Time-out
Pozadina 'vatrenog' odnosa Gorice i Zadra. Znate li kako je sve počelo?

Pozadina 'vatrenog' odnosa Gorice i Zadra. Znate li kako je sve počelo?

Autor: Nenad Mudrinić Photo: KK Gorica

Što povezuje goričke vatrogasce, košarkašku utakmicu, obruč, loptu i Zadar?

Ove nedjelje 10. travnja gorički Bikovi u velikogoričkoj Gradskoj sportskoj dvorani, dočekuju Zadar, aktualnog prvaka Hrvatske. Bit će to po svemu derbi o kojem će se pričati. No, znate li što povezuje goričke vatrogasce, košarkašku utakmicu, obruč, loptu i Zadar?

Ili bolje rečeno, znate li kako je košarka došla od Zadra do Velike Gorice prije nego je osnovan velikogorički klub i kako se mijenjala povijest goričkog sporta prije više od 50 godina? Poznata priča, pogotovo starijim generacijama Turopolja ide ovako:

1967. godine natjecanje odvodi goričke vatrogasce put Zadra gdje se upoznaju sa novim sportom zvanim košarka. Pri prvom susretu s obručem i košarkaškom loptom dogodio se sudbonosni spoj, koji je pri povratku u Goricu urodio time da je ubrzo postavljen prvi koš ispred tadašnje Gasilane u Zagrebačkoj ulici, nabavljena je lopta i krenula je avantura koja traje 50 godina.

Sve kasnije je povijest i 1969. kreće poznata priča do dan danas kada se osniva prvi košarkaški klub Gorica, u srcu Turopolja, pod nazivom Gorički omladinski košarkaški klub. Uz podršku velikogoričkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva klub je osnovala skupina entuzijasta na čelu sa Nikolom i Jurajem Hrvačićem, Stjepanom Črnjkom, Zlatkom Božićem i Zoranom Galekovićem. Godinu dana kasnije, 1970. godine klub postaje član Sportskog društva Radnik u kojem već djeluju sekcije nogometa, kuglanja i stolnog tenisa, te košarkaški mijenjaju ime i postaju Košarkaški klub Radnik.

U 70-tim i 80-tim godinama KK Radnik nastupa u Zagrebačkoj regiji, Međuopćinskoj ligi i Hrvatskoj regionalnoj ligi, a Goričani su igrački kadar crpili iz svog vlastitog pogona. Tako su uspjehe kluba kroz godine obilježili igrači; braća Željko i Zlatko Jotić, Ivica Draženović, Jadranko Perlić, Vjekoslav Bakov, Ivan Šuker, Damir Župetić, Goran Kovačić, Dražen Arbanas, Nenad Rožić, Damir Filipančić, Ante Čuić, Dorijan Vajdić, Igor Šipušić, Darko Ćopić, Dražen Budak, Igor Radić, Mirko Matić i mnogi drugi. Brojna su i trenerska imena koja su vodile generacije Radnika; Juraj Hrvačić, Branko Markulin, Željko Rihtarić, Mladen Momčilović, Nikola Plećaš, Ivan Čuić, Zlatko Jotić, Jadranko Perlić, Damir Budak, Željko Ciglar, Silvije Jenkač…

U 1978. godini osnovan je i  Ženski košarkaški klub Radnik koji je djelovao sve do 1993. godine kada se fuzionirao sa KK Jabuka i preselio u Zaprešić.

U više nego teškoj finacijskoj situaciji 1992. godine KK Radnik postaje vlasništvo Damira Pavličevića, bivšeg reprezentativca i vlasnika poduzeća Media d.d., čime i klub mijenja naziv u  Košarkaški klub Media. Iz tog perioda su vezani i najveći uspjesi kluba. Pod vodstvom trenera Mladena Starčevića KK Media u sezoni 1993/94. iz B-1 lige ulazi u A-2 ligu gdje dvije godine zaredom osvaja prvo mjesto i igra kvalifikacije za ulazak u 1. ligu. Taj uspjeh ostvarili su igrači: Darko Ćopić, Igor Radić, Dražen Budak, Ozren Malbašić, Andrijano Aljinović, Tomislav Galeković, Robert Troha, Drago Holub, Dominik Živanović, Duško Mišković, Zvonimir Kovačević i Ivan Dubravica. No, tada su čelni ljudi kluba procijenili da Prva liga iziskuje prevelike i nedostižne financijske troškove, te su kvalifikacije odigrane bez ambicija i pretenzija da budu prvoligaši.

