Europa i Svijet
Hrvatska
Povijesna pobjeda Hrvatske nad Češkom za ostanak na Eurobasketu!

Povijesna pobjeda Hrvatske nad Češkom za ostanak na Eurobasketu!

Autor: Branko Tabak

Uvjerljivo!

U najvažnijoj utakmici natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu košarkašica Hrvatska je u Strasbourgu pobijedila Češku 84-56 i izborila plasman u kvalifikacije za četvrtfinale u kojima će se sastati s reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Nakon početnog ispitivanja snaga naše su djevojke na krilima razigranog trija Dojkić – Slonjšak – Tikvić povela 27-17. U završnih 50 sekundi prve četvrtine Čehinje su prepolovile zaostatak (27-22).

Kriza je u redovima hrvatske reprezentacije potrajala i u uvodnih pet minuta  treće četvrtine u kojima dopuštaju protivnicama potpuni povratak u utakmicu (29-29). U tim je trenucima izbornik Stipe Bralić potrošio dva time-outa. Nakon drugog Ivana Dojkić je odmah zabila tricu. Bio je to znak za novi juriš Hrvatica koje su se vratile na plus 10 (31-41).

U trećoj četvrtini Hrvatska je potpuno slomila otpor Čehinja. Prednost je rasla iz minute u minutu, a Hrvatska igrala najbolju košarku u dosadašnjem dijelu prvenstva. U 25. minuti bilo je +22 (34-56), a na ulasku u posljednju četvrtinu +27 (45-72). Više nitko nije mogao zaustaviti hrvatski stroj koji je proradio nakon teškog poraza od Francuske (-42) na otvaranju prvenstva.

Ivana Dojkić (24 poena, 7 asistencija, 5 skokova), Iva Slonjšak (18 poena, 3 skoka, 4 asistencije), Ivana Tikvić (17 poena, 8 skokova) i Ana-Marija Begić (13 poena, 10 skokova) bile su najbolje igračice na parketu. Ostale su ih sjajno nadopunile za veliko i zasluženo slavlje.

Izbornik Stipe Bralić nije krio zadovoljstvo nakon pobjede i optimizam prije susreta s Bosnom i Hercegovinom:

“Igrali smo stabilno i mirno s dobrim šutom i kvalitetnom pas igrom u napadu  te čvrsto i jako u obrani. Čehinje nisu imale šanse. Ovo je prva pobjeda hrvatske ženske reprezentacije nad Češkom od osamostaljenja do danas. Sad je bitno dobro se odmoriti i sutra protiv Bosne napraviti iznenađenje, zaustaviti njihovu Amerikanku Jones, koja je vjerojatno najbolja igračica na svijetu i plasirati se među osam najboljih što bi bio fenomenalan uspjeh. Cure će dati sve najbolje od sebe i uz malo sreće, nadam se uspjehu.” – naglasio je Bralić.

"Dale smo sve od sebe u obrani i napadu. Svaka cura koja je ušla je dala dodatnu energiju i stvarno sam ponosna na sve cure i tako trebamo i nastaviti." - rekla je Dojkić na čije se riječi nadovezala Slonjšak:

"Sutra protiv Bosne i Hercegovine ista energija i sve isto. Idemo na sve ili ništa. Vjerujem da će igračice kao i danas, obaviti svoj posao. Idemo to odraditi najbolje što možemo."


KOMPLETNA STATISTIKA 

FOTO: FIBA