Europa i Svijet
Poslastica u Helsinkiju, debakl u Tel Avivu

Poslastica u Helsinkiju, debakl u Tel Avivu

Autor: Paulo Sarić

Ukrajina je velikom pobjedom izborila osminu finala u kojoj ih očekuju Slovenci.

Rezultatski nebitan susret između Finske i Islanda donio je pravu poslasticu večeri. Kako na parketu, tako i na tribinama. U izvrsnoj atmosferi pred popunjenom dvoranom dvije su momčadi sa sjevera Europe odigrale utakmicu prepunu preokreta u kojoj su na kraju slavili domaćini rezultatom 83-79.

Da neće ići sve glatko po Fince pokazalo je samo otvaranje susreta i početno vodstvo Islanda 0-5. Brzo su domaćini preokrenuli i preuzeli kontrolu nad rezultatom, no nisu se uspjeli odvojiti na dvoznamenkastu prednost nošeni bučnom potporom s tribina. To im se na kraju skoro obilo o glavu. Islanđani su se čitavo prvo poluvrijeme držali na posjed ili dva zaostatka, čekajući svoju priliku. Iako su prvi put poveli u samoj završnici druge četvrtine, ona je u pravom obliku došla na otvaranju nastavka kada su izvrsnom obranom limitirali Finsku na samo deset koševa u trećoj dionici. Između 23. i 30. minute domaćini su zabili samo dva poena, što je Island iskoristio da napravi seriju 2-15 i ode na velikih devet koševa prednosti.

No, Finci su navikli na takve minuse, pa su se do kraja susreta ipak vratili i upisali svoju četvrtu pobjedu. Kao i mnogo puta do sada bitan je bio šut za tri poena u kojemu se u posljednjih deset minuta posebno istaknuo Sasu Salin koji je s tri dalekometna ubačaja anulirao zaostatak i omogućio neizvjesnu završnicu. U njoj je isplivala veća kvaliteta domaćina koji će u osmini finala odmjeriti snage s Italijom.

Najefikasniji igrač susreta bio je mladi Lauri Markkanen s 23 koša, a ruku mu je dao bivši igrač Union Olimpije Sasu Salin koji je dodao 17, od čega čak pet trica. Kod Islanda, koji je imao čak pet dvoznamenkastih igrača, najviše je zabio Jon Stefansson koji je ubacio 13 poena.


FOTO: fiba.basketball

U drugom susretu večeri nije bilo takve drame. Zapravo, nije bilo drame uopće. Situacija je uoči utakmice bila jasna. Izrael je već ispao, a Ukrajina je imala sve u svojim rukama. Pobjedom protiv domaćina mogli su ostvariti svoj cilj i osigurati plasman u osminu finala. Iako se očekivao puno veći otpor jednog od suorganizatora EuroBasketa, domaća momčad jednostavno nije imala snage i motiva suprotstaviti se Ukrajincima, što konačnih 64-88 zorno pokazuje. Držao se Izrael prvih deset minuta kada su na krilima Eliyahua bili na pristojnih minus tri. No, onda je uslijedio raspad. Ukrajina je otvorila drugu dionicu s dvije vezane trice i zatvorila sve prilaze svome košu, pa je zahvaljujući seriji 2-22 otišla do velika 23 koša prednosti već nakon 16 minuta igre čime je dvoboj praktički bio riješen.

U istom se ritmu nastavilo i u drugom poluvremenu. Domaćin se raspao, pa smo umjesto pjesme u Tel Avivu čuli prvenstveno snažne zvižduke upućene izabranicima Ereza Edelshteina. Najvećih 38 koševa prednosti Ukrajina je imala šest minuta prije kraja nakon lijepe akcije koju je zakucavanjem okrunio Viacheslav Kravtsov. Do kraja su domaćini smanjili zaostatak, no nisu uspjeli isprati gorak okus koji su u ustima svojih navijača ostavili ne samo na ovom susretu, već i tijekom čitavog prvenstva.

Ukrajina je na kraju došla do željene četvrte pozicije te će se u osmini finala susresti sa neporaženom Slovenijom, dok je Izraelu kao utjeha ostala činjenica da su uspjeli pobijediti makar Njemačku. Ukrajinu je do druge faze natjecanja vodio Viacheslav Kravtsov sa 17 koševa za manje od 20 minuta na parketu, a posebno je bitno naglasiti njegovih pet skokova u napadu koji su u pravilu završavali lakim poenima. Bolji od ostalih kod domaćina bio je Lior Eliyahu koji je zabio 12 poena, tome dodavši šest asistencija i pet skokova.