Time-out
Power Ranking ABA lige: Stručni pogled Miroslava Nađa

Power Ranking ABA lige: Stručni pogled Miroslava Nađa

Autor: Miroslav Nađ

Nakon odigranih 11. kola ABA lige i pogleda na rezultate i ostvarenja, kao i perspektivu u nastavku natjecanje slijedi rangiranje klubova s kraja prema vrhu prema osobnom sudu

Power Ranking ABA lige


14. Split

Offensive Rating: 97,97 (14); Defensive Rating: 115,60 (12); Net Rating: -17,63 (14)

Split ima najneučinkovitiji napad lige, velikim djelom zbog činjenice da su ekipa s velikim udjelom trica u igri (43,82% FGA), a s druge strane ekipa s najlošijim postotkom trice u ligi (28,86%). Skraćena rotacija zbog većeg broja ozljeda i odlazaka igrača, znatno umanjuje ionako mali manevarski prostor treneru Subotiću. Dobar dio ozljeda proizlazi iz vrlo kasnog početka priprema, pa zbog toga ulazak u natjecanja s nedovoljno spremnim igračima, ali i rasporeda gdje uglavnom igraju po dvije utakmice u dan za dan ili dva s putovanjem između utakmica. Dovedeni igrači zadnjih dana su više krpanje rupa u rosteru nego bilo kakva pojačanja.

13. Krka

Offensive Rating: 102,86 (13); Defensive Rating: 116,73 (14); Net Rating: -13,86 (13)

Krka ima najneučinkovitiju obrani lige, dobrim djelom zbog velikog broja izgubljenih lopti 15,82 što je najviše u ligi i posljedično tome primaju najviše poena iz kontranapada u ligi (15,00). Krka ima sličnih problema s ozljedama kao Split, ponajviše na vanjskim pozicijama. Dolaskom Adonisa Thomasa Krka bi se mogla dobiti na širini u napadu pod uvjetom da se Thomas dovede u natjecateljsku formu. Veliki dio igre u napadu se bazira na Roku Stipčeviću koji je prvi strijelac lige i igra možda i najučinkovitiju košarku u karijeri. Unatoč Stipčevićevoj napadačkoj učinkovitosti, koji je jedini igrač s pozitivnim NetRtg. Krka mora pronaći još nekoga tko može povući u napadu i prije svega način kako smanjiti broj izgubljenih lopti.

12. Zadar

Offensive Rating: 104,36 (11); Defensive Rating: 113,88 (11); Net Rating: -9,67 (12)

Zadar igra najsporije u ligi, 68,01 posjeda po utakmici i samo Split (69,73) postiže manje poena po utakmici od Zadra koji u prosjeku postiže 71 poen po utakmici. Igra Zadra jako puno ovisi o Justinu Carteru koji se najbolje snalazi upravo u tom sporijem ritmu. Tek treba vidjeti kako će se Trevor Thompson uklopiti i kakav će biti njegov doprinos. Protiv Cedevite Olimpije se predstavio u dobrom svijetlu, a u svojoj drugoj utakmici je briljirao, ali je upisan poraz unatoč tome. Anzulović u odlučujućim trenucima utakmice loptu ne smije dodijeliti Mavri i Junakoviću kako bi Zadar imao šanse za pobjedu, jer Mavra a pogotovo Junaković imaju najlošiji ORtg u ekipi, a niti DRtg im nije bolji u odnosu na većinu igrača, samo Bursać  od Mavre i Jordano od obojice imaju lošiji DRtg.

11. SC Derby

Offensive Rating: 107,30 (7); Defensive Rating: 115,76 (13); Net Rating: -8,46 (11)

Iako ih ne bi trebao komentirati jer im kao filijali nije mjesto u ligi, ipak nekoliko sitnica o njima. Dobro otvaranje sezone s tri pobjede u prvih pet kola dobrim dijelom mogu zahvaliti rasporedu koji su maksimalno iskoristili. Zato u nekoliko posljednjih kola, ali i nekoliko narednih im raspored ne ide na ruku, što se vidi i u rezultatu. Drugi razlog je što ima se igra velikim udjelom bazira na Vinalesu, koji je nakon nekoliko odličnih partija pao u produkciji, dijelom zbog ekipa koje su u punoj većoj mjeri obranu fokusirale upravo na Vinalesu. Pored Vinalesa dio problema je i veliki broj poena koji primaju po utakmici, 88,27 najviše u ligi. Sukladno mladoj ekipi SC Derby igra vrlo brzo 76,25 posjeda po utakmici, samo Mega igra s više posjeda. Pobjedom u 11. kolu bez Vinalesa uz odličnu partiju Pavličevića i Kamenjaša, koji je konačno bio iskorišten na pravi način, su popravili dojam iz ranijih kola.

