Regija
Povratak na klupu Partizana nakon 19 godina

Povratak na klupu Partizana nakon 19 godina

Autor: Paulo Sarić

Beogradski bi klub iduće sezone trebao započeti višegodišnji projekt povratka na stare staze.

Najuspješniji klub u povijesti regionalne lige danas je i službeno potvrdio trenera za nadolazeću sezonu. Kao što se znalo već nekoliko tjedana riječ je o iskusnom stručnjaku Miroslavu Nikoliću s kojim je potpisan trogodišnji ugovor.

Nikolić se košarkom počeo baviti u Goši, a preko Radničkog i IMT-a je došao do Maribora u čijem je dresu završio igračku karijeru. U Sloveniji je započeo s trenerskim poslom, a ime je izgradio u Srbiji. Nakon što je prošao sva četiri kluba čiji je dres nosio kao igrač, afirmirao se u BFC-u iz Beočina kojega je doveo do finala prvenstva Jugoslavije u kojemu je čak i vodio s 2-0 u seriji. Ipak, na koncu je naslov pripao Partizanu, na čiju je klupu Muta tada prvi puta zasjeo. Sezonu nakon osvajanja državnog naslova napustio je Crno-bijele i preselio u Budućnost s kojom je nastavio osvajati titule. Većinu trenerske karijere proveo je u Srbiji (i Crnoj Gori), a jedina dva izleta u inozemstvo imao je u grčkom Apollonu iz Patrasa i ruskom Avtodoru.

Osim brojnih klubova koje je vodio, njih čak 14, u karijeri je ostvario i uspjehe s brojnim uzrastima srbijanske reprezentacije. Tijekom 90-ih bio je pomoćni trener Željku Obradoviću na klupi tadašnje Jugoslavije te iz tog perioda ima srebro s Olimpijskih igara 1996. godine, te zlata sa Europskog prvenstva 1997. i Svjetskog prvenstva 1998. godine. Povratak na klupu seniorske reprezentacije Srbije doživio je 2014. godine na poziv svog bivšeg igrača Aleksandra Đorđevića, s kojim je osvojio srebra na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, a u međuvremenu se naosvajao medalja s omladinskim kategorijama.

Prije povratka u Crno-bijele bio je na čelu Dinamika, a u Partizan se vraća nakon punih 19 godina.

- Danas smo stavili potpis na trogodišnji ugovor. Mislim da ćemo imati dobru suradnju i da će oko Partizana biti dobra atmosfera. Moja ideja je da vratimo Partizan načinu rada iz '96 i '97 godine kada sam bio trener, da potpisujemo male ugovore, negdje gdje je realnost s obzirom na tešku situaciju. Nadam se da ćemo dovesti par mladih igrača koji će potpisati ugovore na 3-4 godine i da ćemo opet biti najtalentiranija ekipa u zemlji, kao što smo i nekad bili. Želja nam je da kroz sezonu-dvije stvorimo dva-tri reprezentativca naše zemlje i da rastemo. Takav koncept zahtjeva strpljenje svih. I nas u klubu i navijača – rekao je na službenom predstavljanju povratnik na klupu Partizana, Miroslav Nikolić.

Partizan je danas ujedno kompletirao čitav stručni stožer čiji će članovi biti i Nikola Marković, Aleksandar Matović i Adam Petrović. Crno-bijeli s pripremama počinju 7. kolovoza, a zasad su potpisali samo jednog igrača uoči nove sezone, bosanskohercegovačkog reprezentativca Obrada Tomića, te se očekuje da će kroz narednih nekoliko (tje)dana u Beograd sletjeti i ostala pojačanja.