Krajem 1997. godine klub raskida sve veze sa Damirom Pavličevićem i Mediom, te na Skupštini mijenja ime u  Košarkaški klub Gorica, a za predsjednika je izabran Ivan Šuker. Klub praktički kreće iz početka i okreće se radu sa svojim omladinskim pogonom. Nakon nekoliko teških godina u kojima je ispadao i ponovno ulazio u A-2 ligu, danas je situacija posve drugačija. 2017. god. predsjednik postaje Mirko Matić, a na mjesto trenera se vraća Josip Sesar. Gorica ostvaruje epohalni rezultat u 1. muškoj ligi s 22 pobjede iz 22 utakmice uz prosječnu razliku od +30 poena te uvjerljivo ostvaruje plasman u HT Premijer ligu.

U sezoni 2018./2019. Gorica slavi 50. rođendan na najbolji mogući način. Osvojenim 6. mjestom u HT Premijer ligi ulazi u Play off za prvaka Hrvatske, a u Kupu Krešimira Ćosića igra na Final 8 završnom turniru gdje pobjedom nad domaćim Splitom ostvaruje plasman u polufinale Kupa! Na predsjedničkoj funkciji dolazi do promjene po isteku mandata umjesto Mirka Matića predsjedničku funkciju preuzima dotadašnji član uprave kluba, bivši košarkaš Zadra i Gorice te uspješni velikogorički poduzetnik Duško Radović!

U sezonu 2019./2020. KK Gorica ulazi s novim predsjednikom, novim tajnikom i direktorom, dojučerašnjim igračem KK Gorice, Ljubom Prgometom te najuspješnijim domaćim trenerom protekle sezone  – Josipom Sesarom, s velikim entuzijazmom i ambicijama za daljnjim napredovanjem i razvojem KK Gorice i košarkaškog sporta u Turopolju. S Radovićem, Prgometom i Sesarom stižu i najveći uspjesi u povijesti kluba.

Gorica pobjeđuje Cibonu, Split i Zadar, ali korona prekida prvenstvo u trenutku kada Gorica dijeli 3. mjesto s ekipom Splita te prvenstvo ostaje nezavršeno!

U sezonu 2020/2021. krećemo ispočetka! Kvalitetni rezultati i igre prikazane u protekloj sezoni rezultirale su pozivom iz ABA-2 lige za direktno priključenje KK Gorice tom međunarodnom natjecanju! KK Gorica prvi put u povijesti natječe se izvan Hrvatske! Na žalost, zbog korone i nemogućnosti prisustvovanja na odigravanju prvog balona gubimo četiri utakmice 20-0, ali u konačnici zauzimamo 10 mjesto s respektabilnim utakmicama protiv vodećih ekipa ABA-2 lige Studenski centar, Sparsi, Borac, Mladost! U HT-premijer ligi osvajamo 4. mjesto i gubimo 2-1 u Playoffu od kasnijeg prvaka Zadra!

U sezonu 2021/22 Dvije godine kasnije ili 50 godine kasnije od priče s početka, košarka se igra istim žarom u Velikoj Gorici. Umjesto natjecanja u ABA-2 ligi odigrali smo Alpe –Adria Kup s omjerom 3-3. Osvojeno je 5. mjesto u regularno djelu HT premijer lige i sad igramo  Ligu za prvaka, ovaj puta nakon dvije godine ponovno pred publikom! Vraćamo se u velikom stilu, s bogatim programom te s novim trenerom, Mladenom Mikijem Starčevićem koji će i ove nedjelje 10.04.2022, s početkom u 17 h voditi Goricu protiv prošlogodišnjeg prvaka i osvajača kupa Krešimira Ćosića KK Zadar.!

Idealan protivnik u pravom trenutku za pune tribine i uživanje u dobroj košarci u Gradskoj sportskoj dvorani Velike Gorice uz prigodan program!

Neki novi klinci će nam nakratko oživjeti uspomene kao kroz vremeplov te vatrogasce kao počasne goste. Bez njih ne bi bilo niti košarke niti košarkaškog klub Gorica, a vi dragi čitatelji dođite i podržite nas te ponesite dobro raspoloženje kojim ćemo bodriti naše ponosne bikove do nove pobjede .

Utakmica se igra u   nedjelju 10.4.2022. u 17:00  sati u GSD Velika Gorica uz prijenos na   HKS TV-u .