10. Borac

Offensive Rating: 103,72 (12); Defensive Rating: 106,78 (8); Net Rating: -3,06 (9)

Borac unatoč obrani koja je prema Ratingu najbolja od ekipa u borbi za ostanak, ima problema u napadačkoj igri prvenstveno zbog velikog broja trica i sukladno tome ovisnosti o postotku realizacije trica, pa se između ostalog zbog toga nalazi u borbi za opstanak. Borac šutira najveći broj trica u ligi (28,45). Tri od četiri pobjede su ostvarene kada je postotak šuta za tri bio iznad 46%. Jedina pobjeda s niskim postotkom trice je bila u Splitu zahvaljujući dominaciji u reketu (42:20) Pecarskog, Lešića i Marinkovića.

9. Mornar

Offensive Rating: 106,38 (8); Defensive Rating: 112,15 (10); Net Rating: -4,99 (10)

Mornar ima velikih problema u skoku, najlošija su skakačka ekipa lige i to na oba kraja terena. Podizanjem forme Mosleya su popravili katastrofalan učinak s početka što se djelomično odražava i na igru i rezultat. Pored skoka Mornar iznuđuje najmanje prekršaja protivnika i zbog toga izvodi najmanje slobodnih bacanja po utakmici u ligi. U prilog im ide najmanje izgubljenih lopti po utakmici. Unatoč vrlo lošem početku, u uzlaznoj su formi što se vidi po četiri pobjede u zadnjih pet utakmica. Nakon uvodnih poraza i začelja u poretku, trenutno ni playoff ne izgleda daleko. Vrlo brzo bi mogli napredovati i ovdje jer timovi ispred njih formom idu u suprotnom smjeru.

8. Cibona

Offensive Rating: 105,97 (9); Defensive Rating: 104,95 (6); Net Rating: 1,02 (7)

Cibona ima popriličnih problema u igri na postavljenu obranu, što nije ni neobično kada se u obzir uzmu godine i iskustvo kompletnog rostera. Velike su amplitude u igri upravo zbog neiskustva i nekonstantnosti. Cibona ima problema s vanjskim šutom, drugi najlošiji postotak šuta za tricu (31,89%), i tu se nalazi veliki dio problema. Protivnici igraju usko, jer 54,15% poena Cibone su dvice, najviše u ligi. Ako ne pronađu vanjski šut Cibona može samo padati jer su mnoge ekipe koje su trenutno niže u usponu forme. Veliki plus je obrana reketa, naime Cibona prima daleko najmanje poena iz reketa (24,18).

7. Igokea

Offensive Rating: 111,15 (4); Defensive Rating: 110,39 (9); Net Rating: 0,76 (8)

Igokea je izrazito domaćinska ekipa. Od pet utakmica u gostima su dobili samo jednu u Zadru, dok od šest domaćih dobili četiri. Dva poraza su od Cedevite Olimpije i Partizana, dakle ekipa s vrha. Igokea je najbolja tricaška ekipa lige, 41,45% na nešto više od 21 pokušaja. Druga vrlo pozitivna stvar je napadački skok i broj poena nakon napadačkog skoka gdje su također najbolji u ligi. Igrači Igokee iznuđuju jako mali broj prekršaja za slobodna bacanja, samo Krka i Mornar imaju nešto manje slobodnih bacanja po utakmici. Mali broj slobodnih bacanja u kombinaciji s slabom realizacijom istih, dovodi do podatka da Igokea samo 14,43% poena postiže iz slobodnih bacanja.

6. Mega

Offensive Rating: 104,61 (10); Defensive Rating: 101,76 (3); Net Rating: 2,85 (6)

Kao i Igokea Mega je izrazito domaćinska ekipa, u gostima nemaju niti jednu pobjedu. Mega je kao i Cibona vrlo mlada ekipa, čak i mlađa, s amplitudama u igri iz utakmice u utakmicu. Međutim zašto je onda Mega dva mjesta ispred Cibone iako im je i omjer pobjeda jednak. Mega ima jednog iskusnog igrača na najbitnijoj poziciji u petorci. Naravno to je Smith koji je doslovno produžena ruka trenera na terenu. Idealan igrač za ostale mlade i neiskusne igrače, uglavnom orijentiran na razigravanje. Zahvaljujući prvenstveno mladosti Mega igra najbrže u ligi, 76,65 posjeda po utakmici.

5. FMP

Offensive Rating: 110,61 (5); Defensive Rating: 106,51 (7); Net Rating: 4,10 (5)

Što vrijedi za SC Derby vrijedi i za FMP, filijali nije mjesto u ligi, ipak nekoliko riječi o njima. Najveće iznenađenje, koje nitko nije vidio tako visoko i samo dva poraza. Treći poraz je već upisan u slijedećem kolu. FMP postiže najviše poena po utakmici (84,2), dobrim dijelom zbog velikog broja slobodnih bacanja, samo Budućnost izvodi više, koje realiziraju najbolje u ligi, jedini preko 80%, točnije 81,2%. Druga stvar koja pridonosi velikom broju poena je 16,18 poena iz kontri, što je najviše u ligi. Postižu puno poena, ali s druge strane puno i primaju. Samo tri ekipe sa samog dan primaju više Krka, SC Derby i Split.

 4. Cedevita Olimpija

Offensive Rating: 111,89 (3); Defensive Rating: 104,77 (5); Net Rating: 7,22 (4)

Zadnjih dana je vrlo prometno u Ljubljani, igrači se izmjenjuju kao hokejaške postave. Promjene su bile nužne nakon nekoliko posrtaja i vidljivih problema u odnosima. Obično se vodstva odluči mijenjati trenera, u Cedeviti Olimpiji su se odlučili mijenjati igrače. Pobjeda u Beogradu u jedanaestom kolu ih je unatoč lošijem omjeru pobjeda u odnosu na FMP smjestila ispred. Izgleda da igračke promjene imaju efekta. Poslije FMP-a Cedevita Olimpija postiže najviše poena po utakmici (83,18) i također poslije FMP-a najviše poena iz kontre (15,45).

3. Budućnost

Offensive Rating: 112,37 (2); Defensive Rating: 104,52 (4); Net Rating: 7,85 (3)

Bolnica na kraju grada je najbolji opis stanja u Budućnosti. Unatoč velikom broju ozljeda Aleksandar Đikić pronalazi način kako u vrlo kratkoj rotaciji ploviti iz kola u kolo. Pomaže i činjenica da je prosječna starost petorke Budućnosti najstarija, a time i najiskusnija, jedini preko trideset. Dio iskustva se očituje u najvećem broju iznuđenih slobodnih bacanja i samim time najvećim udjelom poena iz istih. A poznata je trenerska kako su najlakši poeni oni sa slobodnih bacanja. Veliki broj slobodnjaka je odraz puno igre jedan na jedan što se odražava u činjenici da Budućnost postiže najmanje asistiranih poena u ligi. S druge strane Budućnost najmanje poena postiže iz kontra napada, svega 6,82 u prosjeku, što isto može biti zbog „iskustva“ rostera. Pored toga Budućnost jedina šutira manje od 20 trica po utakmici, točnije 17,45.

2. Partizan

Offensive Rating: 109,39 (6); Defensive Rating: 94,67 (1); Net Rating: 14,72 (2)

Poslije Mege i Cibone Partizan ima treću najmlađu petorku u prosjeku. Nedostatak iskustva povremeno izlazi na vidjelo, jedan primjer je utakmica s Olimpijom u kojoj su igrači Partizana prihvatili brzu igru na veliki broj poena, gdje su igrači Olimpije u prednosti, što je i rezultat pokazao. Partizan ima problema u vanjskom šutu nekoliko posljednjih utakmica. Kevinu Punteru kao prvoj napadačkoj opciji postotak šuta u zadnjih pet utakmica je ispod 25%. Još uvijek ih vidim kao drugu ekipu, međutim u blagom su padu dok se Budućnost diže kako ima se vračaju ozlijeđeni igrači.

1. Crvena Zvezda

Offensive Rating: 115,73 (1); Defensive Rating: 96,59 (2); Net Rating: 19,13 (1)

Crvena Zvezda ima najučinkovitiji napad u ligi iako se ponekad muče s vanjskim šutom. Unatoč tome ukupan šut je najbolji u ligi (47,54%). Najbolji su u obrambenom skoku jer prepuštaju protivnicima samo 22% dostupnih skokova pod svojim košem. Sukladno tome primaju najmanje poena iz napadačkog skoka. Crvena Zvezda ima najdublji roster s najmanje rupa, što moraju imati zbog igranja Eurolige, a ta širina kadra i daje prednost u odnosu na konkurenciju u ABA ligi.