Hrvatska
Povratak tamo gdje je sve počelo…

Povratak tamo gdje je sve počelo…

Autor: Paulo Sarić

Ako je prijateljskom susretu protiv Diadore prisustvovalo više od 2000 gledatelja, koliko će ih tek doći na dvoboj Kupa „Krešimir Ćosić“ koji se u srijedu navečer igra u Jazinama?

Košarkaše Zadra dugo vremena nije bilo doma. Bilo je prošlo više od četiri godine od posljednje utakmice KK Zadar igrane u kultnom 'Hramu košarke' sve dok ih ždrijeb u petom kolu lanjskog izdanja HT Premijer lige nije spojio s KK Jazine Arbanasi. Igrači Ante Nazora sutra će na istom mjestu, protiv istog protivnika, ali u drugom natjecanju ponovno istrčati na parket dvorane u kojoj se gradio mit o zadarskoj košarci.

- Kup Krešimira Ćosića zbog svog naziva ima poseban emotivni značaj za Zadar. Prvu utakmicu igramo u Jazinama što također budi dodatnu emociju. Nadam se da će publika to prepoznati i napuniti dvoranu. Pripremamo se za utakmicu kao i za svaku drugu, tim više što su u kupu po tradiciji moguća iznenađenja. Protivnik će sigurno uložiti dodatni napor da se pokaže u najboljem svijetlu. Stoga moramo ući maksimalno požrtvovno, agresivno i borbeno, nastojati što je moguće prije iskontrolirati utakmicu i dati priliku svim igračima – rekao je u najavi sutrašnjeg susreta trener Zadra.

Zadar u utakmicu ulazi nakon teško izborene, ali tim slađe, pobjede nad slovenskim prvakom Petrol Olimpijom, a uoči gostovanja kod Mornara. Stoga bi veću priliku trebali dobiti igrači koji manje participiraju u regionalnom natjecanju koji će protiv prvoplasirane momčadi Prve muške lige imati priliku pokazati što znaju.

- Imamo neke probleme s Kwameom Vauhgnom koji osjeća tegobe s leđima. Uz to nas prati peh glede izbivanja Williama Magarityja zbog dopinga. Ostali igrači su spremni, puni naboja i gledamo kako maksimalno iskoristiti ovu utakmicu. Trenirat ćemo u Jazinama i nadam se da će nam to biti prvi korak u natjecanju u kojem se želimo zadržati što je moguće duže – dodao je Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Za razliku od trenera Zadra koji će imati s čime pokriti izostanak američkog dvojca, domaći strateg Luka Bujas nije te sreće. 'Podmorničari' su u odnosu na prvi dio sezone izgubili znatan dio posade te su trenutku na – suhom doku. Osim 'slovenskog snajpera' Mirze Sarajlije koji je nakon odlaska iz Jazina nastavio s vrlo dobrim igrama i u Drugoj ABA ligi 'Žutu podmornicu' proteklih je tjedana napustio i Dino Peraica čime je momčad gotovo prepolovljena u odnosu na stanje otprije mjesec dana.

- Nama je utakmica došla u nezgodnom trenutku s obzirom na to da je Zadar cijelo vrijeme u treningu dok smo mi usred prijelaznog roka. Prvo kolo drugog dijela prvenstva igramo tek 19. siječnja tako da smo još uvijek daleko od realnog i željenog stanja. Na treninzima nas je 6-7 i trenutno izgledamo neozbiljno i loše. Do kraja prijelaznog roka je ostao još jedan dana i vidjet ćemo hoćemo li uspjeti poboljšati krvnu sliku ekipe – izjavio je u uvodu domaći trener Luka Bujas.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadar bi u svakom slučaju bio ogromni favorit, no u ovakvom odnosu snaga teško je pričati i o čemu osim o 40 minuta košarkaške fešte.

- O snazi momčadi i samoj utakmici ne treba ni govoriti. Drago mi je što smo izvukli Zadar jer, realno, čak i da smo izvukli ekipu iz svoga ranga pitanje je kako bismo se s njima nosili u ovom stanju i bismo li došli do pobjede. Kada smo već izvukli abaligaša drago mi je da je to bio Zadar. Kako zbog navijača tako i zbog svih nas koji ćemo osjetiti pravu atmosferu Jazina. Nadam se da će navijači doći u što je moguće većem broju – kazao je mladi zadarski trener i nastavio – mi ćemo pružiti maksimum onoga što možemo u ovom trenutku. Bitno mi je da svi igrači dobiju priliku jer se protiv Zadra u Jazinama ne igra svaki dan. Nekima od njih ovo će biti prvi, a možda i zadnji put da će to iskusiti u svojoj karijeri. Nadam se dobroj partiji punoj atraktivnih poteza.

Utakmica se igra u srijedu s početkom u 20 sati u dvorani Jazine, a karte se mogu kupiti u Posha sve do samog početka utakmica. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna.