Regija
Power Ranking ABA lige na početku godine: Značajan skok Zadra i Mornara

Power Ranking ABA lige na početku godine: Značajan skok Zadra i Mornara

Autor: Miroslav Nađ Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Početak je nove godine i vrijeme je za novo rangiranje u ABA ligi.

Nakon što je odigrano trinaest kola, doduše ne kompletno, može se realnije pogledati što nam donosi statistika i kako stoje klubovi u međusobnim odnosima. Bilo je određenih igračkih promjena koje mogu promijeniti trenutnu sliku u narednim kolima, ovisno kako će se novo pridošli igrači pokazati na terenu. Dva odigrana kola od zadnjeg pregleda su donijela određene promjene. Pa krenimo od kraja prema vrhu:

 

14. Krka (prije dva tjedna 13.)

Offensive Rating: 100,75↓(13)  Defensive Rating: 118,98↓(14)  Net Rating: -18,24↓(14)

Dvije utakmice i dva poprilično velika poraza, doduše od nominalno kvalitetnijih ekipa.  Poraz u gostima kod Budućnosti je očekivan, međutim poraz od -46 od Budućnosti koja je u rotaciji imala samo osam igrača i primljenih 110 poena je previše i za najneučinkovitiju obranu lige. Koliko napadačka igra ovisi o Stipčeviću zorno su pokazale ove dvije utakmice, a posebno druga u kojoj je Igokea posebnu pozornost posvetila upravo njemu. Vrlo čvrsto, stalno na rubu prekršaja, pa i preko ruba jer su čak devet osobnih napravili upravo na Stipčeviću. Problem napada Krke je i nepostojanje unutarnje igre što pokazuje najmanji broj pokušaja, ubačaja i najniži postotak šuta za dva u cijeloj ligi. Budućnost i Igokea su imali popriličnu prednost u reketu (46:18 i 34:26). Krka je naravno ekipa koja daleko najmanji broj poena postiže iz reketa, svega 27,1 prosječno kroz sezonu.

 

13. Split (prije dva tjedna 14.)

Offensive Rating: 97,90↓(14)  Defensive Rating: 114,82↑(12)  Net Rating: -16,91↑(13)

Split i dalje ima najneučinkovitiji napad lige, štoviše promjena u ratingu je išla na gore kroz dvije utakmice, doduše minimalno. Povratkom ozlijeđenih igrača, prvenstveno Ukića, napadačka perspektiva izgleda malo (jako malo) svjetlija, pogotovo kada se uključi Shortera u jednadžbu. Veće poboljšanje je vidljivo na obrambenoj učinkovitosti i zbog toga je Split zaslužio napredak u odnosu na Krku, unatoč činjenici da primaju preko 40 poena iz reketa, najviše u ligi. Dobrim dijelom to poboljšanje mogu zahvaliti napadu Zadra koji je obranu Splita učinio boljom. Split i dalje uzima veliki broj trica s najmanjim postotkom u ligi. Iznimka je bila utakmica s FMP-om u kojoj su uzeli samo 16 trica, što je jedini put u sezoni manje od 20 pokušaja. Što je najbolje pogodili su 7, a to je najbolji postotak trice na jednoj utakmici ove sezone. Slijedeće dvije utakmice su s Partizanom i Crvenom Zvezdom, tako da bi se Split vrlo lako mogao vratiti na začelje.

12. SC Derby (prije dva tjedna 11.)

Offensive Rating: 107,10↓(8)  Defensive Rating: 117,27↓(13)  Net Rating: -10,16↓(12)

Iako broj pobjeda i stanje na tablici govori drugačije, Studenti ne ulijevaju povjerenje, jer pored problematične obrane i napad sve više posustaje od kako se Vinales ugasio. Ranije spomenuti poeni iz reketa kod Splita su veliki problem i SC-a jer primaju skoro 39 poena iz reketa po utakmici, odmah iza Splita. Dozvoljavaju protivnicima da im ubacuju 88,77 poena po utakmici, najviše u ligi, uz vrlo visoku realizaciju (eFG% 57%), opet najviše u ligi. Ne pomaže ni podatak da rade najveći broj prekršaja po utakmici.

11. Borac (prije dva tjedna 10.)

Offensive Rating: 102,15↓(12)  Defensive Rating: 110,25↓(9)  Net Rating: -8,10↓(11)

Borac je upisao dva očekivana poraza, iako su u dvoboju s Budućnosti imali pobjedu nadomak ruke, ali su završnim minutama poklonili pobjedu Budućnosti. Kod rezultata 69:59 igrači borca su u slijedeće četiri minute izgubili tri lopte, promašili tri trice, dva prodora i jedno zakucavanje. Rezultat nakon te četiri minute je bio 69:75. Jedan od bitnijih razloga slabog napadačkog učinka u prvom dijelu sezone je postotak šuta iz igre koji je najniži u ligi, svega 40,62%.

10. Zadar (prije dva tjedna 12.)

Offensive Rating: 103,45↓(11)  Defensive Rating: 111,03↑(10)  Net Rating: -7,58↑(10)

Zadar je s dvije pobjede u dva kola popravio dojam jednim dijelom. Unatoč dvjema pobjedama napadačka učinkovitost je u određenom padu, ali se zato obrambena popravila. Pobjede su ostvarene na krilima Thompsona i posebno Cartera koji je proglašen za igrača mjeseca prosinca. Napadačka učinkovitost je pala zbog vrlo loše odigrane utakmice protiv Splita s vrlo niskim postocima šuta iz igre i slobodnih bacanja. Pobjeda je upisana samo zato što je Split bio još lošiji od lošeg Zadra. Zadar postiže vrlo mali broj poena po utakmici (70,31), samo Split postiže manje. Dobar dio malog broja poena proizlazi iz činjenice da Zadar igra daleko najsporije tj. imaju najmanji broj posjeda po utakmici (67,96), najbliži Partizan je iznad 70, a najbrža Mega iznad 76.

 

9. Cibona (prije dva tjedna 8.)

Offensive Rating: 106,37↑(9)  Defensive Rating: 106,91↓(6)  Net Rating: -0,54↓(8)

Cibona je i nizu od pet uzastopnih poraza. Utjeha je što su svi porazi od ekipa iz vrha. Daljnja perspektiva Cibone je u najmanju ruku siva. Ozljede Prkačina i Reuversa kojih neće biti duži period, kao i odlazak Vrankovića svode rotaciju visokih igrača na Brankovića i Popića koji je također iz nužde. Zbog blokada Cibona nije u mogućnosti dovesti igrače, stoga su iz mirovine zvali Novačića i juniore (bar za treninge). Cibona je nakon prvog dijela ekipa koja prima daleko najmanje poena iz reketa (25,54), čak 15 manje od Splita koji prima najviše. To nije ni čudno kada se uzme podatak da u pet najboljih blokera su dva igrača Cibone Reuvers kao broj jedan i Branković kao četvrti. Pitanje koliko će ta obrana reketa biti moguća zbog navedenih problema u visokoj liniji.

8. Mega (prije dva tjedna 6.)

Offensive Rating: 104,26↓(10)  Defensive Rating: 101,85↓(3)  Net Rating: 2,41↓(7)

Mega je zbog virusa odigrala samo jednu utakmicu u proteklom periodu u kojoj nije ostavila dobar dojam. Poraz na domećem terenu od Zadra sigurno nije bio u planu. Dozvolili su Zadru da uspori igru u ritam koji njemu odgovara, ispod 70 posjeda. Mega se inače najbolje snalazi u brzoj igri i u prosjeku igraju najbrže, na više od 76 posjeda. Čak jedanaest promašenih slobodnih bacanja, još manji postotak od inače slabih 66% s linije penala, su ih između ostalog koštala pobjede u toj utakmici. Dolazak Uskokovića za drugi dio sezone bi im mogao pomoći kada se malo uigra.

7. Mornar (prije dva tjedna 9.)

Offensive Rating: 108,73↑(6)  Defensive Rating: 111,13↑(11)  Net Rating: -2,40↑(9)

Mornar je u uzlaznoj putanji po svim parametrima i pomalo može pogledavati i prema doigravanju. Nakon šest poraza u prvih šest kola, ostvarili su pet pobjeda u slijedećih sedam. Znatno su popravili svoj najveći problem, skok. U prvih šest utakmica protivnicima su pod svojim košem prepuštali 41% dostupnih skokova. U drugom dijelu sezone su bitno popravili taj odnos i trenutno su na 65%, minimalno iza Splita. Partizanu i SC Derbyju u zadnje dvije utakmice su u potpunosti parirali u skoku.

6. Igokea (prije dva tjedna 7.)

Offensive Rating: 112,05↑(4)  Defensive Rating: 108,89↑(8)  Net Rating: 3,16↑(5)

Dvije pobjede za redom su Igokei dale prednost u odnosu na ostale kandidate za posljednje mjesto u doigravanju. Obe pobjede su izborene dijelom zbog dominacije u skoku, dvanaest skokova više od Cibone, a osam od Krke. Šut za tri u te dvije utakmice nije bio na razini sezone, inače najbolji u ligi, ali zato je napadački skok i poeni nakon njega, gdje su najbolji u ligi. Ciboni su postigli 19 poena iz napadačkog skoka, napomena da je prosjek lige 9,82. Igokea postiže najviše asistiranih poena u ligi i u tome se pored napadačkog skoka krije dobar dio učinkovitog napada.

5. FMP (prije dva tjedna 5.)

Offensive Rating: 110,80↑(5)  Defensive Rating: 108,14↓(7)  Net Rating: 2,66↓(6)

Unatoč polovičnom uspjehu u zadnja dva kola kada su gledaju pobjede, vjerujem a su premije zarađene za obje utakmice. Veliki problem FMP-a su izgubljene lopte, uspjeli su postati ekipa koja gubi najviše lopti po utakmici (15,15), prestigli su Krku u tom segmentu. Igru FMP-a odlikuje brza tranzicija, imaju nakon Mege najveći broj posjeda i postižu daleko najviše poena iz kontra napada (15,69).

 

4. Cedevita Olimpija (prije dva tjedna 4.)

Offensive Rating: 112,48↑(3)  Defensive Rating: 105,01↓(5)  Net Rating: 7,46↑(4)

Dvije pobjede s velikim brojem poena obično daju dobar dojam, međutim dojam Cedevita Olimpije nije baš tako pozitivan iz ove dvije utakmice. Olimpija šutira veliki broj trica, u dvije utakmice 69 pokušaja. Zanimljivo da su imali isti broj pokušaja za dva poena u te dvije utakmice. Problem je što je ubačenih bilo malo, svega 19 što je 27,5%. Protiv ekipa iz gornjeg doma takva igra uz niski postotak sigurno neće donositi uspjehe pogotovo kada se uzme u obzir da 78 i 79 primljenih poena u dvije posljednje utakmice.

3. Budućnost (prije dva tjedna 3.)

Offensive Rating: 115,04↑(2)  Defensive Rating: 102,78↑(4)  Net Rating: 12,26↑(3)

Jedna vrlo uvjerljiva domaća pobjeda na domaćem terenu i pobjeda u Čačku na rutinu i pogreške domaćina. Unatoč svim problemima s ozljedama i virusom, pa i izostankom Đikića na utakmici u Čačku, Budućnost nastavlja dizati formu i popravljati učinkovitost na oba kraja terena. Pobjeda protiv Krke s 46 poena razlike je najveća pobjeda Budućnosti ikada u ABA ligi. U Čačku nisu izgledali uvjerljivo do polovice zadnje četvrtine, kada su malo dodali gas i izvukli pobjedu. U velikoj mjeri su pomogli i domaći igrači koji su u tom periodu napravili nekoliko pogrešaka.

2. Partizan (prije dva tjedna 2.)

Offensive Rating: 108,68↓(7)  Defensive Rating: 94,87↓(1)  Net Rating: 13,81↓(2)

Partizan je zbog odgode od strane Mege odigrao samo jednu utakmicu umjesto dvije. Protiv Mornara nisu bili uvjerljivi unatoč pobjedi. Dolazi do izražaja u nekoliko posljednjih kola problem u obrambenom skoku kod Partizana, čak im je i Mornar kao najlošija skakačka ekipa liga bio ravnopravan u skoku. Prije toga Igokea i Olimpija su ih uvjerljivo nadigrali u tom segmentu. Partizan je četvrata najlošija ekipa u obrambenom skoku, dopuštaju preko 30% skokova pod svojim obručem. Sukladno tom vidljivom problemu posegnuli su za pojačanjem u vidu Mathiasa Lessorta koji sigurno može poprilično pomoći u tom segmentu.

1. Crvena Zvezda (prije dva tjedna 1.)

Offensive Rating: 119,68↑(1)  Defensive Rating: 95,86↑(2)  Net Rating: 23,83↑(1)

Zvezda je s dvije vrlo uvjerljive pobjede u dva nastupa na ABA parketima dodatno učvrstila svoju prvu poziciju i povećala razliku na pratnju. Štoviše pobjeda od 47 poena razlike je sedma najveća u povijesti lige. Nakon početnih nešto slabijih igara na početku sezone, Zvezda je sve uigranija i uvjerljivija kako sezona odmiče i to na oba kraja terena. Početkom sezone su se mučili s vanjskim šutom koji je bio i ispod 30%, u zadnjih pet utakmica, osim u Novom Mestu su imali su tricu dobro preko 40% i to na prosječno 27 pokušaja. Zvezda najuvjerljivija u obrambenom skoku (77,37%) i sukladno tome prima najmanje poena iz napadačkog skoka (7,31).