Hrvatska
Novi težak poraz Jazina

Novi težak poraz Jazina

Autor: Paulo Sarić

Utakmicu u Zadru obilježio je premijerligaški debi 15-godišnjeg Lovre Stanovića.

Split je u trećem susretu 12. kola HT Premijer lige bez većih problema na Višnjiku svladao KK Jazine Arbanasi rezultatom 62-114 i došao do svoje sedme pobjede u domaćem prvenstvu. Momci Ivice Skelina već su do isteka prve četvrtine došli nadomak 20 koševa prednosti, a na odmor se otišlo s 34-62 što su gosti mirno održavali do kraja.

Jazine su u susret ušle oslabljene neigranjem dvojice visokih igrača, Franka Kaštropila i Jurice Dražovića što je ostavilo osjetan krater pod zadarskim košem koji su Splićani iskoristili i došli do lagane pobjede. Susret su otvorili s 0-12, a Žuta je podmornica na prve koševe morala čekati tri i pol minute. Zabio ih je Marin Zrnić polaganjem u kontri nakon ukradene lopte Gorana Fodora. Upravo su ta dva igrača bili najzaslužniji što gosti nisu otišli na plus 20 već u prvoj četvrtini. No, na konačni se rasplet nije trebalo dugo čekati. Gosti su s 0-9 otvorili drugu dionicu i došli nadomak 30 razlike (14-42) što su, raspucanom Fodoru unatoč, probili već u 18. minuti kada je neometan zakucao Mario Špaleta (28-59). Dodatni je problem domaćinima stvorila ozljeda Mirze Sarajlije koji je bio primoran propustiti drugi dio.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Na odmor se otišlo s plus 28 za goste koji su nastavili u istom ritmu kao i prvom dijelu. Iako su se svi koji su okusili parket upisali u strijelce već nakon desetak minuta igre, gostujući je trener držao udarnu petorku na terenu sve do posljednje četvrtine.

Mladi Lovre Stanović, 15-godišnji Zadranin, već je bio skupio gotovo pet minuta prije nego je hrvatski izbornik odlučio dati priliku mladim reprezentativcima Gabrielu Mariću, Ivanu Vrgoču te talentiranom Marinu Vručiniću. Na plus 33. Kada su konačno dobili priliku, nije im dugo trebalo da se upišu u strijelce. Manje od dvije minute. Sva trojica su pogodili svoje prve šuteve i odveli Splićane na plus 40. Do kraja vrijedi istaknuti atraktivno zakucavanje Maria Špalete kojim je probio stotku i postao prvi strijelac susreta te tricu Marića kojom je odveo svoju momčad na ogromnih 50 koševa prednosti (62-112).

Goste su do uvjerljivog trijumfa vodili Zadrani Mario Špaleta s 23 koša i sedam te Pavle Marčinković s 18 poena i osam uhvaćenih lopti, dok je najefikasniji u domaćim redovima bio Zrnić s 18 koševa.