Hrvatska
Regija
Power Ranking ABA lige: Pad Zadra, Cibona i Split zadržali pozicije

Power Ranking ABA lige: Pad Zadra, Cibona i Split zadržali pozicije

Autor: Miroslav Nađ Photo: KK Cibona - Mihal Jacic

Izolacije i poneka utakmica upitne regularnosti poprilično su se odrazile na Rating

Power Ranking ABA lige

Posljednje rangiranje je bilo nakon trinaestog kola, u međuvremenu većina ekipa je odigrala četiri utakmice, neke i pet. Izolacije i poneka utakmica upitne regularnosti su se poprilično odrazile na Rating. Kao i obično krećemo s kraja prema vrhu:

 

14. Krka (prije 30 dana 14.)

Offensive Rating: 101,39↑(13)  Defensive Rating: 118,65↑(14)  Net Rating: -17,26↑(13)

Krka je od zadnjeg rangiranja odigrala četiri utakmice i upisala 4 poraza. Unatoč porazima napadačka i obrambena učinkovitost su minimalno poboljšane u odnosu na zadnje rangiranje. Krka ima puno problema s ozljedama koje u nedostatku širine jako utječu na igru, pogotovo najnovija Adonisa Thomasa. Jedina konstanta Rok Stipčević je po prvi puta odigrao slabiju utakmicu protiv SC Derby-a u Podgorici. Krka već standardno ubacuje najmanje poena iz reketa i iz kontra napada. Sada je dodatno preuzela primat od Budućnosti kao ekipa s najmanje asistencija po utakmici (14,82). Pored navedenog Krka je jedina ekipa u ligi koja postiže više poena tricama nego dvicama.

 

13. Split (prije 30 dana 13.)

Offensive Rating: 97,51↓(14)  Defensive Rating: 115,94↓(13)  Net Rating: -18,43↓(14)

Split i Krka vode mrtvu trku tko (ne)će uzeti posljednju poziciju. Split je dobio prednost u odnosu na Krku isključivo zbog puno povoljnijeg rasporeda do kraja sezone. Napadačka neučinkovitost je i dalje najveći problem igre Splita, prvenstveno zbog velikog broja pokušaja za tricu, a malom postotku ubačaja. Postotak trice je 29,24%, jedini tim ispod 30%. Drugi dio problema je skok. Mornar je nakon prvih deset kola bio daleko najlošiji u skoku, trenutno je Split preuzeo primat.

 

12. Borac (prije 30 dana 11.)

Offensive Rating: 102,11↓(12)  Defensive Rating: 110,07↑(10)  Net Rating: -7,96↑(11)

Borac se može okarakterizirati rečenicom „Live by the gun, die by the gun“, točnije pobjeđuju ili gube ovisno o trici. Najveći volumen trica u ligi ispaljuje Borac. Ako je postotak oko 40 ili više uglavnom pobjeđuju, ako je pak oko 30 ili manji gube od svakoga osim Splita, jer oni imaju još manji postotak trice. Dodatni veliki udarac Borcu je ozljeda Lešića bez kojeg pored od ranije ozlijeđenog Marinkovića, u unutarnjoj liniji ostaju praktično samo na Pecarskom. Zbog navedenih činjenica Borac je izgubio jednu poziciju u rankingu.

11. Zadar (prije 30 dana 10.)

Offensive Rating: 104,08↑(11)  Defensive Rating: 112,10↓(11)  Net Rating: -8,02↓(12)

Polovičnim uspjehom u četiri utakmice od zadnjeg pregleda Zadar je pao za jednu poziciju i potvrdio činjenicu da imaju jedanaesti i napad i obranu. Zadar i dalje ovisi o Carteru i Thompsonu i njihovom raspoloženju. Kada im se priključi još jedan igrač i pruži određenu produkciju, što su dobili od Junakovića i zadnjim utakmicama,  Zadar ima dobre šanse uhvatiti pobjedu. Zadar i dalje igra najsporije na nešto više od 68 posjeda. Najslabije branjenje trice tj. najbolji postotak trice protivnika (38,2%) je jedna karakteristika obrane Zadra i to na velikom broju pokušaja, samo protivnici SC-a šutiraju više trica. Zbog toga Zadar prima najviše trica po utakmici (10).

