Europa i Svijet
Poznata četiri četvrtfinalista, možemo li već danas dobiti preostala četiri?

Poznata četiri četvrtfinalista, možemo li već danas dobiti preostala četiri?

Autor: Teo Cilar

Jučer su četvrtfinale Svjetskog prvenstva osigurale Argentina, Poljska, Srbija i Španjolska. Mogu li danas to napraviti Acin Brazil, SAD, Australija i Francuska?

Jučer smo vidjeli dvije neizvjesne utakmice između Poljske i Rusije, gdje je Poljska šokirala "zbornaju" i plasirala se u četvrtfinale te onu između Španjolske i Italije gdje je neizvjesna završnica pripala "furiji". Srbija je deklasirala Portoriko, a Argentina je bila uvjerljiva protiv Venezuele. To su prve četiri reprezentacije koje će u četvrtfinale. 

Danas bi novi četvrtfinalist trebala postati Australija koja je veliki, veliki favorit protiv Dominikanske Republike, a ta utakmica počinje u 10 sati po našem vremenu. Brazil našeg Ace Petrovića će na teren u 10:30 u susretu gdje je favorit protiv vrlo dobre Češke. Utakmice u popodnevnim satima prave su poslastice! Od 14 sati na teren će Francuska i Litva. Litvi je ovo ključna utakmica. Pobjedom ostaju u igri za četvrtfinale, porazom ispadaju i Francuska osigurava četvrtfinale već danas. SAD i Grčka će na teren u 14:30, a kao i kod Litve, tako će i za Grčku ovo biti ključna utakmica. Porazom gube sve nade za četvrtfinale, a pobjedom ostaju u igri za četvrtfinale. Grčka ima kvalitetu za dobiti Amerikance, puno su bolji od Turske koja im je poklonila pobjedu u produžetku.

Što se jučerašnjih utakmica tiče, Poljska je s 79:74 (16:22, 18:18, 19:17, 26:17) bila bolja od Rusije koja je bolje krenula u utakmicu i kontrolirala tijek susreta sve do posljednje četvrtine. Imali su Rusi šest poena prednosti na poluvremenu, a u posljednju su dionicu ušli s plus četiri. Poljaci su stalno prijetili, a onda u posljednjoj četvrtini stigli prednost i poveli. Aaron Cel je na 31 sekundu do kraja donio Poljskoj vodstvo 77:71. Andrey Vorontsevich je na 13 sekundi do kraja pogodio ispod koša uz prekršaj, pogodio je bacanje za minus tri i tračak nade, ali Adam Waczynski je bio precizan s linije slobodnih bacanja na 8 sekundi do kraja za veliko veselje i plasman u četvrtfinale. Upravo je Waczynski bio prvo ime Poljske s 18 poena, Mateusz Ponitka je dodao 14 uz 9 skokova, a dobro je odigrao i Damian Kulig s 10 poena i 7 skokova. Mikhail Kulagin najbolji kod Rusije, ubacio je 21 poen. 

Španjolska i Italija su odigrale jednu dosta ružnu utakmicu, na mali broj poena. Na kraju Španjolska bolja s 67:60 (18:18, 12:13, 20:17, 17:12). Nakon izjednačene prve četvrtine, Italija u rudarskoj drugoj bolja za poen i na odmor odlazi vodstvom 31:30. Treća četvrtina je također bila izjednačena, ali na kraju bolja Španjolska koja je taj period dobila 20:17 i s plus dva ušla u posljednju dionicu. Italija je imala vodstvo 56:52 na četiri minute do kraja, Luigi Datome je potom blokirao Rickyja Rubia i činilo se kao da imaju momentum i stvari pod svojom kontrolom, a onda tipični talijanski poraz. Ego je proradio kod pojedinaca, počelo se previše solirati i Španjolska je prvo za samo 30-ak sekundi izjednačila rezultat, a zatim i povela polaganjem Rubia. Minuta odmora nije pomogla Italiji jer odmah potom Datome gubi loptu, ali Sergio Lull nije precizan kao ni Danilo Gallinari. Prekršajem je tada zaustavljen Rubio koji pogađa oba bacanja za plus četiri Španjolske na 1:39 do kraja. Iduća dva napada Italije opet "u ništa". Marco Belinelli je promašio novu tricu, a Datome opet izgubio loptu, a Marc Gasol to je kaznio košem za vodstvo 62:56 na 67 sekundi do kraja i tu je pitanje pobjednika bilo riješeno. Juancho Hernangomez najbolji kod Španjolske s 16 poena i 4 skoka dok je Rubio ubacio 15, ali uz čak 7 izgubljenih lopti. Kod Italije su samo Gallinari i Datome zaslužili prolazne ocjene. Gallinari je ubacio 15 uz 5 skokova, a Datome 12 uz 3 skoka. 

Srbija je ostvarila novu zastrašujuću pobjedu. Bili su bolji od Portorika s 90:47 (23:14, 26:12, 22:13, 19:8). Dominirali su od samog početka pa do kraja, a u ovoj su ih utakmici predvodili Nemanja Bjelica s 18 poena, 6 skokova i 3 asista te Boban Marjanović s 16 poena i 4 skoka. Kod Portorika je samo David Huertas bio dvocifren, ubacio je 11 poena. 

Argentina je s 87:67 (17:12, 21:13, 25:22, 24:20) bila bolja od Venezuele te su i oni, kao i Srbija kontrolirali utakmicu od samog početka pa do kraja. Gabriel Deck je s 25 poena i 4 skoka bio najbolji kod pobjednika dok je Luis Scola je zabio 15 uz 6 skokova. Kod Venezuele Michael Carrera 19 poena i 4 skoka.