi iz Weißenfelsa osvojio je nove dvije nagrade za trenera godine – 2012. godine u drugoj, te 2014. u prvoj ligi.

Bio je i trener Telekom Bonna, ali svega nekoliko mjeseci pošto je zbog zdravstvenih problema bio prisiljen dati ostavku. Nakon oporavka stigao je u Den Bosh i evo ga opet u Mitteldeutscheru.

Izvršni direktor kluba Martin Geissler posebno je oduševljen ponašanjem dosadašnjeg trenera Aleksandra Šćepanovića.


- Rezultatski nas je smjestio izvan zone ispadanja, što je naš osnovni cilj i silno smo mu zahvalni na tome, no njegova odluka da se povuče na mjesto pomoćnog trenera i ostane dio kluba i projekta pokazuje sve njegove ljudske vrijednosti, naglasio je Geissler.

Šćepanović je mlad trener (37) koji se ovim poslom počeo baviti nakon završetka igračke karijere 2011. godine. Prvo je radio kao trener mlađih uzrasta i pomoćni trener u Kvarneru, potom je preuzeo momčad Karlsruhea kojeg je doveo do Druge Bundeslige. Prelazi u BC Mitteldeutscher u kojem je bio pomoćnik Igoru Jovoviću nakon čijeg je odlaska preuzeo vođenje momčadi. Kao igrač nosio je dres Kvarnera, Dubrovnika, Polzele i mađarskog Salgotarjana.

Četri kluba na dnu poretka Bundeslige imaju omjer 3-14, među njima je i Mitteldeutscher. Intervencijom u stručni stožer vodstvo kluba željelo je resetirati momčad pred kojom je još 17 kola u kojima će im svaka pobjeda zlata vrijediti. 

Rezultati by SofaScore