 

10. SC Derby (prije 30 dana 12.)

Offensive Rating: 107,69↑(9)  Defensive Rating: 114,11↑(12)  Net Rating: -6,43↑(10)

Pet utakmica je odigrao SC od zadnjeg rangiranja i imao tri pobjede i dva poraza što ga je dovelo do napretka za dva mjesta. Porazi od Partizana i Cibone i pobjede nad Splitom, Krkom i Megom s kojima su potvrdili opstanak u ligi baš protiv dvije ekipe sa samog dna. SC i dalje prima daleko najviše poena po utakmici (85,83), što se odražava na obrambenu učinkovitost. Zato su napadački u sredini lige jer postižu prosječno 81 poen. SC se može pohvaliti s prvim skakačem lige i najboljim izvođačem slobodnih bacanja. Kenan Kamenjaš je najbolji skakač lige s ukupno 141 skokom, a najbolji izvođač slobodnih bacanja je Fletcher Magee koji u cijeloj sezoni ima samo jedan promašaj s linije slobodnih bacanja (42/43).

 

9. Cibona (prije 30 dana 9.)

Offensive Rating: 107,86↑(8)  Defensive Rating: 107,20↓(6)  Net Rating: 0,66↑(6)

Još jedna ekipa s polovičnim uspjehom u četiri utakmice. Promjena trenera je za sada donijela više energije i Cibona se vratila bržoj igri koju je prakticirala početkom sezone, što se odmah odražava na broj postignutih poena u zadnje dvije utakmice. Težak raspored do kraja im ne ide u prilog za nastavak sezone. U devet utakmica do kraja igraju s šest ekipa iz vrha. Iako su peti po ofanzivnom skoku, zanimljivo da Cibone postiže najveći broj poena iz drugih napada (13,71). Cibona je najbolja u ligi po branjenju reketa, primaju samo 28 poena iz reketa, ali i tranzicije gdje također primaju najmanje poena (7,94).

8. Mega (prije 30 dana 8.)

Offensive Rating: 105,69↑(10)  Defensive Rating: 105,55↓(4)  Net Rating: 0,15↑(7)

Kao i većina ekipa do sada Mega je imala polovičan učinak u četiri utakmice, što ih ostavlja na istoj poziciji. Očekivano zbog mladosti i profila igrača Mega igra najbrže u ligi. Najbrža igra im zbog ne tako dobre napadačke učinkovitosti i najvećeg broja izgubljenih lopti u ligi (15,12) ne donosi i najviše poena po utakmici, štoviše tu su šesti u ligi. Mega je ekipa koja ima najbolji postotak trice u ligi (38,73%), jedino što su pri dnu po broju pokušaja. Toplo hladno igra koja je obilježje ove ekipe je dio odrastanja najmlađe ekipe lige.

7. Mornar (prije 30 dana 7.)

Offensive Rating: 108,19↓(7)  Defensive Rating: 109,77↑(9)  Net Rating: -1,58↑(9)

 Dva poraza u posljednje dvije utakmice su Mornara spriječile da prestigne FMP u rangiranju. Iako su porazi od Budućnosti i Crvene Zvezde očekivani, vidljivo je bilo da nisu imali realne šanse. Mornar je bitno popravio skok gdje je bio daleko najlošiji nakon prvih sedam kola. Prepustio je primat najlošije skakačke ekipe Splitu. Vrlo lako bi Mornar mogao završiti u playoffu jer ima poprilično dobar raspored do kraja regularne sezone. Igraju sa sve četiri ekipe koje su trenutno na četiri posljednja mjesta.

6. FMP (prije 30 dana 5.)

Offensive Rating: 108,70↓(6)  Defensive Rating: 108,70↓(8)  Net Rating: 0,00↓(8)

FMP je u velikom padu i samo pobjede iz prvog dijela ih drži ovako visoko. Pet poraza u nizu je svojevrsni povrat za dosta spretnih pobjeda u prvom dijelu. Ekipe su se prilagodile njihovom načinu igre i zatvaraju ih s puno manje prekršaja u odnosu na ranije. Dio pada se može tražiti u činjenici da su zbog ozljede bili bez Nevelsa koji je u kombinaciji s Joneom činio vrlo ubitačan bekovski duo. Pored svega daljnji raspored im ne ide na ruku jer moraju igrati sa sve prve četiri ekipe. Vrlo lako bi mogli ispasti iz playoffa iako su nakon prvog dijela izgledali kao siguran sudionik playoffa.

