Hrvatska
Poslastica u Jazinama. Mogu li 'Soniksi' ponovno ispisati povijest i srušiti veliku Cibonu?

Poslastica u Jazinama. Mogu li 'Soniksi' ponovno ispisati povijest i srušiti veliku Cibonu?

Autor: Paulo Sarić

Kvaliteta je debelo na strani Zagrepčana, no domaćinima motiva neće nedostajati.

Lani su ispisali povijest. Prvi trećeligaš na završnom turniru kupa. Ne događa se to često ni u jednom sportu niti u jednoj državi, a pogotovo ne u hrvatskoj košarci. KK Sonik Puntamika prošle je godine u osmini finala izbacio ovosezonskog premijerligaša Goricu nanijevši joj prvi poraz u sezoni. Ždrijeb ga je kasnije spojio sa Zadrom, a utakmica pred 4500 gledatelja u svom gradu nešto je što će većina igrača Šime Kraljevića zauvijek pamtiti.

Ove ih godine kuglice nisu mazile. Spojile su ih s najtrofejnijim hrvatskim klubom Cibonom. U Jazinama. Još jedna poslastica za mladiće iz 'Grada košarke'.

- Nama je ova utakmica prava nagrada i ne želim opterećivati svoje igrače ni s čim. Htio bih da opušteni uđu u utakmicu i da odigraju najbolje što znaju. Svjesni smo velike razlike u kvaliteti, no sigurno se nećemo predati. Uz publiku koja će, nadam se, doći u velikom broju, ako nas pomazi sreća i sa šutom na visokoj razini, mogli bismo se držati u egalu. Međutim, nama je problem skok igra u kojoj teško možemo parirati momčadi kakva je Cibona. To će još i štimati dok nam je prva petorka na terenu, no čim uđemo u prve rotacije teško im možemo parirati u reketu – kazao je u najavi susreta domaći strateg Šime Kraljević.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Hendikepu s visinom unatoč, Puntamičani ove sezone dobro guraju. Nakon polovice sezone nalaze se na diobi prve pozicije u Prvoj muškoj ligi s osam pobjeda i tri poraza. Rezultat je tim vrjedniji znajući da su iz kluba uoči početka sezone ljestvicu postavili puno niže. 'Cibosi' su, jasno, daleko kvalitetniji, no kup je ćudljivo natjecanje. Sjetimo se samo davne 2005. kada je tadašnji Borik pod palicom Tihe Bujana dugo vremena držao 'Vukove' u šahu.

- Istina, lijepo igramo ove sezone, imamo dobre rezultate u Prvoj muškoj ligi, ali realnost je da nam u goste dolazi abaligaš, a mi smo daleko od tog ranga košarke. No, karakter nam ne dopušta da se ikome predamo, pa sigurno nećemo ni Ciboni. Moji igrači imaju veliki motiv pokazati se u najboljem mogućem svjetlu pred domaćom publikom – dodao je trener Sonika.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zagrepčanima današnja utakmica dolazi kao uvertira za hrvatski derbi protiv Cedevite koji je na rasporedu u subotu. Momčad Ivana Velića u proteklim se tjednima pojačala ponajboljim igračem HT Premijer lige Rokom Rogićem i paklenim tricašem Franom Pilepićem i u Zadar dolazi samo s jednim ciljem – izboriti plasman na završni turnir.

- Znamo kakvo je kup natjecanje. Tamo su iznenađenje uvijek moguća, kako u košarci tako i u svim sportovima. Moramo biti maksimalno oprezni i spremni, posebice mentalno te imati dobru koncentraciju kako bismo izbjegli iznenađenje. Moramo biti spremni kao i za svaku utakmicu kako bismo došli do cilja, da odemo na završni turnir – rekao je gostujući trener.

FOTO: Bakšaj, Vranar, Laušić (KK Cibona)

Dvoboj se originalno trebao igrati za vikend, dan iza hrvatskog derbija, no domaćini su sportski izišli u susret Ciboni i pristali promijeniti termin susreta. Popusta, naravno, neće biti. Tek možda motiva više radi kulisa pred kojima će se igrati…

- Idemo u Jazine gdje nas uvijek čeka uzavrela atmosfera. Pripremamo se za utakmicu kao za svaku drugu. Imamo maksimalni respekt prema njima, ali mislim da smo veliki favorit u ovom meču i to pristupom i zalaganjem moramo dokazati i odigrati na najvišem nivou. Prvenstveno da prođemo dalje, ali i da sačuvamo što je više moguće energije za Cedevitu jer nećemo imati puno vremena za odmor – smatra mladi 'Vuk' Krešimir Ljubičić.

Utakmica se igra u dvorani Jazine, s počekom u 19 sati, a ulaznice se mogu kupiti u Posh Pubu sve do početka susreta.