5. Igokea (prije 30 dana 6.)

Offensive Rating: 112,02↓(5)  Defensive Rating: 108,62↑(7)  Net Rating: 3,41↑(5)

Povratkom Bajića na klupu Igokea je odmah pozitivno reagirala i napredovali su u rankingu prvenstveno zbog povratka Bajića. U njegovom odsustvu bio je vidljiv pad posebno u obrambenom dijelu. Igokea je najbolja ekipa u napadačkom skoku, uzimaju 34,39% dostupnih skokova pod košem. Zbog toga postiži i veliki broj poena iz drugog napada (13). samo Cibona postiže više poena iz drugog napada.

4. Cedevita Olimpija (prije 30 dana 4.)

Offensive Rating: 113,88↑(4)  Defensive Rating: 107,02↓(5)  Net Rating: 6,86↓(4)

Toplo - hladno ili još bolje vruće – ledeno je opis igre Cedevita Olimpije. Napadački iznimno potentna ekipa u kojoj ne znaš s koje strane prijeti. Obožavaju brzu igru i tranziciju i postižu najveći broj poena u ligi iz kontra napada (15,12). Dolaskom Dragića i Omića su dobili dva iskusna igrača koji mogu dobro povezati individualce kao što su Blažić, Pullen i Ferrell. S Omićem su dobili i stabilnost u skoku što je često znao biti problem.

3. Partizan (prije 30 dana 2.)

Offensive Rating: 115,45↑(3)  Defensive Rating: 96,74↓(1)  Net Rating: 18,72↑(2)

Partizan je upisao pet pobjeda u pet utakmica od zadnjeg rangiranja, počevši od najveće pobjede u povijesti lige u utakmici sa Splitom. Utakmici koja nije bila regularna zbog bolesnih igrača Splita. Ostale pobjede su bile protiv ekipa iz donjeg doma lige u kojima Partizan nije bio pretjerano uvjerljiv. Da li je ta neuvjerljivost plod traženja i eksperimenata protiv ekipa s dna ili je stvaran problem u igri, vrlo brzo će otkriti niz utakmica do kraja regularne sezone koje su sve s ekipama koje pretendiraju na playoff. Partizan i dalje ima najbolji postotak šuta iz igre (48,79%), a protivnike limitira na 39,58% šuta iz igre, što je također najbolje u ligi.

 

2. Budućnost (prije 30 dana 3.)

Offensive Rating: 116,21↑(2)  Defensive Rating: 104,76↓(3)  Net Rating: 11,45↓(3)

Budućnost nastavlja niz pobjeda koji je produžen na sedam, što je rezultiralo preskakanjem Partizana u rangiranju. Razlog napretka leži i u činjenici da imaju najbolji raspored od ekipa iz samog vrha. Dočekuju Zvezdu i Partizana u Morači, a najteže gostovanje je kod padajućeg FMP-a. Budućnost i dalje iznuđuje najviše slobodnih bacanja, a šutira najmanje trica, iako su u zadnjim utakmicama podigli volumen trica. Dolazak Perrya sigurno će povećati volumen trice, ali i ubrzati igru, jer Budućnost je jedna od najsporijih ekipa lige.

1. Crvena Zvezda (prije 30 dana 1.)

Offensive Rating: 116,71↓(1)  Defensive Rating: 96,98↓(2)  Net Rating: 19,73↓(1)

Zvezda je prva napadačka ekipa lige iako im je obrana zaštitni znak. Zvezda ima poprilično veliku prednost u odnosu na pratitelje, ali idu u goste i Partizanu i Budućnosti. Porazi u ta dva susreta mogu poprilično zakomplicirati situaciju oko prve pozicije uoči doigravanja. Zanimljivo da Zvezda nije prva niti u jednoj statističkoj kategoriji, ali je u svima u vrhu. Jedina stvar gdje su najbolji u ligi je napredna statistika obrambenog skoka (Defensive Revbound Percentage), gdje na 100 dostupnih uzimaju 75,58.